Δύσκολες ημέρες για την παγκόσμια αγορά ομολόγων

«Επανατιμολόγηση» των εκτιμήσεων για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007 11:15

ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ των τελευταίων εβδομάδων βιώνει η αγορά ομολόγων, με έντονη νευρικότητα στις συναλλαγές και με επιπτώσεις στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος, οι οποίες κινούνται πλέον στον αστερισμό των ομολόγων.

Oι προβλέψεις Greenspan, ότι τα πριμ στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, δεν θα παραμείνουν ως έχουν, αλλά και η «επανατιμολόγηση» των εκτιμήσεων των αγορών όσον αφορά στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οδήγησαν σε απότομη και μεγάλη πτώση τις τιμές των ομολόγων, με αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεών τους.

Ο πρώην επικεφαλής της Fed εκτίμησε ότι τα spreads των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών έναντι των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ανεπτυγμένων οικονομιών θα διευρυνθούν και αυτό είχε ως αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων άνοδο της απόδοσης του δεκαετούς treasury στο 5,27%, επίπεδο που είχε να δει από το Μάιο του 2002. Στην ευρωζώνη η απόδοση του 10ετούς bund αυξήθηκε στο 4,6% από 4,2% ένα μήνα πριν.

Χθες, σχεδόν μέχρι το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωναν νέα υψηλά πενταετίας (το αμερικανικό treasury έφτασε μέχρι το 5,50%), αν και λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών σημειώθηκε αιφνίδια αντιστροφή της πτωτικής τάσης (rebound) γύρω στις 16.00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με στελέχη dealing rooms τραπεζών, οι ξαφνικές αγορές ομολόγων, που είχαν ως αποτέλεσμα ανάκαμψη των τιμών, συνέπεσαν με φήμες προερχόμενες από την αγορά του Λονδίνου για προβλήματα αμερικανικής τράπεζας. Παράλληλα με την άνοδο των τιμών στις ομολογιακές αγορές, ανέκαμπταν και τα χρηματιστήρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, ωστόσο, το δολάριο συνέχισε να ενισχύεται, όπως και τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων (π.χ. στερλίνα). Το γιεν σημείωσε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου από το Δεκέμβριο του 2002 (φτάνοντας στις 16.00 ώρα Ελλάδος στο 122,35) και νέο χαμηλό μηνός έναντι του ευρώ (162,5), το οποίο με τη σειρά του κατέγραψε νέο χαμηλό 11 εβδομάδων έναντι του δολαρίου (1,3265).

Αναφερόμενος στις αναταράξεις της αγοράς ομολόγων και συναλλάγματος, ο επικεφαλής αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών της EFG Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος, εκτιμά ότι παρά μία πρόσκαιρη ανάκαμψη των τιμών των ομολόγων συνεπεία αγορών εφόσον οι αποδόσεις υποχωρήσουν κάτω από τα επίπεδα του 5,30%, οι ομολογιακές αγορές δεν αναμένεται να ξεφύγουν από το bear market.

Αυτό έχει να κάνει τόσο με τις επανεκτιμήσεις σχετικά με τα risk premia των αγορών, όσο και με το γεγονός ότι πλέον -παρά τα θετικά στοιχεία για ανάκαμψη της Οικονομίας των ΗΠΑ- παγκοσμίως και σε μακροχρόνιο ορίζοντα δεν αναμένονται κινήσεις μείωσης των επιτοκίων, αντιθέτως περαιτέρω άνοδος. Αυτό ευνοεί τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων και εν προκειμένω το δολάριο, ενώ το γιεν θα παραμείνει αδύναμο λόγω των συνεχιζόμενων carry trades, αλλά και λόγω εκπατρισμού ιαπωνικών κεφαλαίων που θα αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις πρωτίστως στην αγορά αμερικανικών ομολόγων.

Στην αναστάτωση στην αγορά ομολόγων αναφέρθηκε σε χθεσινό της report και η Citigroup, επισημαίνοντας ότι παρά ταύτα οι επενδυτές προτιμούν ακόμη να πηγαίνουν «με το κύμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα