ΧΑ: Η Fed ανέκοψε τη φυγή από το ρίσκο, εδώ, παρέμειναν οι υψηλές απαιτήσεις για κεφάλαια

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 08:29
UPD:08:36
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα δεν υπάρχει αποτύπωση της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο. Αφού λειτούργησε κατευναστικά η απόφαση της FOMC της Fed και οι επίσημες προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος στις ΗΠΑ που θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1984. Στην Ασία σήμερα εκτός του δείκτη του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας οι υπόλοιποι κινούνται ανοδικά και χθες στις αγορές της Νέας Υόρκης, ο S&P 500 έκλεισε σε ρεκόρ υψηλού και ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από 33.000 μονάδες, ενισχυμένοι από τις ισχυρές οικονομικές προβλέψεις της Fed και τα σχόλια του Powell ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν μέτρα σύσφιξης.

Εντός αυτού του κλίματος οι επενδυτές στην Αθήνα έχουν να μελετήσουν, πριν καθορίσουν τη στάση τους απέναντι από σειρά προκλήσεων που αφορούν στην τοποθέτηση κεφαλαίων αυτή την περίοδο. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά, για τους Ιδιώτες Μικρομετόχους της Πειραιώς Financial Holdings που κατέχουν περίπου το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΕΙΡ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο, για όσους εγγραφούν, να έχουν προνομιακή μεταχείριση στη κατανομή των μετοχών. Στην έκτακτη γ.σ. της 7/4 και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα προταθεί η συνένωση των υφιστάμενων 831.059.164 κοινών μετοχών, σε αναλογία 16,5 παλαιές, για κάθε 1 νέα μετοχή, με αύξηση της ονομαστικής αξίας.

Εφόσον η πληροφορία επιβεβαιωθεί και η εισήγηση γίνει δεκτή από το Σώμα των Μετόχων, θα προκύψουν 50.367.223 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 99 ευρώ εκάστη. Θα ακολουθήσει μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από τα 99, στο 1 ευρώ, ώστε να σχηματισθεί ειδικό αποθεματικό ύψους 4,93 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, σε δεύτερη φάση, για τον συμψηφισμό ζημιάς παρελθουσών χρήσεων. Το reverse split θα ολοκληρωθεί πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αναπροσαρμογή της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής. Το ΔΣ, σε συνεργασία με τους Αναδόχους (Goldman Sachs, UBS) θα ορίσει ένα ενδεικτικό εύρος και η τιμή διάθεσης θα προκύψει από τη ζήτηση και την τελική κατανομή.

Ενώ τα περισσότερα χρηματιστήρια άνοιξαν και παρέμειναν σε αρνητικό πεδίο αυτό που επέφερε άμεσα στην Αθήνα το καθοδικό κλίμα διεθνώς, ήταν η μείωση της διάθεσης για συμμετοχή στις συναλλαγές. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα αλλά οι πιέσεις που κυριάρχησαν οδήγησαν στην εγγραφή του κατώτερου λίγο κάτω από τις 856 μονάδες στο πρώτο πεντάλεπτο. Το ανώτερο επίσης σημειώθηκε στο πρώτο μέρος και ήταν οι 861,3 μονάδες και συνεπώς τα όρια της χθεσινής διαπραγμάτευσης ορίστηκαν μετά από μάχες και ήταν δυνατός ο συμβιβασμός, δηλαδή η ισορροπία που κατακτήθηκε, αφού διατηρήθηκε ως το πέρας της συνόδου. Η διακύμανση του ΓΔ από τις 14:00 και μετά περιορίστηκε ανάμεσα στις 856,4 και 857,8 μονάδες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και ο τζίρος να έχει περιοριστεί στα 51 εκατ. ευρώ μετά τις 16:00.  

Η αγορά κινήθηκε σε επίπεδα τιμών που απείχαν μόνο 3 μονάδες από το κλείσιμο της Τρίτης  ενώ στην τελευταία ώρα τα ανοδικά blue chip από ένδεκα στο πρώτο μέρος είχαν περιοριστεί σε οκτώ και με σοβαρά κέρδη όταν ο ΓΔ ήταν στις 857,3 μονάδες με μεταβολή -0,34% ωθούσαν ψηλότερα μόνο οι ΤΕΝΕΡΓ +2,33%, ΔΕΗ +1,58%, ΟΛΠ +0,69% και ΣΑΡ +0,69%. Στον αντίποδα με απώλειες βρισκόντουσαν 16 μετοχές αλλά πτώση πάνω από -1% είχαν ΠΕΙΡ -5,30%,  ΕΛΠΕ -1,74%, ΒΙΟ -1,38%, ΕΥΡΩΒ -1,25% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,24%. Η επίδραση των κινήσεων στην αγορά ήταν ήπια αλλά ανέμεναν αρκετοί μια επιδείνωση όσο πλησίαζε η ώρα να ανοίξει η Wall Street. Το ξεκίνημα εκεί ήταν πτωτικό και για πρώτη φορά αυτό το μήνυμα από το Φάρο των χρηματιστηρίων έφθασε αμέσως στην Αθήνα.

Από τις 16:15 και μετά είχαμε την εντύπωση πως θα ξεκινούσε αναζήτηση νέου πυθμένα για τη μέρα. Αλλά τελικά ο μέσο όρος εμφάνισε ξανά τιμή κάτω από τις 856 μονάδες αλλά ένα εκατοστό ψηλότερα από το αρχικό κατώτερο. Από την ώρα που δεν επέτρεψαν οι συναλλασσόμενοι να περάσει χαμηλότερα η αγορά ήταν σίγουρη η πλάγια πορεία του μέσου όρου. Και εδώ που τα λέμε η συνεδρίαση δεν ήταν καθοδική παρά συσσώρευση για αφομοίωση των διαρκών νεότερων υψηλών που καταχτιούνται από τη μια συνεδρία στην άλλη.

Οι εταιρίες αντιλαμβάνονται πως η εποχή είναι κατάλληλη για άντληση κεφαλαίων. Αρκετοί θεωρούν πως βιάζονται μήπως αργότερα περάσουμε σε καθεστώτα υψηλών επιτοκίων δανεισμού. Είναι υπερβολική αυτή η άποψη. Η εξήγηση που δίνουμε έχει να κάνει με την ποιότητα των επενδυτικών προσδοκιών. Υπάρχουν και στηρίζονται στη βεβαιότητα πως τα πράγματα αργά ή γρήγορα θα βελτιωθούν πολύ. Πριν τις σκιάσει η πραγματικότητα, η διάθεση για ρίσκο κάνει θαύματα. Οι επαγγελματίες επενδυτικοί σύμβουλοι τώρα χρειάζονται.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα