Θετική η ένατη αξιολόγηση, πρόσω ολοταχώς για τη δέκατη

Συμφωνία στο Eurogroup για διατήρηση χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και το 2022
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 20:57
UPD:22:23
REUTERS/MAX ROSSI

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Με θετικά σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων και εταίρων ολοκληρώθηκε χθες και σε πολιτικό επίπεδο, στο Εurogroup, η ένατη αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ η δέκατη, που θα γίνει τον Μάιο, προβλέπει την αντιμετώπιση δυσκολότερων ζητημάτων.

Παράλληλα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν καταρχήν στη συνέχιση της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής στα κράτη-μέλη και το 2022, προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί τον Μάιο.

Σχετικά με την Ελλάδα, για «εξαιρετική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση» έκανε λόγο ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα σημείωσε καλή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά ενέργειας, τη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση.

Ο Ιταλός επίτροπος πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της δέκατης αξιολόγησης συμφωνήθηκε μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας να αντιμετωπιστούν η αφερεγγυότητα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, η αδειοδότηση επενδύσεων, η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, το εργατικό δίκαιο και άλλα ζητήματα.

Σημαντική η επόμενη αξιολόγηση

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, περνάει μια δύσκολη περίοδο με την πανδημία, η οποία απορροφά πολύ χρόνο και χρήμα, τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για τα περισσότερα ζητήματα της δέκατης αξιολόγησης, ενώ κάποια άλλα αποτελούν ακόμη αντικείμενο συζητήσεων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η επόμενη αξιολόγηση είναι σημαντική για όλες τις πλευρές, γιατί περιλαμβάνει και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους (απόδοση στην Ελλάδα κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ομόλογα και τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων σε μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης της χώρας).

Ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, είπε ότι συνεχίζονται εν όψει της δέκατης αξιολόγησης και πως όλες οι πλευρές έχουν τη διάθεση να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας

Εκτός από την αξιολόγηση της Ελλάδας, το βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, που έγινε με μορφή τηλεδιάσκεψης, ήταν οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου όλοι υπουργοί συμφώνησαν απόλυτα με την προσέγγιση της Κομισιόν υπέρ της συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2022, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση του κορονοϊού και στη συνέχεια μέσω στοχευμένων κοινοτικών και εθνικών μέτρων να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Η χθεσινή συζήτηση ήταν διεξοδική και έγινε με βάση την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν στις 3 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω ανακοίνωση η Επιτροπή έκρινε ότι απαιτείται η συνέχιση της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας (ενεργοποίηση γενικής ρήτρας διαφυγής) και το 2022, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μέσω της αύξησης των δημόσιων δαπανών. Η οριστική πρόταση της Κομισιόν θα υποβληθεί τον Μάιο, όταν δημοσιεύσει τις εαρινές προβλέψεις για την οικονομία και θα έχει μια πιο ασφαλή εικόνα για τις προοπτικές.

Χθες όλες οι χώρες συμφώνησαν με την προσέγγιση της Κομισιόν, ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, γιατί μια πρόωρη έξοδος από τα προγράμματα στήριξης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κόστος στην οικονομία.

Όπως τονίζεται στη δήλωση του Εurogroup, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, τον Μάρτιο του 2020, επέτρεψε στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο επίπεδο δημοσιονομικής στήριξης πέρυσι, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 8% του ΑΕΠ, επιπλέον των παροχών ρευστότητας περίπου 19% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Ενωμένοι στην προστασία της οικονομίας

«Είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας ότι έως ότου τελειώσει η υγειονομική κρίση και με την ανάκαμψη να βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικονομία μας μέσω της ανάπτυξης του απαραίτητου επιπέδου δημοσιονομικής στήριξης», αναφέρουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «κλειδί» για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και τον έγκαιρο μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη δήλωση, σε ένα δεύτερο στάδιο, και μόλις βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις για την προώθηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης. «Οι βιώσιμες αλλά ακόμη ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν στην αποφυγή προβλημάτων φερεγγυότητας», αναφέρει η δήλωση, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στον ρυθμό και τη δύναμη της ανάκαμψης σε κάθε κράτος-μέλος.

Όταν η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές, τονίζεται στη δήλωση, ενώ καλούνται τα κράτη-μέλη να επικεντρωθούν σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα της Ευρωζώνης.

Δημοσιονομική ισορροπία μέσω της ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η κυβέρνηση:

* συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.

* Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.

* Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα 4 «σημεία» του «Ορίζων Ευρώπη» των 95,5 δισ.

Στρατηγικό σχέδιο για τη στόχευση των επενδύσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας υλοποίησης του κοινοτικού προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», συνολικού ύψους 95,5 δισ. ευρώ, ενέκρινε χθες η Κομισιόν. Πρόκειται για 4 στρατηγικούς προσανατολισμούς, για τις επενδύσεις που διασφαλίζουν ότι οι κοινοτικές δράσεις έρευνας και καινοτομίας θα συμβάλουν στις προτεραιότητες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Ειδικότερα, οι προσανατολισμοί προβλέπουν τα εξής:

* Προώθηση μιας ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας με την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών, γενικής εφαρμογής και αναδυόμενων τεχνολογιών, τομέων.

* Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

* Μετατροπή της Ευρώπης στην πρώτη κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία που θα βασίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες.

* Δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, ανοικτής και δημοκρατικής ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Το στρατηγικό σχέδιο προσδιορίζει επίσης τις ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτούμενες συμπράξεις που πρέπει να λάβουν στήριξη μέσω του «Ορίζων Ευρώπη». Οι συμπράξεις αυτές θα καλύπτουν κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιοποικιλότητα, η υγεία, τα τρόφιμα και η κυκλικότητα, και θα συμπληρώνουν τις δέκα θεσμοθετημένες ευρωπαϊκές συμπράξεις.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα