Το ψηφιακό ευρώ σκοντάφτει σε γερμανικές αντιρρήσεις

Παγκόσμιους κανόνες για τις κεντρικές τράπεζες ζητά το Πεκίνο
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 22:16
UPD:22:17
EPA/SEDAT SUNA

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Στον αγώνα δρόμου που κάνουν αυτή τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες για να εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ακόμη ένα εμπόδιο να ξεπεράσει, τις ενστάσεις της Γερμανίας, η οποία υποστηρίζει ότι αυτή η μορφή ηλεκτρικού χρήματος θα είναι σε βάρος των αποταμιευτών και των τραπεζών. Καθώς τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin, κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών, και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως το Diem του Facebook, ζητούν έγκριση, οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τα σχέδιά τους για έκδοση των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο των νομισμάτων τους.

Και σε αυτή την κούρσα νικητής αναδεικνύεται η Κίνα, η οποία ζητά να θεσπιστεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο κανονισμών που να διέπει τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, ούτως ώστε να μη διαταραχθεί η χρηματοοικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Η ΕΚΤ, η οποία εξετάζει την έκδοση ψηφιακού ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιρρήσεις του βασικού μετόχου της, της Μπούντεσμπανκ, η οποία είναι πολύ «χλιαρή» απέναντι στο σχέδιο, με το γερμανικό μάλιστα περιοδικό Focus να γράφει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν «καταστροφικό για τους καταθέτες». Ωστόσο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθησυχάζει ότι ένα ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά. «Με κανένα τρόπο η ΕΚΤ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό ευρώ για να επιβάλει επιτόκια πολύ πιο αρνητικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο FOCUS ο οικονομολόγος Ρίτσαρντ Βέρνερ επισημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει κάνει τις τράπεζες να «γονατίσουν» με τα χαμηλά επιτόκια και τώρα θέλει να τους πάρει και τις καταθέσεις. Αντίστοιχα, αξιωματούχοι της Μπούντεσμπανκ έχουν κατά καιρούς προειδοποιήσει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα συνιστούσε κινδύνους για τις τράπεζες και γι’ αυτό θα πρέπει να μελετηθεί πιο επισταμένως προτού ληφθεί τελική απόφαση.

Ο Πανέτα όμως και οι υποστηρικτές του διατείνεται ότι το ψηφιακό ευρώ θα είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που δεν πρόκειται να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις, αναφερόμενος σε σχέδια που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει για την επιβολή ορίου στα χρήματα που ο κάθε πολίτης θα μπορεί να διακρατεί. Προσέθεσε δε, ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ από ξένες επιχειρήσεις, όπως οι τεχνολογικοί κολοσσοί που σχεδιάζουν να εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα προτείνει να υιοθετηθεί μια παγκόσμια δέσμη κανονισμών για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών - από τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο έως άκρως ευαίσθητα θέματα, όπως παρακολούθηση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν την κυκλοφορία ψηφιακών νομισμάτων και πώς θα επωφεληθούν από αυτά προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τα χρηματοοικονομικά τους συστήματα και να επιταχύνουν τις εσωτερικές αλλά και τις εξωτερικές πληρωμές. Η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών που προπορεύεται στην κούρσα του ψηφιακού νομίσματος, με την κεντρική της τράπεζα να φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη στον κόσμο που θα εκδώσει ψηφιακό νόμισμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διεθνοποιήσει το γιουάν και να περιορίσει την εξάρτηση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος από το δολάριο.

Ο Μου Τσανγκτσούνγκ, ο γενικός γραμματέας του τμήματος ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, παρουσίασε τις νέες προτάσεις σε σεμινάριο που οργάνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). «Θα πρέπει να υπάρχει συγχρονισμός στη ροή πληροφοριών και ρευστού ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ρυθμιστικών αρχών στην παρακολούθηση των συναλλαγών. Προτείνουμε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας σε ξένο συνάλλαγμα που θα υποστηρίζεται από τεχνολογία DLT (κάτι αντίστοιχο με το blockchain) ή άλλες τεχνολογίες», ανέφερε μεταξύ άλλων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα