Market Beat: Η πρόσφατη δυναμική των Τραπεζών δοκιμάζεται από το διεθνές κλίμα τη μέρα της Fed

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 09:22
UPD:09:23

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά την χθεσινή άνοδο που στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά σταμάτησε στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και μεταμορφώθηκε σε διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων στις ΗΠΑ υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μια διακοπή στην άνοδο διαρκείας στην Αθήνα. Σήμερα άλλωστε οι συναλλαγές στην Ασία αποτελούν συνέχεια της καθοδικής δυναμικής που επικράτησε στις ΗΠΑ ενώ είναι βεβαία η εστίαση των επενδυτών παγκόσμια στην ώρα της Fed για να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη. Μαζί με αυτές θα δοθεί στην ανακοίνωση και στη συνέντευξη τύπου του κ Πάουελ μια καθοδήγηση σχετικά με το χρόνο που θα αρχίσει η πολιτική σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής. Κάτι που θεωρήθηκε πιθανό μετά την άνοδο των αποδόσεων στα 10ετή αναφοράς των ΗΠΑ που συσσωρεύουν πάνω από το 1,600%.

Βέβαια δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το ποσοστό της επίδρασης του διεθνούς κλίματος στην χθεσινή άνοδο στην Αθήνα, γιατί έχουν αρχίσει να διενεργούνται πολλές κινήσεις σε επιχειρηματικό πεδίο. Όσο για τον Τραπεζικό κλάδο που τελευταία έχει γίνει στόχος των αγοραστών από τότε που φάνηκε πως επιστρέφουμε σε καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού έχουν καταγραφτεί εδώ σημαντικές εξελίξεις.  Ο ΟΔΔΗΧ επισπεύδει την έκδοση Ελληνικού ομολόγου 30ετους διάρκειας και η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά τον σχεδιασμό της για άντληση κεφαλαίων 2,5 δις ευρώ, μέσω συνδυασμού Α.Μ.Κ. και έκδοσης ομολόγων. Παράλληλα θεσμοθετείται το “Ηρακλής 2”, προκειμένου να συνεχιστούν οι τιτλοποιήσεις των συστημικών Τραπεζών για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.

Παράλληλα η Ολλανδική Reggeborgh ρευστοποιεί τη θέση της στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ επιλέγοντας τη δυναμική παρουσία της στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την αναγγελία της Α.Μ.Κ. που θα γίνει αφορμή σημαντικών μετοχικών ανακατατάξεων. Αναβαθμίζεται η συμμετοχή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε δύο αξιοσημείωτους δείκτες που ακολουθούν οι διαχειριστές των αναδυομένων αγορών (Eurostoxx και FTSE Russel). Υπάρχουν συνεπώς αιτίες που θα δικαιολογούσαν τη συνέχεια στην άνοδο ακόμα και αν δεν επικρατήσει σήμερα η ζήτηση στα ξένα χρηματιστήρια.

Το ξεκίνημα της εβδομάδας έδωσε το μήνυμα της αισιόδοξης για τις αποτιμήσεις θεώρησης στο ταμπλό της αγοράς με βελτίωση και στο αδύναμο σημείο σχετικά με τους χαμηλούς ημερήσιους όγκους. Αναγνωρίστηκε η βελτίωση και εντοπίστηκαν οι εξελίξεις που συνέβαλλαν και θα συμβάλουν στο μέλλον θετικά όπως φαίνεται από τη δέσμη των παρεμβάσεων που επιλέχθηκαν.

Η Beta Sec. σημείωσε: “Οι ανακοινώσεις για αυξήσεις κεφαλαίου θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα σε συγκεκριμένες μετοχές, ωστόσο περιμένουμε οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να αντισταθμίσουν μέρος των πιέσεων”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Την Τετάρτη ξεκινάει η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Motor Oil, ενώ την Παρασκευή υπάρχει τριπλό κλείσιμο Παραγώγων, rebalancing λόγω μεταβολών των δεικτών Stoxx και FTSE / Russell Emerging Markets και η δημοσιοποίηση της έκθεσης της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο. Η τεχνική ανάλυση δίνει προβάδισμα στο σενάριο συνέχισης της ανοδικής κίνησης, με τις 862 μονάδες του ΓΔ να αποτελούν το πλησιέστερο όριο αντίστασης”.

Από την Leon Depolas Sec. παρατηρούσαν: “Αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα, εν όψει λήξης Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου την Παρασκευή, με μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση τιμών να μην μπορεί να αποκλειστεί. Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων περιμένουμε σήμερα τις λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, ενώ βαρύτητα θα δοθεί στην αυριανή συνεδρίαση της FED”.

Από την Merit Sec ειδοποίησαν: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 804 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 840 και 830 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 860 και 870 μονάδες. Οι αποφάσεις της FED αύριο, η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell (ένταξη ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή) και EuroStoxx (ένταξη Viohlaco), η τριπλή λήξη των Παραγώγων και η αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS την Παρασκευή, θα δώσουν την κατεύθυνση αυτής της εβδομάδας. Το Eurogroup αποφάσισε την συνέχιση της στήριξης των Οικονομιών της ΕΕ μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση και επικύρωσε την έκθεση για την 9η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι αγορές στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,39% ή 127,51 μονάδες στις 32.825,95, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,16% στις 3.962,71 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα +0,09% στις 13.471,57 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Amgen (+1,8%) και Intel (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-3,9%) και American Express (-2,5%). Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,62%.

 Στο μακροοικονομικό πεδίο, περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, λόγω του ψύχους σε όλη τη χώρα. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν -3,0% τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, δείχνοντας άνοδο 7,6% και όχι 5,3%, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο υποχώρησε κατά -2,2%. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, η συνολική παραγωγή μειώθηκε κατά 4,2%.

Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι επενδυτές και στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ που ολοκληρώνεται σήμερα. Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση -0,9% στα 64,80 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τους επενδυτές να έχουν ως κίνητρο την προσδοκία για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, αν και με προβλήματα, που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, αναφέροντας ότι αναμένουν την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Ορφανισμού Φαρμάκων.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας (ZEW) ανακοίνωσε άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη. Οι οικονομικές προσδοκίες στη Γερμανία κινήθηκαν ανοδικά, φτάνοντας στις 76,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης βελτιώθηκε στις -61,0. Και τα δύο αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,88% στις 426,82 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,76% στις 6.801,06 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,66% στις 14.557,58 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,32% στις 6.055,43 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,1894 δολάρια.

ΧΑ

Στη ανοδική δυναμική των ευρωπαϊκών η Αθήνα στηριγμένη στις Τράπεζες κέρδισε +1,23%

Την διαπραγμάτευση σφράγισε η κυριαρχία της ζήτησης σε συντονισμό με την μέτρια άνοδο  που επικράτησε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του ευρώ. Στην Αθήνα  το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό  και αφορούσε στα τραπεζικά blue chip και λιγοστές μετοχές του 25άρη. Η διάθεση για ρευστοποιήσεις όποτε εμφανίστηκε δεν κατάφερε  να εμφανιστούν αρκετοί τοπικοί πυθμένες με την αναζήτηση του σκληρότερου να διαρκεί ως τις 10:58 που εμφανίστηκε το κατώτερο του μέσου όρου στις 852 περίπου μονάδες. Η κορυφή ήταν πάνω από τις 860 μονάδες και κατάφεραν οι θεσμικοί να εμφανιστεί δυο φορές στις 13:32 και στις 16:55.  Υπήρξε ένα  διάστημα με σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε μετά τις 10:33 από τις 857 και τον  έφερε στις 10:58  στο ελάχιστο στις 851,95 μονάδες. Μετά τις 13:35 εμφανίστηκε ισορροπία  και πλάγια κίνηση  που μετατόπισε τον ΓΔ ανάμεσα στις 857,5 και  τις 859,5  μονάδες και με πλάγια δυναμική τον πέρασε στις 16:08 σε ελαφρά άνοδο και από τις 858 η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών τον οδήγησε στις 17:00 στις 859,61 μονάδες. Μετά και ως τις 17:20 επικράτησε ζήτηση και αυτή έφερε κλείσιμο οριακά κάτω από το ανώτερο μέρας και 10,45 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Την άνοδο εντός θετικού μόνιμα πεδίου το τελευταίο ημίωρο δεν επηρέασε  η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου..

Ξεχώρισαν, για την άνοδο πάνω από +2,5%,  οι ΠΕΙΡ ΕΤΕ ΑΓΦΑ ΕΥΡΩΒ ΜΠΕΛΑ ΦΡΛΚ και ΒΙΟ. Ωστόσο επιβάρυναν τον  25άρη οι απώλειες πάνω από -2,00% των ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΣΑΡ ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 8 από τα  blue chip.

Υπήρξε χαλαρός συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές ξεκίνησαν από το θετικό  πεδίο  και συνέχισαν νευρικά  πλάγια και μετρίως ανοδικά.  Συντονισμένα επίσης, διαμόρφωσαν την πορεία  τους που τα κρατούσε σε θετικό  πεδίο, με αναμενόμενη μια πτώση στη Wall Street, που πήρε μέτριες διαστάσεις μετά την έναρξη, καθώς οι αγορές στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν νευρικά καθοδικά όσο λειτουργούσε η Αθήνα. Εδώ, το ανώτερο σημειώθηκε δυο λεπτά μετά το πρώτο τρίωρο και άρα πολύ πριν τις δημοπρασίες και ενώ ήταν  κοντά στις 859 μονάδες του προσέθεσαν τελικά  λίγο λιγότερο από μία. Το κατώτερο ορίστηκε επίσης στο πρώτο μέρος στις 10:58 και ήταν στις 851,95 μονάδες. Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 120,802 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 35,569 εκατ.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, δεν υπήρξαν πολλές εναλλαγές στη δυναμική με κίνηση σε θετικό πεδίο με μορφή Γ. Η αγορά έκλεισε με κέρδη +1,23% ενώ εμφάνισε στην πρώτη μισή ώρα των συναλλαγών μεταβολή έως +0,25% αλλά γενικότερα είχε επιδόσεις καλύτερες των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 860,26  μονάδες, δηλαδή 8,31 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 849,41 με ανοδικό  χάσμα  (5,51 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (849,81), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με καθοδική

τάση προσωρινά με μοναδικό πυλώνα της ανόδου, τον ΔΤΡ. Κυριάρχησε, αμέσως μετά από την έναρξη, προσφορά για αρκετές μετοχές του 25άρη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:58 ήταν οι 851,95 από 843,43 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 13:32 και ήταν οι 860,72 από 850,98 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ανοδική ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip οι  ΠΕΙΡ +26,17%, ΕΤΕ +5,93%, ΑΛΦΑ +4,26%, ΕΥΡΩΒ +2,37%, ΜΠΕΛΑ +2,96%, ΦΡΛΚ +2,92%  και ΒΙΟ +2,59%.  Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -9,32%, ΣΑΡ -3,42%, ΟΠΑΠ -2,63%  και ΔΕΗ -2,52%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 57,395 από 56,853 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 35,569 από 99,867 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ ΠΕΤΡΟ και ΕΠΣΙΛ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 0,851% από 0,810% την προηγούμενη.

Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,57%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,26% από +2,40%, την ΕΤΕ στο +5,93% από +2,37%, ΕΥΡΩΒ στο +3,37% από +1,46% και την ΠΕΙΡ στο +26,17% από -0,37%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα τα blue chip με μεταβολή +1,10% από -0,03%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 9) έναντι των καθοδικών (8 από 14) και ένα την TITC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,23% οδηγήθηκε στις 860,26 από 849,81 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2072,52 από 2045,11 με κέρδη+1,34%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 120,802 από 152,174 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 35,569 από 99, 867 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 46 από 44, των καθοδικών 56 από 58 την Παρασκευή και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 24 από 21.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 13,77 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 27,41 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:58 και ήταν οι 2049,62 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2074,46, εμφανίστηκε στις 16:55. Το κλείσιμο στις 2072,52 από 2045,11 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,34% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 71,014 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μαρτίου άλλαξαν χέρια 2839 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2076,00 μονάδες και κατώτερο τις 2048,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2075,00 από 2045,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 3835 από 5308 τα ανοικτά συμβόλαια. Στη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 2937 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2076,00 μονάδες και κατώτερο τις 2049,25 με τιμή κλεισίματος στις 2069,25 από 2044,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 2759 από 552. Για τη σειρά Μάιου εμφανίστηκε ενδιαφέρον με 35 ΣΜΕ στις 2072,25 μονάδες για να δημιουργηθούν 35 ανοικτές θέσεις.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1950 και τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 90 για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1925 και τις 1950 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 24193 για τη σειρά Ιουνίου και 31900 για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 8944 και 8509 για την επόμενη σειρά, της ΕΥΡΩΒ με 19859 και 17335 για την επόμενη, της ΠΕΙΡ με 20287 συμβόλαια λήξης Μαρτίου και 39827 για τη σειρά Ιουνίου, της ΜΙΓ ήταν 15481 ενώ για την επόμενη ήταν 15589, και της ΣΕΝΕΡ ήταν 2589 στη σειρά Μαρτίου και 2505 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 5472 συμβόλαια για την ΜΠΕΛΑ, και στα 976 για ΔΕΗ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΑΝΑΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ…

Το σκηνικό παρατεταμένης ανυδρίας σε σχέση με την αναγγελία ειδήσεων με ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά μοιάζει να ολοκληρώνεται και στη θέση του έρχεται το σκηνικό με μεγάλο αριθμό εξελίξεων, επιχειρηματικών και άλλων. Έτσι, η Ολλανδική Reggeborgh αποεπενδύει από τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και δρομολογεί την αποφασιστική παρουσία της στον Ελλάκτορα, με την αναγγελθείσα ΑΜΚ να είναι προπομπός σημαντικών μετοχικών ανακατατάξεων.

Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων, επέτρεψε την επιτυχή έκβαση της ύψους €500 εκ. έκδοσης της Alpha Bank και την θεαματική υπερκάλυψη ανάλογης έκδοσης της ΔΕΗ από τα διεθνή κεφάλαια, ενώ ανάλογη ανταπόκριση προσδοκάται να έχει και η ύψους €200 εκ .της Motor Oil που απευθύνεται στους Έλληνες επενδυτές.

Την ίδια ώρα, ο ΟΔΔΗΧ επισπεύδει έκδοση ελληνικού ομολόγου 30ετους διάρκειας και η Τράπεζα Πειραιώς το δικό της σχεδιασμό για άντληση κεφαλαίων €2,5 δις. μέσω συνδυασμού ΑΜΚ και έκδοσης ομολόγων ώστε να δρομολογηθούν οι στόχοι της, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται ο Ηρακλής 2 προκειμένου να συνεχιστούν οι τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους. Ταυτόχρονα, το Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική οικονομία για την επιτυχή ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης, μεταφέροντας και  το μήνυμα συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης για το 2022.

Με τα δεδομένα αυτά, το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστήριου που συμπλήρωσε την 6η συνεχόμενη ανοδική  εβδομάδα, είναι πιθανό να συνεχιστεί για μια ακόμη, την 7η. Με δεδομένο ότι στο τέλος της εβδομάδος προσδοκάται να υπάρξει ένα ευνοϊκό για νέες εισροές rebalancing, καθώς αναβαθμίζεται η συμμετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου σε δύο αξιοσημείωτους δείκτες που ακολουθούν οι διαχειριστές των αναδυομένων αγορών (Eurostoxx και FTSE Russel). Παράλληλα, η δημοσιοποίηση της έκθεσης για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS είναι πιθανό να εμπεριέχει και αναβάθμισή της.  Έτσι, στο βαθμό που οι διεθνείς αγορές δεν διαταράξουν την ανοδική τους κίνηση, ο Γενικός Δείκτης  αναμετράται ήδη  με τις 862 μονάδες που συνιστούν το πλησιέστερο όριο αντίστασης, η υπέρβαση του οποίου θα χρειαστεί ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν τη ρητορική για συνέχιση της χαλαρής πολιτικής για όσο χρειαστεί, μέχρις ότου η ανάταξη της οικονομίας αποτελέσει χειροπιαστή πραγματικότητα, με την ΕΚΤ να ξαναρχίζει τις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, το ύψους $ 3 τρις. υπερ-αποταμιεύσεων που έχει συσσωρευθεί στις δυτικές οικονομίες σε συνέχεια των πακέτων στήριξης, προβληματίζει τους αναλυτές αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει την καταναλωτική συμπεριφορά οψέποτε οι οικονομίες ανακάμψουν. Απασχολεί ωστόσο τις Κεντρικές Τράπεζες και την επενδυτική κοινότητα αφού η πιθανή έκρηξη της κατανάλωσης θα φέρει και πληθωρισμό, εξέλιξη που θα μεταστρέψει τη νομισματική πολιτική σε περισσότερο σφικτή. Το πότε ωστόσο θα συμβεί αυτό ουδείς το γνωρίζει ακόμη…

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 17/3, παρακολουθώντας τη Wall Street, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει μια ταχύτερη πορεία προς την εξομάλυνση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) θα τερματίσει μια διήμερη συνάντηση αργότερα σήμερα.

Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών στις 9:00 δική μας ώρα, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας MSCI Asia ex Japan βυθίστηκε -0,39%, καθοδηγούμενος από πτώσεις στον Kospi της Νότιας Κορέας κατά -0,54% και στον S & P / ASX 200 της Αυστραλίας κατά -0,47%.

Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,04% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε 0,01%.

Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωνε οριακή πτώση στο -0,02%, όπως και ο ευρύτερος δείκτης Topix.

Οι αποδόσεις ομολόγων και το δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκτιναχθούν εάν η δήλωση μετά τη συνάντηση της FOMC και η δήλωση του Powell δεν θεωρηθούν αρκετά αισιόδοξες. Οι αποδόσεις στο 10ετές συγκριτικής αξιολόγησης συνέχισαν να συσσωρεύουν γύρω από το 1,6%, φθάνοντας στο 1,6197% σήμερα στην Ασία. Έφτασαν το 1,6420% την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Ένας δείκτης που παρακολουθεί το δολάριο έναντι έξι μεγάλων ομολόγων διατηρήθηκε στο 91,90 μετά την υποχώρηση του από το υψηλό τριών μηνών των 92,506, που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα.

Η προσοχή στην αγορά συναλλάγματος ενδέχεται να διατηρηθεί όλη την εβδομάδα, με την Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώνει την πολιτική της απόφαση την Πέμπτη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας να ολοκληρώνει μια αναθεώρηση πολιτικής την Παρασκευή, στην οποία μπορεί να καταργήσει έναν αριθμητικό όριο για την αγορά περιουσιακών στοιχείων.

Την Τρίτη, ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones υποχώρησε 0,39% και έληξε στις 32.825,95 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,16% στα 3.962,71. Το Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,09% σε 13,471,57.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini για το S&P 500 υποχώρησαν -0,02% σήμερα.

Τα προγραμματισμένα στην ημέρα γεγονότα που θα επηρεάσουν:

15:00 Ευρωζώνη: Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Elderson μιλά στο εικονικό ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Οικονομικών της Morgan Stanley

18:00 ΗΠΑ: Απόφαση επιτοκίου από την FOMC

18:30 ΗΠΑ: Συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο της Fed Powell επί της απόφασης της FOMC

07:00 Ευρωπαϊκή Ένωση: Εγγραφές νέων αυτοκινήτων

10:00 Ελλάδα: Ποσοστό ανεργίας, για τον Δεκέμβριο

10:00 Ευρωζώνη: Τελικός δομικός ΔΤΚ Φεβρουαρίου

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα