ΣΜΕΧΑ: Ριζικές αλλαγές στο Χ.Α. λόγω MiFID

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 19:09

Ριζικές αλλαγές θα επιφέρει η MiFID, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τα μέλη του ΣΜΕΧΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Η εν λόγω κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία μια επενδυτική τράπεζα ή άλλο ίδρυμα θα μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές μεταξύ των πελατών του από τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια που διαθέτει, χωρίς αυτές να γίνονται μέσω χρηματιστηρίου, τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2007.

Ο κ. Μωραϊτάκης σημειώνει πως έχει «κατ’ επανάληψη αναφέρει στο παρελθόν ότι υπάρχει κίνδυνος η αγορά μας να μεταφερθεί στο Λονδίνο», καθώς η εφαρμογή της οδηγίας MIFID ανοίγει το δρόμο στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες που πραγματοποιούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της Σοφοκλέους, να κάνουν συναλλαγές μεταξύ τους ή μέσω πλατφόρμας στο Λονδίνο, χωρίς να «περνούν» από τη Σοφοκλέους.

Τονίζει επίσης ότι μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι τα εξής:

- Ο τζίρος κατά 75%-85%, ιδιαίτερα στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, γίνεται από ξένες επενδυτικές τράπεζες, χωρίς οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες (τραπεζικές με εξαίρεση την ΚΑΠΠΑ) να έχουν απευθείας επαφή με τον τελικό πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι όλη η ρευστότητα του ΧΑ είναι στα χέρια των ξένων, του Λονδίνου ειδικά, και μπορεί με κατάλληλες ενέργειές τους να μεταφερθεί εκεί.

- Υπάρχει φόρος 15 μονάδων βάσης (bp) επί των πωλήσεων και μεταβιβαστικά 6 bp για την αγορά και 6 bp για την πώληση που, παρά τις χαμηλές προμήθειες των χρηματιστηριακών εταιριών, κάνουν την ελληνική αγορά ακριβή για τους ξένους μεγάλους ενεργητικούς επενδυτές.

Ο κ. Μωραϊτάκης αναφέρει ότι «όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι, εκτός των άλλων, η ανεργία θα επικρατήσει τα επόμενα τρία χρόνια στο χρηματοοικονομικό χώρο».

Ο κ. Μωραϊτάκης κλείνει την επιστολή του τονίζοντας στους παραλήπτες της ότι για να αντιληφθούν «το πόσο δραματικό είναι το θέμα, η Citigroup ανέστειλε λόγω MiFiD την οποιαδήποτε απόφασή της μέχρι τέλος του χρόνου, είτε να γίνει μέλος εξ αποστάσεως, είτε να δημιουργήσει πλατφόρμα το 2008 με τις ξένες επενδυτικές Τράπεζες στο Λονδίνο».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα