Ποιοι επιχειρηματίες παραμένουν βασικοί μέτοχοι στις εταιρείες τους

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά συμμετοχής στις εισηγμένες στο Χ.Α.
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 22:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που έχουν σήμερα τις εταιρείες τους εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα πολλοί εξ αυτών είναι και ιδρυτές τους, τις ελέγχουν με ποσοστά που δεν ξεπερνούν την καταστατική πλειοψηφία (33%). Παλαιότερα μία τέτοια εξέλιξη ξένιζε τόσο τα εγχώρια όσο και τα διεθνή funds και σε πολλές αγορές ήταν σημείο αρνητικού σχολιασμού, αφού υπήρχε η άποψη ότι ξεπουλούν την εταιρεία και δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον της. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αλλάξει αυτή η φιλοσοφία των επενδυτών και όπως δείχνει και η έρευνα της «Ν», στόχος των περισσοτέρων επιχειρηματιών είναι να αυξήσουν το free float (εμπορευσιμότητα) το επόμενο διάστημα και να μεταβιβάσουν αξιοσέβαστα ποσοστά των εταιρειών τους σε ξένα funds. Το μείζον θέμα για μία εισηγμένη είναι να έχει μεγάλη διασπορά των μετοχών της στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε θεσμικούς επενδυτές, ώστε η μετοχή της να μπορεί να κινεί αξιόλογους όγκους και να μην είναι «παγωμένη» στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του helex.gr, τα ποσοστά των βασικών μετόχων στις εισηγμένες της υψηλής και της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν ως εξής:

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Όσον αφορά τους βασικούς μετόχους των εταιρειών του FTSE 25, το 26,537% του Ομίλου Mytilineos κατέχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος. Το μεγαλύτερο ποσοστό της Jumbo κατέχει με 19,36%% ο πρόεδρος Απόστολος Βακάκης, ο οποίος μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μεταβίβασε σε άλλους μετόχους ποσοστό άνω του 3% της εταιρείας.

Στον Όμιλο Fourlis, που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης ακινήτων για τη θυγατρική Trade Estates, βασικός μέτοχος είναι η αντιπρόεδρος Δάφνη Φουρλή με ποσοστό 17,3692%. Στη Viohalco, ο πρόεδρος Νικόλαος Στασινόπουλος κατέχει το 32,27%.

Στην Ελλάκτωρ, μετά τις μετοχικές αλλαγές, το ολλανδικό fund Reggeborgh κατέχει το 27,3394%, ακολουθούν οι επιχειρηματίες Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης με ποσοστό 25,5824%, ενώ ο Λεωνίδας Μπόμπολας έχει το 12,55% και ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης ελέγχει το 8,6348%. Στην Aegean, ο πρόεδρος Ευτύχιος Βασιλάκης κατέχει το 36,68%, ενώ ο Γεώργιος Περιστέρης είναι ο βασικός μέτοχος του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, ελέγχοντας το 15,98% στην πρώτη και το 19,54% στη δεύτερη.

Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Αναφορικά με τις εισηγμένες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, βασικός μέτοχος της Αλουμύλ με ποσοστό 32,85% είναι ο πρόεδρος της εταιρείας Γεώργιος Μυλωνάς, ενώ ο Χρήστος Ιωάννου κατέχει το 19,817% της Άβαξ.

Στη Δρομέας, ο ιδρυτής και πρόεδρος Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου κατέχει το 46,6%, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι ίσως φέτος αποφασιστεί εάν η έδρα της εταιρείας θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες. Στη ΓΕΚΕ βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,4% είναι η Δωροθέα Κεφάλα, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, ενώ στη Γενική Εμπορίου βασικός μέτοχος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Κρεμύδας με ποσοστό 20,66%.

Στην Ευρωπαϊκή Πίστη, ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Γεωργακόπουλος ελέγχει το 26,0539%, ενώ στη Δάιος Πλαστικά το 77,45% κατέχει ο πρόεδρος και CEO Αστέριος Δάιος. Στην Εβροφάρμα το 38,71% ελέγχει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Πασχάλης Παπαζηλάκης, ενώ στην ΕΛΓΕΚΑ ο πρόεδρος και CEO Αλέξανδρος Κατσιώτης είναι και ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 32,633%.

Στην Ιατρικό Αθηνών, ο πρόεδρος Γεώργιος Αποστολόπουλος αποτελεί τον βασικό μέτοχο με ποσοστό 44,468%, ενώ στην Ικτίνος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Χαϊδάς κατέχει το 50,95%. Στην Έλτον το 35,27% ελέγχει ο Νέστορας Παπαθανασίου, ενώ στην Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος βασικός μέτοχος είναι ο Εμμανουήλ Καραμολέγκος με ποσοστό 53,22%.

Ο Παναγιώτης Τσινάβος ελέγχει το 18,049% της Κρι-Κρι και ο Κωνσταντίνος Λαζαρίδης κατέχει το 37,6% της Κτήμα Λαζαρίδη, ενώ στους Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλος βασικός μέτοχος είναι ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος με ποσοστό 50,1948%. Τέλος, ο Κωνσταντίνος Χαλιωρής είναι ο βασικός μέτοχος της Πλαστικά Θράκης με ποσοστό 41,86%, ενώ η Ιωάννα Καρέλια κατέχει το 31,9641% της Καπνοβιομηχανία Καρέλια.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα