Οδηγίες για την εντατικοποίηση των ελέγχων από τα ειδικά συνεργεία προληπτικού ελέγχου που έχουν συσταθεί σε 12 νομούς της χώρας από τις κατά τόπους ΔΥΟ έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας σε σύσκεψη που είχε με τους συντονιστές των συνεργείων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ν. Ανδριανόπουλου και Στελεχών της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός σκοπός των Ειδικών Συνεργείων είναι:
Ο έλεγχος στη διακίνηση των εμπορευμάτων, δηλαδή εάν τα μεταφερόμενα στους δρόμους αγαθά (εμπορεύματα) με οποιονδήποτε τρόπο έχουν φορολογικά στοιχεία.
Ο έλεγχος στην έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων σε όλες τις συναλλαγές που θα πέσουν στην αντίληψή τους.
Να περάσει το μήνυμα στο πολίτη, ότι έχει υποχρέωση να ζητά και να παίρνει αποδείξεις για τις αγορές του.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες και τη δράση των συνεργείων κ. Μπέζας ζήτησε από τους επικεφαλείς των συνεργείων κατά τον έλεγχο να τηρούνται τα ακόλουθα:
Να έχουνε πάντα μαζί τους την ταυτότητα και την εντολή ελέγχου.
Να ελέγχουν τους πελάτες κατά την έξοδο από το κατάστημα πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, εάν έχουν πάρει φορολογικό στοιχείο.
Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί κανονικό φορολογικό στοιχείο δεν θα εισέρχονται στο κατάστημα.
Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο, αφού ο πελάτης αναφέρει το είδος και την τιμή, θα εισέρχεται όλο το συνεργείο μαζί εντός του καταστήματος για επαλήθευση στην ταμειακή μηχανή.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι έγινε παράβαση θα εκδίδεται και θα παραδίδεται το Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου στο οποίο θα αναφέρεται το γεγονός, θα θεωρούν το βιβλίο εφόσον είναι διαθέσιμο και τίποτα άλλο.
Υπάρχουν επαγγέλματα που η είσοδος εντός του χώρου του καταστήματος είναι απαραίτητη όπως :
α) Ταβέρνες, μπαρ , καφενεία , κέντρα διασκέδασης, ουζερί, κλπ. Σ’ αυτή τη περίπτωση ελέγχουμε εάν στα τραπέζια που έχουν σερβιριστεί υπάρχουν κανονικά αποδείξεις, δηλαδή νόμιμη απόδειξη με κανονική ώρα, με το είδος του σερβιρίσματος και τον αντίστοιχο Φ.Π.Α. και εφόσον όλα είναι εντάξει φεύγουμε χωρίς καμιά ενόχληση στην επιχείρηση.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί μη έκδοση αποδείξεων (δηλαδή δεν υπάρχει στο τραπέζι απόδειξη ή δεν έχει εκδοθεί θεωρημένο δελτίο παραγγελίας στις ταβέρνες εφόσον χρησιμοποιείται), συντάσεται Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου με τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν. Σκοπός δεν είναι ο έλεγχος των βιβλίων και της υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α., αλλά η έκδοση φορολογικών στοιχείων και μόνο.
β) Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, φυσιοθεραπευτήρια κλπ, δηλαδή όσα επαγγέλματα υποχρεούνται να τηρούν πρόσθετα βιβλία. Στην περίπτωση αυτή η είσοδος εντός του χώρου εργασίας είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει έλεγχος.
Ο κ. Μπέζας συνέστησε επίσης προς τους συντονιστές των συνεργείων τα ακόλουθα:
α) «Η συνεργασία με τους πολίτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και πρέπει να λένε τα πραγματικά γεγονότα (πχ ναι, μου έδωσε απόδειξη ο φούρναρης αλλά δεν την πήρα ή μου έπεσε, οπότε κάνουμε σύσταση στο φούρναρη ή στον υπάλληλο να προσέχουν).»
β) «Ελέγχουμε τους πάντες χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, πρέπει η αγορά να πιστέψει ότι είμαστε πάντα μπροστά τους, έτοιμοι να τους ελέγξουμε».
γ) «Εντοπίζουμε και ελέγχουμε συχνότερα τις περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη παραβατικότητα, πχ όλες τις παραλιακές οδούς, πλατείες, ουζερί, κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, μπαρ, σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Ακόμα, τις παραλίες -πλαζ, μαγαζιά τουριστικών ειδών, ξενοδοχεία, χώροι στάθμευσης, κέντρα εστιάσεως κλπ. Δεν αφήνουμε κανένα επάγγελμα ανέλεγκτο».
δ) «Ελέγχουμε γρήγορα και αθόρυβα χωρίς να μένουμε πολύ ώρα μέσα στις επιχειρήσεις. Δεν θα ανεχθούμε κανένα φαινόμενο παραβατικής συμπεριφοράς στην άσκηση των καθηκόντων σας. Εάν διαπιστώσουμε οτιδήποτε ή υπάρξουν καταγγελίες θα είμαστε αμείλικτοι».