Ομόλογο 30ετές: Το στοίχημα της κυβέρνησης με τις αγορές

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 07:39
shutterstock

Ύστερα από 13 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο κάνει το σημαντικό βήμα και προχωρά στην έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να ανοίξει άμεσα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης είναι τόσο η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, όσο και η διατήρηση της «επαφής» με τις αγορές. Σημαντικό ρόλο θα παίξει για ακόμα μια φορά η διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την παρουσία ποιοτικών επενδυτών, όπως συνέβη και στις προηγούμενες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Kαθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση έπαιξαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για ενίσχυση των αγορών μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) το β΄ τρίμηνο του έτους, αλλά και η υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες.

Στο σκέλος των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία ανέρχονται σε 33,3 δισ. ευρώ, το ποσό που θα αντληθεί μέσω της έκδοσης θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και στην πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για το 2021-2022 προς το ΔΝΤ (3,1 δισ. ευρώ), μια διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη έκδοση εντάσσεται στο φετινό δανειακό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να δανειστεί γύρω στα 8-12 δισ. ευρώ και μάλιστα τουλάχιστον το 60% αυτού εντός του α΄ εξαμήνου. Δεδομένων μάλιστα και των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλείσει τη πιθανότητα το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές εντός του 2021 να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο αρχικός προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ ήταν για δανεισμό από τις αγορές ποσού μεταξύ 4 με 8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας λόγω του κορονοϊού, αντλήθηκαν 12 δισ. ευρώ το 2020.

Από την αρχή του έτους έως σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει περί τα 6 δισ. ευρώ μέσω των αγορών με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, 10ετους ομολόγου, αλλά και με swap με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου η χώρα άντλησε 3,5 δισ. ευρώ είχε τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: συγκέντρωσε ρεκόρ προσφορών  ύψους 29 δισ. ευρώ, επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου στην οποία είχε προβεί έως τότε το Ελληνικό Δημόσιο στο 0,75% και με το 57% των προσφορών να προέρχεται από διαχειριστές κεφαλαίων.

Όσον αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, οι αποδόσεις τους κινήθηκαν ανοδικά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από 0,86% το πρωί, στις 13:00 κινήθηκε ανοδικά στο 0,87%, του 15ετούς από 1,0775 χθες το πρωί, μετά το μεσημέρι διαμορφώνονταν στο 1,14% και του 25ετούς ομολόγου από 1,33% το πρωί της Τρίτης, το μεσημέρι έφτανε στο 1,43%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • τα ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα, η προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση είναι χαμηλή, εξαιτίας και του γεγονότος ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, παρά τα ποσά που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα (εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα από τον ESM). Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά σε προσεκτικές κινήσεις, διατηρώντας όμως την «επαφή» με τις αγορές
  • το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σταδιακή αναδιάρθρωση του χρέους, αντικαθιστώντας μέρος αυτού που είναι βραχυπρόθεσμο με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Με αυτόν τον τρόπο αντικαθιστά ακριβότερο χρέος με φθηνότερο και μάλιστα πιο μακροπρόθεσμο. Μέχρι τώρα, ο μεγαλύτερης διάρκειας ελληνικός τίτλος που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι το 25ετές ομόλογο (λήξης 2042) που προέκυψε από το swap ομολόγων του 2017.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα