Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 19/3 μετά από μια άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων παγκόσμια. Ενώ τα futures επί των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών δείχνουν πως θα ανοίξουν με πτωτικό χάσμα. Η απάντηση που έδωσαν οι θεσμικοί στην παγκόσμια αγορά ομολόγων στην καθησυχαστική παρέμβαση της Fed ήταν εντυπωσιακά σκληρή και επηρέασε τη διάθεση για ρίσκο ειδικά στις ήδη υψηλά αποτιμημένες μετοχές τεχνολογίας.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020 στο 1,775% και ήταν τελευταία στο 1,71%. Εάν διατηρηθεί, αυτή θα είναι η έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα των αυξήσεων που μοιάζει τεράστια με 64 μονάδες βάσης συνολικά.
Στην Αθήνα η κάθοδος ξεκίνησε από χθες και δύσκολα θα ανατραπεί σήμερα. Τη σύνοδο σφράγισε πολύ ψηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 125,315 από 10,929 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΜΠΕΛΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΤΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΤΕΝΕΡΓ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έμεινε στο 0,953% από 0,966% την προηγούμενη.
Είναι πολλά χρόνια που η στήλη εγκαινίασε τον όρο αντιτραπεζικό μπλοκ του 25άρη, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη διαχωρισμού των κριτηρίων με τα οποία θα αντιμετωπίζονται τα τραπεζικά blue chip έναντι των υπολοίπων. Εκτιμούμε πως πλησιάζει η εποχή που οι ελληνικές τράπεζες θα γίνουν επενδυτική ευκαιρία για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Αλλά όσο διστάζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των Τραπεζών να λύσουν δραστικά τον γόρδιο δεσμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα βάσανά τους δεν θα σταματήσουν.
Ξεχώρισαν χθες, για την άνοδο πάνω από +1,00%, οι ΒΙΟ ΟΠΑΠ ΑΡΑΙΓ ΔΕΗ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ. Ωστόσο επιβάρυναν τον 25άρη οι απώλειες πάνω από -1,50% των ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΜΠΕΛΑ ΕΕΕ ΛΑΜΔΑ και ΕΛΠΕ, ενώ η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 17 από τα blue chip.
Δεν βοήθησε σίγουρα και η έκθεση της Morgan Stanley: Η Ευρώπη θα μπορούσε να αποκτήσει άλλη μια χαμένη θερινή τουριστική σεζόν καθώς τα περιστατικά COVID-19 αυξάνονται και η διάθεση των εμβολίων θεωρείται πολύ αργή, απειλώντας με σοβαρό πλήγμα τις οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και σχεδόν το 8% της απασχόλησης.
Στις 14:30 ο ΓΔ εμφάνιζε απώλειες της τάξης του -0,9%, με τον DAX στο +0,9% και κέρδη ακόμα και για τα χρηματιστήρια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Αυτό μας έκανε να εκτιμήσουμε ότι τα αίτια της επενδυτικής συμπεριφοράς αφορούσαν γεγονότα και εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Ο τζίρος δεν ήταν ευκαταφρόνητος, αφού είχε περάσει τα 63 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων λιγότερο από 3 εκατ. Η αναλογία ανοδικών και καθοδικών blue chip ήταν αντίθετη από την ισχύουσα στις 12:30, αφού οι ανοδικές μετοχές του 25άρη ήταν πλέον 10 και οι καθοδικές 13. Αλλά οι απώλειες της ΠΕΙΡ ξεπερνούσαν το -19%, με την ΑΛΦΑ να ακολουθεί στην κατάταξη με πτώση -5,4%. Ενώ οι απώλειες της ΕΕΕ κατά -2% μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης έδειχναν, πως η αναζήτηση πυθμένα δεν είχε τελειώσει.
Θα ήταν άδικο να μην παραθέσουμε και εκτιμήσεις αντίθετες από εκείνες της Morgan Stanley. Η Citigroup, μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ΑΕΠ για το 2020, συμπεραίνει πως παρότι ο Τουρισμός χτυπήθηκε, η Εγχώρια Οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα. Έτσι, αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, με αύξηση σωρευτικά πάνω από 10% για τη χρονική περίοδο 2021 - 2022. Πιο αναλυτικά η Citi, μετά το 2020, εκτιμά ότι για το 2021 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5,5% (+2,4% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της), για το 2022 +5,7%, για το 2023 +2,6%, για το 2024 +3,1% και για το 2025 +3,3%.
Σημαντική εκτιμά ότι θα είναι η ανάκαμψη του Ελληνικού Τουρισμού, σε σχέση με το 2020, η BofA Research. Ο Επενδυτικός Οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους στην Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική από την επανεκκίνηση του Τουρισμού, μαζί με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.