Market Beat: Το διεθνές κλίμα διαμορφώνεται θετικά υπέρ συνέχειας της ανοδικής τάσης

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 08:59
UPD:09:13

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ενώ η βελτίωση της κρίσης για την υγεία στις ΗΠΑ έχει ενισχύσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνου παγκοσμίως, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο από την απόκλιση στις συνθήκες υγείας σε παγκόσμια κλίμακα. Ο εμβολιασμός στην ηπειρωτική Ευρώπη υστερεί στο χρονοδιάγραμμα. Εκτός από την Ευρώπη, μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, βασανίζονται επίσης από μια αναζωπύρωση σε περιπτώσεις COVID-19. Οι ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν από το χαμηλό των τριών μηνών σήμερα Παρασκευή 26/3, χάρη στο ράλι της Wall Street, ενώ η αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη επισκιάστηκε από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Κίνας.

Η αγορά της Αθήνας την Τετάρτη κινήθηκε κόντρα στην τάση που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ΓΔ από τις 830 μονάδες. Την Πέμπτη η αργία για την 25η Μαρτίου προστάτευσε τις ελληνικές μετοχικές αξίες καθώς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριάρχησαν οι πιέσεις και πτωτικά άνοιξαν και κινήθηκαν οι μετοχές στις αγορές της Νέας Υόρκης, ως την ώρα που θα έκλεινε το ΧΑ. Αλλά μετά από μιάμιση ώρα διαπραγμάτευσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η διάθεση για ρίσκο επέστρεψε και επηρέασε το φινάλε στα χρηματιστήρια του ευρώ. Ο S&P 500 ανέκαμψε από πτώση σχεδόν -1% αρχικά στη συνεδρία και δυο ώρες πριν τη λήξη  διαπραγματεύθηκε με αύξηση +0,4%. Οι μετοχές που συνδέονται στενά με μια οικονομική ανάκαμψη οδήγησαν στην άνοδο, ενώ η συνεχιζόμενη αδυναμία των growth stocks (μετοχών υψηλής ανάπτυξης δραστηριοτήτων) και των μετοχών των εταιρειών ενέργειας συγκράτησαν τον S&P 500 και άλλους σημαντικούς δείκτες από μια πιο σημαντική άνοδο.

Από το μέτωπο των value stocks οι μετοχές τραπεζών, των εταιρειών υλικών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν περίπου 1% ο κάθε κλάδος. Οι βιομηχανικές πρόσθεσαν +0,9%. Οι αντιπροσωπευτικότερες εταιρίες ακινήτων και διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν περίπου 0,5%.

Σήμερα λοιπόν η Αθήνα δεν θα χρειαστεί να εμφανίσει “εισαγόμενο αρνητισμό” και θα κινηθεί με βάση τη δυναμική που της κληρονόμησε η συνεδρία της Τετάρτης.  Πρόσφατα, το πρωί της Τετάρτης, σημειώναμε:  “Η συσσώρευση υπογραμμίζει την ύπαρξη διάθεσης από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών να κρατήσουν την αγορά ψηλότερα από τις 830 μονάδες. Αυτοί ξέρουν γιατί, αλλά και πώς να το πετύχουν”. Τελικά την Τετάρτη, με τους χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών, εφαρμόστηκε δυναμική απομάκρυνσης από αυτό το επίπεδο με επιτυχία, εν μέσω πτώσης στα διεθνή.

Από τις 13:15 ο ΓΔ τοποθετήθηκε, από τους ισχυρούς θεσμικούς, που ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να δρουν κόντρα στην παγκόσμια τάση, σε ένα ανοδικό κανάλι που στις 16:15 παραβιάστηκε ανοδικά. Καθώς στο τελευταίο ημίωρο, αξιόλογες απώλειες, ανάμεσα στα οκτώ πτωτικά blue chip, εμφάνιζαν μόνο οι ΠΕΙΡ στο -7,5% ΦΡΛΚ -2,9% και ΑΡΑΙΓ -1,2%. Όσο για τις τραπεζικές μετοχές, είχαμε επανάληψη του φαινομένου των μεγάλων ανά τίτλο διακυμάνσεων και τον ρυθμό στο πάνω κάτω έδινε η ΠΕΙΡ. Με τη φημολογία να ωθεί σε αντίθετες ανά σύνοδο κατευθύνσεις, λες και προβάλλεται για δικαιολογήσει την ταλάντωση. Πάντως με τζίρο που άγγιξε στις 17:00 τα 50 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 3,2 εκατ., ο ΓΔ σταμάτησε στις 836,40 μονάδες με μεταβολή +0,55% με τον Dow Jones στο +0,9% με την Ευρώπη στα “κόκκινα”.    

Εντοπίζοντας τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών και σχολιάζοντας θετικά την κίνηση της αγοράς,  οι εγχώριοι αναλυτές αναγνώρισαν την ώθηση της διάθεσης για ρίσκο που προκαλούν τα εταιρικά αποτελέσματα και αισιοδοξούν για τη συνέχεια. 

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. εκτιμούσαν: “Η ασύμμετρη πληροφόρηση σε σχέση με το σύνθετο εγχείρημα της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς, οδηγεί σε εναλλασσόμενες διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής της. Με τον ΓΔ σε συσσώρευση, περιμένοντας να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις επανόδου του θετικού momentum. Τα τεχνικά όρια εντοπίζονται στις 843 μονάδες, ως προς το πλησιέστερο όριο αντίστασης και στις 820 μονάδες ως προς το πλησιέστερο όριο στήριξης του ΓΔ”.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Στα 103,7 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε η τελική γραμμή της ΑΛΦΑ, η οποία χρηματοδότησε έκτακτες πρόσθετες προβλέψεις της πανδημίας (συνολικές προβλέψεις και απομειώσεις δ’ τριμήνου στα 569,5 εκατ. ευρώ) από έκτακτα χρηματοοικονομικά κέρδη 430 εκατ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο. Επιπλέον, ιδιαίτερα ανθεκτικά εμφανίστηκαν τα μεγέθη της TITC, αλλά και του Fourli, δεδομένων των συνθηκών. Για τον Τραπεζικό δείκτη αξίζει να αναφέρουμε την παραμονή πάνω από την περιοχή των 500 μονάδων, η οποία δοκιμάστηκε”.

Η αργία εμπόδισε την παρακολούθηση της παγκόσμιας τάσης, αν και θα ήταν πολύ χρήσιμο να διαπιστώσουμε αν αντέχει το φρόνημα των επενδυτών να διαμορφώνεται ανεξάρτητα από ότι συμβαίνει στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Η έξαρση των κρουσμάτων προκάλεσε επιφύλαξη σε εκείνους τους θεσμικούς, που προεκτείνοντας τις εκτιμήσεις τους από τώρα για το τρίτο τρίμηνο, βλέπουν πιθανή επίδραση της τρέχουσας υγειονομικής εικόνας, τότε. Προβληματίζει η παροδικότητα της κρίσης λόγω COVID-19, αναμένοντας μάλλον, μεγαλύτερη διάρκεια στους περιορισμούς, πανευρωπαϊκά.  

Οι επενδύσεις δεν καταστρέφονται ούτε εκτοξεύονται ακαριαία, αν ο επενδυτής τοποθετεί τα χρήματά του με χρονική διαφορά από την ώρα που εμφανίζεται μια φήμη, ή συμβαίνει ένα απροσδόκητο γεγονός. Οι αγορές θέλουν το χρόνο τους, ώστε να αποκτήσουν μια τάση ικανή να φέρει κέρδη υπολογίσιμα, ή… ζημιές. Εκείνοι που βιάζονται να αποφασίσουν με βάση τις πληροφορίες από τα παρασκήνια ενός deal κάθε τύπου, από συγχώνευση – εξαγορά ως μια ΑΜΚ, συνήθως χάνουν την όρεξη για συμμετοχή, όταν αποκρυσταλλωθεί μια συγκεκριμένη τάση στην τιμή της αξίας που ενδιαφέρει. Γιατί ως τότε έχουν ζεματιστεί, σχηματίζοντας αρνητική προδιάθεση, από τις ανατροπές που υπάρχουν. Έχοντας δε εξαντλήσει τα “πυρομαχικά” τους, δεν βοηθούν στη σταθεροποίηση της τάσης, όταν χρειάζεται.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ανακάμπτοντας από τη διήμερη πτώση η Wall Street έκλεισε με κέρδη από την άνοδο των μετοχών των εταιριών που θα ευνοηθούν από το άνοιγμα της οικονομίας. Η American Airlines σημείωσε άνοδο 4% και η Norwegian Cruise Line έκλεισε 2,8% υψηλότερα. Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,62% στις 32.619,48 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,52% στις 3.909,52 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,12% στις 12.977,68 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (+3,4%) και  American Express (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Nike (-3%). Η μετοχή της GameStop έκλεισε με άλμα 53%. Η Tesla ενισχύθηκε 1,4%, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι Apple και Alphabet.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε νωρίτερα ότι η τόνωση της οικονομίας και η επιταχυνόμενη διανομή εμβολίων επέτρεψαν στην οικονομία να ανακάμψει νωρίτερα από όσο αναμένονταν, και οι επενδυτές κατάλαβαν ότι θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αρχίσει να αποτραβιέται από τη στήριξη που παρέχει τώρα στην οικονομία των ΗΠΑ. Αυτό ήταν η αιτία των πιέσεων στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Dow Jones να ανοίγει 0,6% χαμηλότερα.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 684.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο με βάση την τρίτη εκτίμηση των αρχών που δημοσιοποιήθηκε χθες. Τα εταιρικά κέρδη μειώθηκαν κατά 1,4% τους τελευταίους τρεις μήνες της περασμένης χρονιάς.

Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,176 δολάρια/ευρώ ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,6% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά έκλεισε στο 1,61%. Χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου WTI και του χρυσού.

ΕΥΡΩΠΗ

Επειδή ο πρόεδρος της Fed Tζερόμ Πάουελ αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε πιθανή σταδιακή απόσυρση της νομισματικής στήριξης, οι θεσμικοί προβληματίστηκαν και έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν μεικτή εικόνα στο κλείσιμο, με την “αρωγή” από τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,07% στις 423,08 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κινήθηκε 0,08% υψηλότερα στις 14.621,36 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,57% στις 6.674,83 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,09% στις 5.952,41μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ, ο ισπανικός IBEX υποχώρησε -0,41% στις 8.409,50 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με κέρδη +0,04% στις 24.218,55 μονάδες.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στο NPR την Πέμπτη το πρωί, είπε ότι η κεντρική τράπεζα σταδιακά θα ψαλιδίζει το ποσό των ομολόγων και των ενυπόθηκων δανείων που αγοράζονται κάθε μήνα από την Fed. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα έρθει μόνο όταν η οικονομία θα έχει ανακάμψει πλήρως, αλλά οι επενδυτές αντέδρασαν αμέσως, στέλνοντας τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών χαμηλότερα πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

ΧΑ

Με συγκεκριμένες επιλογές των θεσμικών +0,63% στην Αθήνα με πτώση στην Ευρώπη

Την διαπραγμάτευση σφράγισε η κυριαρχία της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη με απουσία συντονισμού με την καθοδική τάση που επικράτησε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης. Στην Αθήνα  το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό  και εμφάνιζε αυξομειώσεις σε αρκετές  μετοχές του 25άρη και για τα τραπεζικά blue chip, ειδικά για την ΠΕΙΡ. Αυτή εμφάνισε διψήφιες απώλειες στο κλείσιμο και κέρδη στο πρώτο μέρος. Η διάθεση για ρευστοποιήσεις που αντιμετωπιζόταν ωστόσο από την εμφάνιση ζήτησης εμφανίστηκε αμέσως το άνοιγμα με ταλάντωση περίπου μιάμιση ώρα γύρω από τις 833 και έφερε την εγγραφή του  πυθμένα στις 11:49 στις 829,33 μονάδες. Μετά ξεκίνησε η απορρόφηση της προσφοράς και η επικράτηση σταθερής ζήτησης που έφερε την αναζήτηση κορυφής στις 838,61 μονάδες, 21 λεπτά προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.  Δηλαδή  από τις 11:50 ως τις 16:39,  που εμφανίστηκε το ανώτερο του μέσου όρου η τάση ήταν ανοδική αταλάντευτα. Η κορυφή ήταν πάνω από τις 838,5 μονάδες και οι θεσμικοί αποφάσισαν να εμφανιστεί μια φορά. Δεν υπήρξε ικανό διάστημα με υποψία έστω  πλάγιας κίνησης  των τιμών και στις 17:00  τον άφησαν στις 836,4  μονάδες μετά από πτωτική κίνηση 20λεπτών. Ακόμα και στις δημοπρασίες η ζήτηση υπερίσχυσε  από την προσφορά  ως τις 17:20 και αυτή έφερε κλείσιμο σχετικά κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης και 5,23 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Την κίνηση εντός θετικού πεδίου στο τελευταίο ημίωρο επηρέασε  η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου.

Ξεχώρισαν, για την άνοδο πάνω από +1,20%,  οι ΑΔΜΗΕ +3,06%, ΜΠΕΛΑ +2,87%, ΤΕΝΕΡΓ +2,13%, ΕΥΡΩΒ +1,72%, ΜΟΗ +1,52%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,26%, και  ΕΤΕ +1,24%. Ωστόσο επιβάρυναν τον  25άρη οι απώλειες πάνω από -1,00% των ΠΕΙΡ -10,67%, ΦΡΛΚ -3,02%, ΟΛΠ -1,15%,  και ΣΑΡ -1,01%, ενώ η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 10 από τα  blue chip.

Δεν υπήρξε τελικά πάρα μόνο στην αρχή συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές ξεκίνησαν από το αρνητικό  πεδίο  και συνέχισαν νευρικά  πλάγια και μετρίως καθοδικά.  Συντονισμένα επίσης, διαμόρφωσαν την πορεία  τους, με αναμενόμενη μια άνοδο στη Wall Street, που ήταν ορατή και μεγάλη σχετικά μετά την έναρξη, καθώς οι αγορές στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν νευρικά ανοδικά όσο λειτουργούσε η Αθήνα. Εδώ, το ανώτερο (838,61) σημειώθηκε 21 λεπτά πριν τις δημοπρασίες και ενώ στο τέλος βρέθηκε κοντά στις 836,4  μονάδες του προσέθεσαν τελικά  άλλη μια. Το κατώτερο ορίστηκε στο πρώτο μέρος  και ήταν στις 829,33 μονάδες. Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 58,371 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,221  εκατ.

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξαν εναλλαγές στη δυναμική με κίνηση κυρίως σε θετικό πεδίο αλλά υπήρξαν περάσματα στο αρνητικό στο πρώτο μέρος. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,63% ενώ εμφάνισε στην πρώτη ώρα των συναλλαγών απώλειες έως -0,30% αλλά γενικότερα είχε μεταβολές διαφορετικές από των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 837,09  μονάδες, δηλαδή 7,76 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 56,187 από 55,859 ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 3,221 από 92,513 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ.

                                                                                                                                                                          

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πλάγιας δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έπεσε στο 0,850% από 0,858% την προηγούμενη.

Επηρέασαν μεικτά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,63%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,11% από -0,88%, την ΕΤΕ στο +1,24% από -1,43%, ΕΥΡΩΒ στο +1,72% από -0,58% και την ΠΕΙΡ στο -10,67% από +12,38%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,91% από +0,54%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 9) έναντι των καθοδικών (10 από 16) και ένα την ΑΡΑΙΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,63% οδηγήθηκε στις 837,09 από 831,86 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2011,74 από 1997,52 με άνοδο +0,71%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,371 από 161,304 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,221 από 92,513 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 74 από 46, των καθοδικών 34 από 57 την Τρίτη και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 17 από 21.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι traders διατήρησαν τα μετριοπαθώς αισιόδοξα στοιχήματα   

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 για μικρά διαστήματα σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο μέρος και κατόπιν το δεύτερο μόνιμα σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 4,80 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 14,22 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1990,99 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2015,51, εμφανίστηκε στις 16:39. Το κλείσιμο στις 2011,74 από 1997,52 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,71% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,392 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 766 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2011,75 μονάδες και κατώτερο τις 1983,00 με τιμή τελευταίας πράξης στις 2011,75 μονάδες και κλεισίματος στις 2003,50 ενώ οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5326 από 5426. Για τη σειρά Μάιου εμφανίστηκε ενδιαφέρον με 34 συμβόλαια με ανώτερο τις 2012,25 μονάδες και χαμηλό στις 1995,25 με τελευταία τιμή στις 2022,25 από 1988,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2002,50  για να ανέλθουν σε 173 από 157 οι ανοικτές θέσεις. Αλλά δεν διακινήθηκαν  ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1975 και τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 106 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1900 και τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν υπολογίσιμα. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 8856 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 4487, της ΕΥΡΩΒ με 5133, της ΠΕΙΡ με 25041 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΔΕΗ ήταν 697 για την σειρά Ιουνίου, της ΑΔΜΗΕ ήταν 502 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 50.000 συμβόλαια για την ΕΤΕ, στα 31.872 για ΑΛΦΑ, στα 5852 για τον ΟΠΑΠ και στα 1000 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ. 

Σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη επικεφαλής στο τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec: Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 816 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 820 και 816 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 840 και 850 μονάδες.

Καλό νέο για την ΑΛΦΑ η μικρή επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες (-70μβ) από την νέα τιτλοποίηση και τις πωλήσεις ΜΕΑ ύψους €3,3 δισ. το 2021. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2020, επηρεάστηκαν από την εμπροσθοβαρή αύξηση των προβλέψεων, η οποία είναι προς την σωστή κατεύθυνση, κατά την άποψή μας.

Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα €103,7 εκατ., (-1,5% σε ετήσια βάση) χαμηλότερα από τις προβλέψεις του consensus (€209 εκατ.) λόγω των υψηλότερων προβλέψεων. Τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης των χρηματοοικονομικών εσόδων (trading) κατά 68% σε ετήσια βάση και της μείωσης του κόστους κατά 1,4%.

Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 31% στα €1,31 δισ. Ο σχηματισμός οργανικών ΜΕΑ παρέμεινε αρνητικός, αλλά επιβραδύνθηκε στα €-28 εκατ., από €44 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο. Ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε οριακά στο 42,5%, από 42,8% στο 3ο τρίμηνο και ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις ενισχύθηκε στο 47%, από 45%. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €3,5 δισ. σε ετήσια βάση και οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων) κατά €399 εκατ.

Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει νέα τιτλοποιήση €2 δισ. (Project “Cosmos”) στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, χρησιμοποιώντας τον “Ηρακλή ΙΙ” και δυο πωλήσεις χαρτοφυλακίων MEA ύψους €1,3 δισ. (Orbit: €900 εκατ., Sky: €400 εκατ.). Οι senior τίτλοι της νέας τιτλοποίησης θα λάβουν Κρατική εγγύηση από το πρόγραμμα “Ηρακλής ΙΙ”. Η εκτιμώμενη λογιστική ζημιά από τις τρεις παραπάνω συναλλαγές υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα €570 εκΑΤ., η επίδραση, όμως, στους κεφαλαιακούς δείκτες, μετά τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού και το μηδενικό συντελεστή στάθμισης των senior notes της τιτλοποίησης “Cosmos”, θα περιορισθεί, σύμφωνα με τη Διοίκηση , στις 70 μονάδες βάσης. Η Διοίκηση εκτιμά ότι τα ΜΕΑ, μετά τις νέες τιτλοποιήσεις θα ανέλθουν στα €6,3 δισ. το 2021 και στα €3,5 δισ. το 2022, με τον δείκτη ΜΕΑ <18% το 2021 και στο 10% το 2022. Ο σχηματισμός οργανικών ΜΕΑ αναμένεται να είναι θετικός κατά €300 εκατ. το 2021, λόγω των νέων ΜΕΑ από την πανδημία ύψους €1 δισ. Τέλος, η Alpha BankΑΛΦΑ -0,11% θα προχωρήσει σε συνθετική τιτλοποίηση με ενήμερα δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η οποία αναμένει ότι θα ενισχύσει τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά 0.3%.

Πολύ καλά αποτελέσματα για την TITC, με αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) και ελεύθερών ταμειακών ροών, καθώς και μείωση του καθαρού δανεισμού. Τα λειτουργικά και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €1,61 δισ. (-0,2%), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €286,2 εκατ. (+7%) και τα καθαρά κέρδη στα €1,5 εκατ. (-97,0%) ως αποτέλεσμα λογιστικών μη ταμειακών χρεώσεων ύψους €63,9 εκατ. που σχετίζονται με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, απομειώθηκε πλήρως η λογιστική υπεραξία (goodwill) της Αιγύπτου ύψους €46,6 εκατ. και αντιλογίστηκαν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ύψους €17,3 εκατ. Χωρίς τις έκτακτες χρεώσεις, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €65,4 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε €165 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €155 εκατ. Η Εταιρεία θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου στους Μετόχους ύψους €0,40/μετοχή και σε ακύρωση 4.122.393 ιδίων μετοχών, που αντιπροσωπεύουν 5% των δικαιωμάτων ψήφου το 2ο τρίμηνο 2021. Υπολογίζουμε ότι η ακύρωση των ιδίων μετοχών, θα αυξήσει κατά 5,3%. τα κέρδη/μετοχή του 2021 σε €1,04, από €0,99.

Καλά αποτελέσματα για την Fourlis, με υψηλότερα του αναμενόμενου λειτουργικά κέρδη και οριακή μείωση του καθαρού δανεισμού, σε δύσκολο, ομολογουμένως, περιβάλλον. Οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €371 εκατ. (-21%), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα 43 εκατ. (-35%), υψηλότερα από τις προβλέψεις (€33 εκατ.) και οι καθαρές ζημίες στα €8,7 εκατ., υψηλότερα από τις προβλέψεις (-€4,7 εκατ.).

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν από το χαμηλό των τριών μηνών σήμερα Παρασκευή 26/3, χάρη στο ράλι της Wall Street, ενώ η αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη επισκιάστηκε από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Κίνας. Ο δείκτης της MSCI για την Ασία εκτός από την Ιαπωνία στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +1,44% αφού αρχικά ανέβηκε +0,37% ενώ την Πέμπτη έφτασε στο χαμηλό σχεδόν τριών μηνών, ενώ ο Shanghai Composite Index κέρδισε +1,75%, σπάζοντας ένα τριήμερο καθοδικό σερί.

Την Πέμπτη, οι κινεζικές μετοχές έπεσαν κοντά στο χαμηλό τριών μηνών που εμφάνισαν νωρίτερα στον μήνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχώρησε στους συμμάχους της Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα επιβάλλοντας κυρώσεις σε αξιωματούχους στην περιοχή της Σινγιάνγκ της Κίνας με ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλώντας αντίποινα από το Πεκίνο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε +1,56% μετά τη αντίδραση των μετοχών της Wall Street, λόγω των φθηνών μετοχών κυκλικών εταιριών, που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν στο χαμηλό ενός έτους την περασμένη εβδομάδα, ένα σημάδι ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα ισχυρότερης ανάπτυξης καθώς βελτιώνεται η κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα διπλασιάσει το σχέδιο της διοίκησής του επί της διάθεσης του εμβολιασμού αφού πέτυχε τον προηγούμενο στόχο των 100 εκατομμυρίων εμβολιασμών 42 ημέρες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα