Eurogroup: Oι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και το μέλλον των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 10:04
UPD:12:38
Eurokinissi/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Φωτογραφία αρχείου

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης που έλαβαν τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πακέτο στήριξης της Ελλάδας κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να προχωρήσουν σε έναν απολογισμό των επιπτώσεων της πανδημίας ανά κλάδο, με τομείς όπως οι υπηρεσίες, οι μεταφορές και κυρίως ο τουρισμός να έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Παράλληλα, οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στη δημοσιονομική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες. Ήδη τα μηνύματα που έχουν στείλει τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, είναι ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα, δίνοντας έμφαση σε παρεμβάσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση, αλλά και την επόμενη μέρα της πανδημίας. Η Κομισιόν έχει προτείνει η ρήτρα διαφυγής να συνεχιστεί και το 2022, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται τον Μάιο, με βάση και τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον ίδιο μήνα.

Ειδικά για την Ελλάδα που βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup αφορά την παρουσίαση από τους θεσμούς της 9ης έκθεσης αξιολόγησης που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Ο κ. Σταϊκούρας από την πλευρά του αναμένεται να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει και της 10ης αξιολόγησης η οποία ξεκινά μετά το Καθολικό Πάσχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να δώσει έμφαση σε πεδία όπου καταγράφονται καθυστερήσεις εξαιτίας κυρίως της πανδημίας. Τομείς όπως η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η επιτάχυνση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, οι παρεμβάσεις στο πεδίο της δικαιοσύνης, το νέο εργασιακό, οι αδειοδοτήσεις, η στελέχωση της ΑΑΔΕ.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα