Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος τον Απρίλιο

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007 12:30
UPD:12:37

Στα 1,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Απρίλιο το εμπορικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη από 7,6 δισ. ευρώ – βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων – το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν τον Απρίλιο κατά 12% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 8%.

Κατά 1/3 αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ευρώπης με την Κίνα το πρώτο τρίμηνο, μια αύξηση που ενδέχεται να τροφοδοτήσει νέες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση του Πεκίνου, να λάβει περισσότερα μέτρα για την ισχυροποίηση του νομίσματός της και να περιορίσει την ανισορροπία.

Το εμπορικό έλλειμμα των 13 χωρών μελών της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ με την Κίνα, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυξήθηκε 33%, φθάνοντας στα 28,1 δισ. ευρώ (37,4 δισ. δολ.) τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat στο Λουξεμβούργο. Το έλλειμμα με την Ιαπωνία αυξήθηκε 9,3%, στα 5,9 δισ. ευρώ.

Η διεύρυνση των εμπορικών ελλειμμάτων της Κίνας με την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες έχουν οδηγήσει σε ένταση μεταξύ τους, καθώς με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Στην Ευρωζώνη σημειώθηκε το πρώτο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα σε έξι χρόνια το 2006 εξ αιτίας της επιδείνωσης των θέσεων με την Ιαπωνία και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα