Citigroup: Θετικό το κλίμα για μετοχές παρά την άνοδο των ομολόγων

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2007 09:20

ΠΑΡΑ την πρόσφατη μεγάλη και απότομη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, το θετικό κλίμα για τις μετοχές δεν αλλάζει, υποστηρίζει η Citigroup στην έκθεσή της European Portfolio Strategist (14/6/07). Οι μετοχές παραμένουν φθηνές και σε σχέση με το κόστος δανεισμού, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι φθηνές και έχουν υπο-μοχλευμένους ισολογισμούς, θα μπορούσαν να ευνοηθούν από περαιτέρω αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, εκτιμά ο διεθνής οίκος.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσει μετοχές με θετικό momentum κερδοφορίας, οι οποίες έχουν ικανότητα επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους και παραμένουν φθηνές. Μεταξύ αυτών, η Citigroup περιλαμβάνει από ελληνικής πλευράς τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Προτείνονται επίσης από τη γερμανική αγορά οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Continental, της τράπεζας Commerzbank, της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hypo Real Estate και της Deutsche Lufthansa από το χώρο ταξιδιών και αναψυχής.

Από την αγορά της Γαλλίας, προτείνονται οι Vivendi (media), Michelin και Renault (αυτοκίνητα) και CNP Assurances (ασφάλειες). Η Citigroup προτείνει επίσης την ισπανική Telefonica (τηλεπικοινωνίες), τις ελβετικές Zurich Financial, Swiss Re (ασφαλιστικές) και Swisscom (τηλεπικοινωνίες), τις σουηδικές τράπεζες Nordea Bank, SEB A και Swedbank, την τράπεζα DNB και την Orkla (τρόφιμα - ποτά) από τη Νορβηγία, τη Neste Oil (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) από τη Φινλανδία και την ασφαλιστική Irish Life and Perm από την Ιρλανδία.

Αναφερόμενη στα ομόλογα, η Citigroup επισημαίνει ότι, από τις αρχές Ιουνίου, οι αποδόσεις τους ανέβηκαν απότομα, με το γερμανικό 10ετές ομόλογο να ενισχύεται κατά 20 μονάδες βάσης, το ίδιο και τα 10ετή ομόλογα της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, ενώ περίπου 30 μονάδες βάσης κέρδισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Οι πρόσφατες αυξήσεις των αποδόσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα αποτελούν συνέχεια μιας μακροχρόνιας τάσης, καθώς την τελευταία χρονιά το γερμανικό bund αύξησε την απόδοσή του κατά 80 μονάδες βάσης, ενώ το βρετανικό gilt ενισχύθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης.

Το ξεπούλημα των γερμανικών ομολόγων ήταν ιδιαίτερα σημαντικό την τελευταία χρονιά, αναφέρει η Citigroup, με αποτέλεσμα η αγορά μετοχών -υποκινούμενη, μεταξύ άλλων, και από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία- να υπεραποδώσει έναντι της αγοράς ομολόγων κατά 45% το τελευταίο 12μηνο. Η συνολική απόδοση του DAX, τους τελευταίους 12 μήνες, ήταν 42%, έναντι 2% για το bund. Συνεπώς, λέει η Citigroup, όσοι επένδυσαν σε ομόλογα και όχι μετοχές, έχασαν την ευκαιρία υψηλών αποδόσεων.

Οι οικονομολόγοι της Citigroup δεν βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων να πιάνουν τα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα σύντομα, καθώς η πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 4,25%, φέτος, θα δημιουργήσει νέα πίεση στις αγορές ομολόγων. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του έτους. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι, πρόσφατα, επισήμαναν τους κινδύνους αύξησης των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, εξαιτίας της πτώσης της υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας της παγκόσμιας οικονομίας και τις αυξανόμενες δαπάνες για επενδύσεις.

Σε άλλη έκθεσή της με ημερομηνία 14/6/07, η Citigroup ξεκινά κάλυψη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τιμή-στόχο 17 ευρώ και σύσταση «hold/speculative risk». Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, η δίκαιη τιμή περιλαμβάνει προσαρμοσμένο premium εξαγοράς 2 ευρώ. Οπως αναφέρει η Citigroup, η μετοχή του Τ.Τ. διαπραγματεύεται 13,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008, ενώ, αν το ελληνικό κράτος προχωρήσει σε placement τουλάχιστον 15%, το free float του Τ.Τ. θα υπερβαίνει το 50% και θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχόμενο στόχο εξαγοράς.

ΝΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα