Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 18:53

Συνεδρίασε σήμερα η αρμόδια επιτροπή φαρμάκων για την έκδοση Νέου Δελτίου Τιμών για 710 φάρμακα και 68 ορούς. Επιπλέον προχώρησε στην εξέταση και διαγραφή 340 φαρμάκων κατόπιν σχετικής απόφασης του Ε.Ο.Φ. τα οποία, είτε δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις του Ε.Ο.Φ (απαιτούμενες κλινικές μελέτες και μελέτες βιοϊσοδυναμίας ), είτε είχε ζητηθεί η απόσυρσή τους από τις εταιρείες.

- Σε 340 νέα πρωτότυπα φάρμακα, εκ των οποίων τα 16 είναι τελείως νέα φάρμακα (με νέες δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά), δίνονται τιμές απόλυτα εναρμονισμένες με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των τριών χωρών της Ε.Ε των 25, όπως ρητά ορίζει ο νόμος.

- Σε 12 πρωτότυπα φάρμακα, στα οποία έληξε η ισχύς των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας, γίνονται για μειώσεις έως 20%. Από τις μειώσεις αυτές προκύπτει ένα όφελος των 20.880.376 ευρώ για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Γίνονται ευθυγραμμίσεις τιμών σε 192 αντίγραφα φάρμακα, στο 80% του πρωτοτύπου, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το νέο καθεστώς τιμολόγησης. Η επιβάρυνση στις τιμές της λιανικής που θα προκύψει θα είναι 1.211.685 ευρώ

- Γίνονται διορθώσεις τιμών σε 13 φάρμακα τα οποία είχαν λάβει τιμή σε προηγούμενα δελτία τιμών. Από τις διορθώσεις αυτές προκύπτει ένα όφελος της τάξεως των 941.894 ευρώ για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Σε 4 παυσίπονα, που δεν πήραν αύξηση στο προηγούμενο δελτίο και που σύμφωνα με το νόμο πρέπει όλα να έχουν ενιαία τιμή για την ίδια μορφή και περιεκτικότητα, δίνεται αύξηση 25%, όπως δόθηκε και στα υπόλοιπα παυσίπονα στο προηγούμενο δελτίο. Η επιβάρυνση στις τιμές της λιανικής που θα προκύψει θα είναι 44.876 ευρώ.

- Σε 1 εμβόλιο αντιγριπικό δίνεται αύξηση στην τιμή του κατά 1 ευρώ (από 3,5 ευρώ στα 4,5 ευρώ) με σκοπό την εξασφάλιση επάρκειας για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών. Η επιβάρυνση στην τιμή της λιανικής που θα προκύψει θα είναι 285.967 ευρώ.

- Δίνονται αυξήσεις σε 148 φάρμακα εκ των οποίων τα 100 είναι φάρμακα που κυκλοφόρησαν πριν το 1998 και δίνονται αυξήσεις αφού ελήφθησαν υπόψη το ύψος των πωλήσεων (πηγή στοιχείων: Ε.Ο.Φ.) κάθε φαρμάκου, ο κανόνας 2+1, το κοστολόγιο του κάθε φαρμάκου, το έτος κυκλοφορίας του κάθε φαρμάκου και το έτος της τελευταίας μεταβολής της τιμής του. Τα 48 είναι φάρμακα που κυκλοφόρησαν μετά το 1998 και δίνονται αυξήσεις σύμφωνα με τα αιτήματα, τον κανόνα 2+1 και το κοστολόγιο του κάθε φαρμάκου και επελέγη η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των τριών τιμών. Επισημαίνεται ότι από τα 148 φάρμακα (εκ΄ των οποίων περίπου το 40% είναι εγχωρίως παραγόμενα) τα 31 έχουν μηδενικές πωλήσεις. Η συνολική επιβάρυνση στις λιανικές τιμές που θα προκύψει θα είναι 18.202.640 ευρώ.

- Σε 68 ορούς που δεν πήραν αύξηση στο προηγούμενο δελτίο και που παράγονται στη χώρα μας και διακινούνται μόνο στα νοσοκομεία δόθηκε αύξηση 20% μετά από 9 χρόνια, προκειμένου να μην παρουσιασθεί πρόβλημα με τον εφοδιασμό των νοσοκομείων (λόγω ενιαίων τιμών όπως ορίζει η νομοθεσία). Η συνολική επιβάρυνση στις νοσοκομειακές τιμές θα είναι της τάξεως 633.229 ευρώ»

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή τη με αφορμή τη συνεδρίαση σήμερα της αρμόδιας επιτροπής φαρμάκων για την έκδοση Νέου Δελτίου Τιμών έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Στα πλαίσια των κυβερνητικών εξαγγελιών μας και της εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία συνεδρίασε σήμερα η αρμόδια επιτροπή φαρμάκων για να εκδώσει το ανά τρίμηνο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, όπως εξάλλου είχε ανακοινωθεί από το Φεβρουάριο και ορίζεται σαφέστατα από την κείμενη νομοθεσία. Εξετάσθηκαν όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν μέχρι 31.03.2007. Το ετήσιο όφελος που προκύπτει για τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία από τις αυξομειώσεις των τιμών του συγκεκριμένου δελτίου είναι 1.444.000 Ευρώ.

»Υπενθυμίζουμε ότι από τα δύο προηγούμενα δελτία τιμών φαρμάκων το ετήσιο όφελος για το κοινωνικό σύνολο ήταν 60.000.000 ευρώ και το επιπλέον όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της επιστροφής του 4% σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς θα είναι τουλάχιστον 80.000.000 ευρώ».

Νέο μηχανογραφικό σύστημα

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Γιάννος Μπενόπουλος ανακοίνωσε ότι προχωράει η εγκατάσταση, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο επιλέχθηκε μετά από διαγωνισμό, νέου μηχανογραφικού συστήματος (Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τιμών Φαρμάκων Π.Σ.Δ.Τ.Φ.) το οποίο θα διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία τιμών των φαρμάκων, ώστε η έκδοση των δελτίων τιμών να γίνει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Το νέο σύστημα αναμένεται να είναι σε λειτουργία στους επόμενους μήνες.

Οι βασικές λειτουργίες τις οποίες θα επιτελεί το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τιμών Φαρμάκων (ΠΣΔΤΦ) είναι:

1. Καταχώρηση και διαχείριση όλων των στοιχείων κάθε φαρμάκου τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό και διαχρονική παρακολούθηση της τιμής του, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και των πρακτικών της αρμόδιας υπηρεσίας της ΓΓΕ.

2. Διαχείριση των Δελτίων Τιμών Φαρμάκων και υποστήριξη της διαδικασίας κατάρτισης των περιοδικών Δελτίων Τιμών Φαρμάκων, με εφαρμογή των αλγορίθμων και συσχετίσεων προσδιορισμού της τιμής κάθε φαρμάκου.

3. Διαχείριση στατιστικών στοιχείων όσον αφορά τις τιμές και την εξέλιξη τους για κάθε φάρμακο ή ομάδα φαρμάκων, με δυνατότητες καθορισμού κριτηρίων αναζήτησης από τους χρήστες.

Τα στοιχεία κάθε φαρμάκου τα οποία θα καταχωρούνται και διαχειρίζονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Τιμών Φαρμάκων (ΠΣΔΤΦ), ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά, περιλαμβάνουν:

• Στοιχεία ταυτότητας (δραστικές ουσίες, φαρμακοτεχνική μορφή, περιεκτικότητα, συσκευασία, σύνθεση, προέλευση, κλπ.).

• Στοιχεία δικαιούχου σήματος.

• Στοιχεία παρασκευαστή, συσκευαστή, υπεύθυνου κυκλοφορίας, απελευθέρωσης, κλπ.

• Στοιχεία τιμολόγησης σε άλλες χώρες.

• Τρέχοντα και στατιστικά στοιχεία τιμών (χονδρική, νοσοκομειακή, λιανική) στην ελληνική αγορά και αντίστοιχα Δελτία Φαρμάκων με τα οποία έχουν καθορισθεί.

Επίσης, το ΠΣΔΤΦ θα υποστηρίζει τις διαδικασίες καθορισμού της τιμής κάθε φαρμάκου με εφαρμογή των αντίστοιχων αλγορίθμων, όπως προβλέπονται από τις κείμενες αγορανομικές διατάξεις, τόσο για τα εισαγόμενα όσο και για τα εγχωρίως παρασκευαζόμενα φάρμακα. Για το λόγο αυτό, θα υποστηρίζει την καταχώρηση αντίστοιχων τιμών σε άλλες χώρες, όπως επίσης και στοιχεία έρευνας και επαλήθευσης τιμών φαρμάκων τα οποία συλλέγει και αξιοποιεί η υπηρεσία.

Όσον αφορά τα περιοδικά Δελτία Τιμών Φαρμάκων, το σύστημα θα υποστηρίζει πλήρως τη διαχείριση τους, η οποία περιλαμβάνει την κατάρτιση, αποθήκευση, προβολή και επεξεργασία όλων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων για κάθε χρονική περίοδο έκδοσης. Με βάση τα στοιχεία των Δελτίων, θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων εξέλιξης των τιμών, τα οποία θα αποτυπώνονται σε ειδικά σχεδιασμένες αναφορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα