Αγορά δομημένων ομολόγων, αξίας 30 εκατ. ευρώ, και από το ΙΚΑ (2)

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2007 19:39

Ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας, σε γραπτή απάντησή του προς την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, αναφέρει ότι η ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Ταμείων, στην οποία μετέχει το ΙΚΑ, έχει κάνει επενδύσεις, μέσω τραπεζών, σε τέσσερα δομημένα ομόλογα και αυτές πραγματοποιήθηκαν κάτω του αρτίου και χωρίς την καταβολή προμήθειας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Απασχόλησης διευκρινίζει στην απάντησή του ότι:

- Η συνολική επένδυση και στα δύο αμοιβαία κεφάλαια της εταιρίας αφορά ομόλογα τεσσάρων εκδόσεων του 2005 και 2006, συνολικής ονομαστικής 30.595.000.00 ευρώ και 30.229.425.00 ευρώ και σε ποσοστό περίπου του συνολικού ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων που ανέρχεται σε 937.000.000.00 ευρώ.

- Οι επενδύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κάτω του αρτίου και χωρίς την καταβολή προμήθειας, μέσω ελληνικών τραπεζών ή τραπεζών που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα και συμμετείχαν στην αναδοχή των συγκεκριμένων εκδόσεων των ομολόγων.

- Οι επενδυτικές αποφάσεις ελήφθησαν με αποκλειστική ευθύνη των διαχειριστών, στο πλαίσιο σύμβασης διαχείρισης, με σκοπό τη διασπορά των επενδύσεων για την καλύτερη δυνατή απόδοση.

- Οι τοποθετήσεις αυτές είναι εντός του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των αμοιβαίων κεφαλαίων και γενικότερα των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων.

- Από τους διαχειριστές ελήφθη υπόψη αφενός η ανάγκη διασποράς και διαφοροποίησης των επενδύσεων του ομολογιακού χαρτοφυλακίου και αφετέρου η αυξητική τάση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και ιδίως η κλίση της επιτοκιακής καμπύλης, με την οποία συνδέεται το επιτόκιο των ομολόγων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μαγγίνας αναφέρει ότι σε απάντησή της η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών προς το υπουργείο Απασχόλησης, το οποίο ζητούσε να τεθεί εκ νέου στο Δ.Σ το θέμα της επένδυσης σε δομημένα ομόλογα, ώστε να επαναξιολογηθεί και να επανεξεταστεί εκ νέου στο Δ.Σ, κοινοποίησε τα πρακτικά της συνεδρίασής του στις 15/5/2007, όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι :

- Με ομοφωνία των παρισταμένων μελών αποφάσισε ότι οι επενδύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων και με σκοπό τη διασπορά των επενδύσεων και την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

- Θεωρεί ότι δεν υπάρχει στις ενέργειες των διαχειριστών πράξη που να είναι αντίθετη ούτε με το περιεχόμενο των συμβάσεων διαχείρισης ούτε με το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις επενδύσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που διαχειρίζεται.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυπτε επί τρεις μήνες την πραγματικότητα http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/19/1347664.htm και ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή όλες οι συμβάσεις και όλα τα στοιχεία και να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στο ΙΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα