Απεσύρθη η τροπολογία για τα δάση

Δεν την υπέγραψε ο Γ. Σουφλιάς
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007 13:47
UPD:15:16

Αποσύρθηκε η τροπολογία η οποία προέβλεπε αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, σε περιοχές στις οποίες δεν έχουν καταρτιστεί δασικοί χάρτες.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συναινετική πρόταση (από όλα τα κόμματα), η κυβέρνηση αποσύρει την τροπολογία και θα επανέλθει μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς αλλά και την αξιοποίηση της εμπειρίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η κυβέρνηση δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, ούτε τέθηκε θέμα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, σημείωσε ο υπουργός.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρίνιζε ότι ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς δεν έχει υπογράψει την εν λόγω τροπολογία.

Για ντρίπλα της κυβέρνησης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στις 8 Ιουνίου στη Βουλή στο νομοσχέδιο περί αναμόρφωσης του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Η τροπολογία προέβλεπε την κατεδάφιση αυθαίρετων κτηρίων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις μέχρι την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών, που προβλέπονται από το άρθρο 27 του Ν. 2664/1998.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται ότι οι προκαλούμενες δικαστικές διενέξεις κατά των αποφάσεων που εκδίδονται μεταξύ των ενδιαφερομένων και του Δημοσίου είναι χρονοβόρες και έχουν σοβαρότατη οικονομική επιβάρυνση ιδίως στους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας χαρακτήρισε χθες την εν λόγω τροπολογία «συγχωρωχάρτι για τους παλιούς καταπατητές, που ανοίγει το δρόμο σε νέους».

Σήμερα οι κ.κ. Γείτονας και Φλωρίδης σημείωσαν ότι η τροπολογία δεν έφερε τις υπογραφές των κατ' εξοχήν αρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης και ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης μίλησε για τροπολογία προεκλογικού χαρακτήρα, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως θετική κίνηση την απόσυρσή της.

Την απόσυρση της τροπολογίας που αναστέλλει τις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, είχαν ζητήσει με κοινή επιστολή τους προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι πρόεδροι του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, και του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός.

Στην εν λόγω επιστολή επεσήμαναν την απουσία υπογραφής του συναρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης και σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης στο σχέδιο νόμου περί «Αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και άλλες διατάξεις» τελικώς επιβραβεύει αυτούς που τολμούν να παρανομούν, καταπατώντας δάση και δημόσιες δασικές εκτάσεις και επί της ουσίας αποτελεί αντικίνητρο για την κύρωση των δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα