Ισπανία: Ο νέος μεγάλος εμπορικός εταίρος

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2007 11:38

Σε έναν από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας εξελίσσεται η Ισπανία.

Με εξαγωγές 837 εκ. δολάρια το 2006 (ή 667 εκ.€) καταλαμβάνει σταθερά την 9η θέση στη νέα δεκαετία μεταξύ των κυριότερων εξαγωγικών αγορών της Ελλάδας και με εισαγωγές 2.252 εκ.$ (ή 1.795 εκ.€) την 7η θέση μεταξύ των κυριότερων προμηθευτών. Αν οι εξαγωγές ακολουθήσουν τις τάσεις των τελευταίων ετών, το 2008, αν όχι εφέτος, θα φθάσουν σε 1 δισ.$.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), που δημοσιεύεται στο τελευταίο 35ο τεύχος των «Επισημάνσεων», περιοδικής έκδοσης στην οποία «επισημαίνονται» προβλήματα κα νέες εξελίξεις στην εξαγωγική δραστηριότητα.

Οι εξαγωγές προς την Ισπανία στη νέα δεκαετία υπερδιπλασιάστηκαν (αυξήθηκαν κατά 110%) ενώ προς όλο τον κόσμο η αύξηση ήταν 82%. Οι εισαγωγές από την άλλη αυξήθηκαν κατά 83%, ενώ από όλο τον κόσμο είχαν αυξηθεί κατά 89%.

Στην έρευνα γίνεται αναλυτική παρουσίαση των εξαγωγικών επιδόσεων από το 1991 έως το 2006 κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων και κατά προϊόν.

Στην Ισπανία εξάγεται μεγάλος αριθμός ελληνικών προϊόντων. Τα είκοσι σημαντικότερα είδη καλύπτουν στο 2006 το 63% του συνόλου. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα μη σιδηρούχα μέταλλα (το 9,9% της αξίας των εξαγωγών προς την Ισπανία), τα ιχθυηρά (6,6%), τα λάδια (6,2%) και τα είδη από μη μεταλλικά ορυκτά (2,7%).

Τα εισαγόμενα προϊόντα από την Ισπανία αποτελούνται από ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ειδών. Τα 20 σημαντικότερα εισαγόμενα είδη κάλυψαν μόνο το 40% του συνόλου. Το σημαντικότερο εισαγόμενο προϊόν είναι τα αυτοκίνητα (428 εκ.$ ή 19% του συνόλου των εισαγωγών), τα ενδύματα (4,8%), τα ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα (4%), τα παπούτσια (2%) και τα οργανικά χημικά (1,7%).

Στην έρευνα γίνεται συνοπτική παρουσίαση της μεγάλης προόδου της ισπανικής οικονομίας που συνέβαλε οπωσδήποτε στην απορρόφηση περισσοτέρων ελληνικών προϊόντων, ενώ επισυνάπτονται αναλυτικοί πίνακες που παρέχουν συνολική εικόνα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα