Ε.Ε.: Αυξημένος ο προϋπολογισμός του νέου Erasmus+

Η χρηματοδότηση μέσω του κοινοτικού προγράμματος θα ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 07:47
UPD:07:47
REUTERS/YVES HERMAN

Από την έντυπη έκδοση

Στα 26,2 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του εμβληματικού κοινοτικού προγράμματος Erasmus+ την περίοδο 2021-2027 από 14,7 δισ. ευρώ την προηγούμενη επταετία, επισημαίνει η Κομισιόν με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση της πρώτης ετήσιας πρόσκλησης υποβολής αίτησης συμμετοχής σε φοιτητές, σπουδαστές, αθλητές και γενικότερα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το νέο Erasmus+ θα χρηματοδοτήσει έργα μαθησιακής κινητικότητας και διασυνοριακής συνεργασίας για 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους όλων των ηλικιών και κάθε υποβάθρου.

Μετά τη χθεσινή πρόσκληση, κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που δραστηριοποιείται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, με τη βοήθεια των εθνικών οργανισμών Erasmus+ που εδρεύουν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το Erasmus+ παρέχει ευκαιρίες για περιόδους σπουδών στο εξωτερικό, πρακτική άσκηση, μαθητεία και ανταλλαγές προσωπικού σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Είναι διαθέσιμο σε μαθητές σχολείων, φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εκπαιδευόμενους ενήλικες, ανταλλαγές νέων, εργαζομένους στον τομέα της νεολαίας και προπονητές.

Εκτός από την κινητικότητα, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% του προϋπολογισμού, το νέο Erasmus+ επενδύει επίσης σε έργα διασυνοριακής συνεργασίας. Αυτά μπορεί να είναι μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια), σχολείων, ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης εκπαιδευτικών (π.χ. ακαδημίες εκπαιδευτών Erasmus+), κέντρων εκπαίδευσης ενηλίκων, οργανώσεων νεολαίας και αθλητισμού, παρόχων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (π.χ. Επαγγελματικά Κέντρα Αριστείας) και άλλων παραγόντων στον τομέα της μάθησης.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027 είναι τα εξής:

  • Erasmus+ χωρίς αποκλεισμούς: Παροχή βελτιωμένων ευκαιριών σε άτομα με λιγότερες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαφορετικά πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά υπόβαθρα, και των ατόμων που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Οι καινοτομίες περιλαμβάνουν ατομικές και ομαδικές ανταλλαγές μαθητών και κινητικότητα για ενήλικες εκπαιδευόμενους.
  • Ψηφιακό Erasmus+: Το Erasmus+ θα στηρίξει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Θα παρέχει υψηλής ποιότητας ψηφιακή κατάρτιση και ανταλλαγές μέσω πλατφορμών και θα ενθαρρύνει την πρακτική άσκηση στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Νέες μορφές, όπως τα εντατικά προγράμματα μικτής κινητικότητας, θα επιτρέψουν τη συμπλήρωση της βραχυπρόθεσμης φυσικής κινητικότητας στο εξωτερικό με διαδικτυακή μάθηση και ομαδική εργασία.
  • Πράσινο Erasmus+: Στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το πρόγραμμα θα προσφέρει οικονομικά κίνητρα στους συμμετέχοντες που χρησιμοποιούν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς. Θα επενδύσει, επίσης, σε έργα που προωθούν την ευαισθητοποίηση σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και θα διευκολύνει τις ανταλλαγές που σχετίζονται με τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης.
  • Erasmus+ για νέους: Το DiscoverEU καθίσταται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Erasmus+ και δίνει στους νέους ηλικίας 18 ετών τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάρτα σιδηροδρομικών μετακινήσεων για να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη, να διδαχθούν από άλλους πολιτισμούς και να γνωρίσουν άλλους Ευρωπαίους.

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, το Erasmus+, το οποίο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της Ε.Ε., θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης σε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίους και δικαιούχους από συνδεδεμένες χώρες



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα