Τραπεζικές αντιδράσεις για την άρση κατασχέσεων

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007 10:10

Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία απαγορεύεται η κατάσχεση της αποδεδειγμένα μοναδικής κατοικίας οφειλέτη για ικανοποίηση τραπεζικών απαιτήσεων από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες μέχρι ποσού 10.000 ευρώ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Eνωσης Τραπεζών.

Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Τραπεζών Χρ. Γκόρτζος κληθείς να διατυπώσει τις απόψεις επί του ν/σχ για την προστασία των καταναλωτών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υποστήριξε ότι με την εν λόγω ρύθμιση παρέχεται ισχυρότατο κίνητρο σε κάποιους που έχουν ένα και μοναδικό ακίνητο να πάνε και στις 26 τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας και να πάρουν από κάθε μία χωριστά δάνειο μέχρι 10.000 ευρώ. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο, αν δεν αλλάξει η ρύθμιση, οι τράπεζες να σταματήσουν να δίνουν δάνεια μικρότερα των 10.000 ευρώ.

«Κι εσείς πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να δίνετε δάνεια μέσα σε 20 λεπτά», απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιαν. Παπαθανασίου και σε έντονο ύφος πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να χορηγείτε δάνεια χωρίς όρους και προϋποθέσεις βάζοντας ουσιαστικά τα χρήματα στη μύτη του πολίτη. Δεν γίνεται όταν θέλετε να πουλήσετε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και όταν είναι να εισπράξετε η κάθε δέσμευση να είναι υπέρ σας».

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Δημ. Σιούφας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της διάταξης ώστε να μην υποβάλλεται ο πολίτης σε δικαστικά έξοδα για να αποδείξει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειο. «Από την ώρα που βγαίνει διάταξη πληρωμής για κάτω από 10.000 ευρώ, αυτή να μην εκτελείται μετά από αίτημα του πολίτη και να ρυθμίζεται από 12-24 μήνες η αποπληρωμή του χρέους». Αυτή ίσως είναι η πιο ισορροπημένη λύση, σημείωσε ο υπουργός.

Ι.Χ.Χ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα