Την απόσυρση του ν/σ για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων ζητούν ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ

«Στη σωστή κατεύθυνση» λένε οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 15:12

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, δήλωσαν σήμερα στη Βουλή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Πυλάβιος και ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Γ. Παπουτσής.

Ο κ. Πυλάβιος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο βελτιώνει και κωδικοποιεί το πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων, ενώ εκτίμησε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν την καλύτερη επενδυτική επιλογή για τα Ταμεία, με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιγράφει σωστά τα οχήματα επενδύσεων (συμβάσεις διαχείρισης, αμοιβαία κεφάλαια κλπ) και τις επενδυτικές πολιτικές του κάθε ταμείου.

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας τόνισε ότι πολλά Ταμεία έχουν ξεπεράσει, εδώ και μια δεκαετία, το όριο του ποσοστού επένδυσης (23%) του ενεργητικού τους και ότι η επιστροφή τους σε αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς βλάβη των περιουσιακών τους στοιχείων. «Δεν είναι δυνατό, με τους κανόνες που θεσπίζουμε, να ζητήσουμε τη βίαιη προσαρμογή της σημερινής πραγματικότητας, γι' αυτό προβλέπουμε μεταβατική πενταετία, που ίσως δεν είναι αρκετή και ενδεχομένως χρειαστεί να επεκταθεί», τόνισε ο Βασίλης Μαγγίνας και εκτίμησε ότι τα περισσότερα ταμεία θα προσαρμοστούν.

Απόσυρση του ν/σ ζητεί η ΓΣΕΕ

Tην απόσυρση του προωθούμενου νομοσχεδίου ζήτησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καταθέτοντας τις προτάσεις τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιάς ζήτησε να απαλειφθεί η δυνατότητα επένδυσης των Ταμείων σε δομημένα ομόλογα, καθώς όπως παρατήρησε, η επένδυση σε δομημένα ομόλογα μπορεί να είναι χρήσιμη για μια εταιρεία ή για μια τράπεζα, αλλά «ακατανόητη» για τα Ταμεία.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κυριότερα σημεία διαφωνίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι:

1. Στην επιχειρούμενη ανατροπή του ορίου του 23%, το οποίο σύμφωνα με τις οργανώσεις, γίνεται 26%, αφού στο ποσοστό αυτό προστίθεται ένα επιπλέον 3% για επενδύσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις (1%) και σε δομημένα ομόλογα (2%).

2. Στην παρεχόμενη από το Νομοσχέδιο δυνατότητα επένδυσης των Ταμείων σε δομημένα ομόλογα. Η επένδυση αυτή -υπογραμμίζεται- πρέπει να αποκλεισθεί ολοσχερώς.

3. Στην πρόβλεψη λογιστικής προσαρμογής των διαθέσιμων των Ταμείων στο όριο του 23% μέσα σε μια πενταετία. Η υποχρέωση αυτή -επισημαίνεται- θα οδηγήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε αναγκαστική εκποίηση δυναμικών και εξελίξιμων στοιχείων της περιουσίας τους. Π.χ. μετοχές τις Εθνικής Τράπεζας.

4. Στην επιχειρηματική χρησιμοποίηση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σημειώνεται ακόμα ότι:

«1. Με βάση την διάταξη του άρθρου 5 παρ. 7, η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου των Επενδύσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ελέγχει προληπτικά την επιχειρούμενη επένδυση όπως προέβλεπε ο Νόμος 2676/99 αλλά μπορεί να επέμβει μόνο κατασταλτικά και αφού η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί.

2. Οι απαριθμούμενες αρχές επενδυτικής πολιτικής και διαχείρισης της περιουσίας της κοινωνικής ασφάλισης στο άρθρο 17 του Νομοσχεδίου είναι γενικόλογες και αόριστες και μεταβιβάζεται η υποχρέωση εξειδίκευσης τους στον Υπουργό Απασχόλησης έπειτα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Επενδυτικής Πολιτικής.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζητούν να καθοριστεί ότι πριν από οποιαδήποτε έκδοση της υπουργικής απόφασης θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση τους με τον υπουργό Απασχόλησης.

Επιπρόσθετα, προτείνουν αλλαγή της σύνθεσης των επιτροπών των άρθρων 20 (επιτροπής επενδυτικής πολιτικής) και 21(ειδική επιτροπή ελέγχου επενδύσεων) με την προσθήκη εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ και εκπροσώπων των ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕ, ΟΓΑ και ενός ταμείου του Δημόσιου Τομέα.

Τέλος, ζητούν διευκρινίσεις για την έννοια της διατάξεως του άρθρου 22 και συγκεκριμένα αν με την διάταξη αυτού ανατρέπεται η προ ενός μηνός ρύθμιση για τον διορισμό των προέδρων των ασφαλιστικών ταμείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα