Κεφαλαιοποίηση 2 δισ. «κέρδισε» το top-10 του Χ.Α.

Η πορεία των μεγαλύτερων εισηγμένων εντός μηνός
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 20:59
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Σχεδόν 2 δισ. ευρώ (1,94 δισ.) προσέλκυσαν από ξένα funds, αλλά και από εγχώρια χαρτοφυλάκια οι 10 μεγαλύτερες σε αξία εισηγμένες τις τελευταίες 30 ημερολογιακές ημέρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κεφαλαιοποίηση των 10 εισηγμένων, που αποτελούν και τη «βιτρίνα» της χρηματιστηριακής αγοράς απέναντι στους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, ανέρχεται σήμερα στα 34,367 δισ. ευρώ και καλύπτει το 62% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, η οποία διαμορφώνεται στα 55,874 δισ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή αφενός δείχνει ότι σε μία αγορά 166 εταιρειών ξεχωρίζουν ελάχιστες, γεγονός που δεν τιμά την ελληνική αγορά και αποτυπώνει τη ρηχότητα, αφετέρου όμως αυτή η δεκάδα των εταιρειών θα μπορούσε να σταθεί σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του πλανήτη και φυσικά πρόκειται για τις εταιρείες-πρωταθλητές στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Πορεία ανά εταιρεία

Eurobank: Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει η «Ν», τη μεγαλύτερη αύξηση της κεφαλαιοποίησης στις 30 τελευταίες ημερολογιακές μέρες εμφάνισε η Eurobank με κεφάλαια ύψους 524 εκατ. ευρώ. Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας, μέχρι το τέλος του 2021 θα ολοκληρωθεί η νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank ύψους 3,3 δισ. ευρώ (85% retail δάνεια και 15% εταιρικά και μικρών επιχειρήσεων). Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία, η διοίκηση της τράπεζας έχει ξεκινήσει τη συζήτηση με τους οίκους αξιολόγησης (rating agencies) και στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα υποβάλει αίτημα ένταξης στον σχέδιο εγγυήσεων «Ηρακλής 2».

Ο ΟΤΕ είδε η χρηματιστηριακή αξία του να ενισχύεται κατά 507 εκατ. ευρώ τον τελευταίο μήνα. Η μεταφορά των δραστηριοτήτων της πρώτης γραμμής σε θυγατρικές του Ομίλου και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, τα οποία υιοθέτησαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι, ενίσχυσαν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του οργανισμού το 2020.

Η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει μια προοδευτική, αλλά μετρημένη επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά.

Η Εθνική τράπεζα ήταν η 3η εισηγμένη κατά σειρά που πέτυχε αξιοσημείωτη αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας, με επιπλέον κεφάλαια 360 εκατ. τις τελευταίες 30 ημέρες. Την ερχόμενη Παρασκευή 26 Μαρτίου ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματα του 2020. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετασχηματισμού της, η Εθνική Τράπεζα έχει εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με την κωδική ονομασία «Frontier», συνολικής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ σταθερά βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πιο ακριβών εισηγμένων με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 3,899 δισ. ευρώ και αύξηση 325 εκατ. ευρώ τον τελευταίο μήνα. Το παρατεταμένο lockdown θα πλήξει τα έσοδα του ΟΠΑΠ καθώς δουλεύει στο 25% των δυνατοτήτων του, εκτιμά η Eurobank Equities σε έκθεσή της για την εταιρεία. Περιμένει τα οργανικά έσοδα (εκτός της Stoiximan) να κινηθούν φέτος 17% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, με τις επιδόσεις όμως να βελτιώνονται σημαντικά στο β’ εξάμηνο. Αυτό θα «μεταφραστεί» σε οργανικά EBITDA 23% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας μεγέθη. Για τη μετοχή δίνεται σύσταση αγοράς, με τιμή στόχο τα 12,7 ευρώ.

Ο τίτλος της Jumbo ενισχύθηκε 271 εκατ. ευρώ και υπερβαίνει σε αξία τα 2 δισ. ευρώ. Πρόσφατη εξέλιξη το πακέτο ύψους 5.250.000 μετοχών ή του 3,85% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης που διέθεσε ο πρόεδρος Απόστολος Βακάκης σε ξένα funds, με το ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 77,174 εκατ. ευρώ. Η απόφαση του βασικού μετόχου να επιλέξει αυτή τη συγκυρία για να διαθέσει πακέτο μετοχών της εταιρείας καλλιεργεί εντυπώσεις για τα σχέδια της «επόμενης μέρας», ενώ ζητούμενο είναι εάν θα υπάρξει νέος επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της Jumbο, μέσω του placement.

Στους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου βρίσκεται και η Mytilineos, με την κεφαλαιοποίησή της να βρίσκεται μία «ανάσα» από τα 2 δισ. ευρώ. Σε μεγάλη αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της εισηγμένης προχώρησε ο ξένος επενδυτικός οίκος Wood, στα 17,3 ευρώ από 12 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση «buy» σε έκθεση της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με την έκθεση, το βραχυπρόθεσμο outlook για την εταιρεία είναι θετικό, αλλά το μακροπρόθεσμο ακόμη θετικότερο, λόγω των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, αναμένει την επόμενη τριετία μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 16%. Παράλληλα εκτιμά ότι από το 2024 η συμβολή των «πράσινων» επενδύσεων της εισηγμένης θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ ή στο 28% των EBITDA.

Η ΔΕΗ ξεπέρασε σε αξία τα 2,1 δισ. ευρώ και μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου των 650 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα και οι πληροφορίες της αγοράς λένε ότι ξαναβγαίνει στις αγορές προκειμένου να δανειστεί άλλα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δημόσια εταιρεία αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου προκειμένου να αντλήσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο των προσφορών εκτιμάται ότι θα μείνει ανοικτό μόνο για σήμερα, όπου ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Υποχώρησε η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola HBC, καθώς η κατανάλωση αναψυκτικών δέχεται πιέσεις λόγω lockdown. Αυτό συμβαίνει διότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο στον τομέα των αναπτυγμένων αγορών, δεδομένης της υψηλής έκθεσης στο κανάλι της κατανάλωσης εκτός σπιτιού και στον τουρισμό. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία, που είναι πρώτη σε αξία στο Χρηματιστήριο, ανακοίνωσε μείωση κατά 20,6% στον όγκο πωλήσεών της το 2020, το οποίο αποδείχθηκε χρονιά προκλήσεων για χώρες με σημαντική έκθεση στον τουρισμό και μεγάλο μερίδιο στην κατανάλωση εκτός σπιτιού.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα