Φοροεκτιμήσεις

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 09:37
UPD:09:40
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Περιορισμοί δυνατότητας έκπτωσης ζημιών αλλοδαπής εγκατάστασης

*Οι ζημίες που προκύπτουν από μόνιμη εγκατάσταση που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα ούτε κατά τον χρόνο που προέκυψαν, ούτε και να μεταφερθούν προς συμψηφισμό με κέρδη φορολογητέα στην Ελλάδα κατά τα επόμενα έτη, ενώ αντίθετα τα κέρδη που προκύπτουν από αντίστοιχες μόνιμες εγκαταστάσεις φορολογούνται. Δυνατότητα έκπτωσης των ζημιών από αλλοδαπή μόνιμη εγκατάσταση παρέχεται μόνο όταν έχει διακοπεί οριστικά η λειτουργία της μόνιμης εγκατάστασης στην αλλοδαπή υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο περιορισμός έκπτωσης των ζημιών που προκύπτουν σε άλλο κράτος της Ε.Ε ή του ΕΟΧ συνιστά περιορισμό του δικαιώματος εγκατάστασης, βάσει του άρθρου 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. και κατά συνέπεια θα πρέπει να αρθεί και εάν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα για τη συμμόρφωσή της, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κανόνας της τεχνητής διευθέτησης

*Ο κανόνας που περιλαμβάνεται στο άρθρο 38 του ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) περί αποφυγής των τεχνητών διευθετήσεων είναι ένας γενικότερος κανόνας, με βάση τον οποίο μπορεί η φορολογική αρχή να θεωρήσει ότι συντρέχει περίπτωση φοροαποφυγής. 

Η γενική αυτή διάταξη περί φοροαποφυγής εφαρμόζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις τεχνητών διευθετήσεων, οι οποίες δεν εμπίπτουν σε κάποια ειδική διάταξη. 

Προκειμένου η Φορολογική Αρχή να καταλήξει αν μία διευθέτηση είναι ή όχι γνήσια εξετάζει διάφορα στοιχεία, μεταξύ των οποίων αν αυτή εφαρμόζεται κατά τρόπο που δεν συνάδει με μία συνήθη επιχειρηματική συμπεριφορά, οδηγεί σε σημαντικό φορολογικό πλεονέκτημα αλλά αυτό δεν αντανακλάται στους επιχειρηματικούς κινδύνους που αναλαμβάνει ο φορολογούμενος ή στις ταμειακές ροές τους κ.λπ. 

Η Φορολογική Αρχή επιφορτίζεται με το βάρος απόδειξης περί μη γνήσιας διευθέτησης και για αυτό τον σκοπό θα πρέπει να γίνεται συνολική ανάλυση και αξιολόγηση της διευθέτησης. 

Μετατροπή υποκαταστήματος σε θυγατρική 

*Στα πλαίσια του νέου νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς (ν. 4601/2019), η μετατροπή υποκαταστήματος σε νεοσυσταθείσα εταιρεία που αποτελεί θυγατρική της εισφέρουσας εταιρείας κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) συνιστά περίπτωση απόσχισης κλάδου κατά το άρθρο 57 του ν. 4601/2019 και διέπεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, ιδίως όσον αφορά το επιτρεπτό, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τα αποτελέσματά της (βλ. και ΑΑΔΕ/Ε2048/21.3.2019). 

Δημοφιλή ερωτήματα

*Ο νόμιμος εκπρόσωπος υποκαταστήματος αλλοδαπής Α.Ε. στην Ελλάδα, δεν απαιτείται να είναι Έλληνας υπήκοος ή φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, απαιτείται όμως να κατέχει ελληνικό αριθμό φορολογικού μητρώου και εφόσον είναι υπήκοος χώρας της Ε.Ε. δεν απαιτείται να διαθέτει άδεια εργασίας.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα