Βουλγαρία: Πέντε «αγκάθια» στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007 09:39

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του βουλγαρικού Τύπου, το οποίο επικαλείται πηγές της βουλγαρικής αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στις τριμερείς διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η Βουλγαρία δεν συμφωνεί σε πέντε ζητήματα που θέτει η ρωσική πλευρά σχετικά με την εταιρεία που πρόκειται να ιδρύσουν οι τρεις χώρες για την υλοποίηση του έργου.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν εκ νέου στην επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου στη Σόφια. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα, στα οποία διαφωνεί η βουλγαρική πλευρά είναι τα εξής:

1. Αριθμός διευθυντών της εταιρείας. Η ρωσική πρόταση προβλέπει τη συμμετοχή στη διοίκηση της εταιρείας 6 διευθυντών από τη Ρωσία και από 2 από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αντίστοιχα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δύο τελευταίες χώρες επιμένουν για τη συμμετοχή 3 διευθυντών.

2. Έδρα της εταιρείας. Η βουλγαρική πλευρά δεν συμφωνεί επίσης με την προτεινόμενη έδρα της υπό σύσταση εταιρείας (Κύπρος), επικαλούμενη αρνητικούς συνειρμούς της κοινής γνώμης και αντιπροτείνει άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Ιδρυτικό κεφάλαιο. Οι σχετικές διαφοροποιήσεις των πλευρών εντοπίζονται στις κατηγορίες των δαπανών που αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει,

4. Καταστατικό και

5. Συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Τόσο η Technoexportstroi όσο και η Bulgargaz επιμένουν πως στις δύο αυτές ιδρυτικές πράξεις της νέας εταιρείας θα πρέπει να διασφαλίζονται τα συμφέρονται των μειοψηφικών μετόχων καθώς και να εξασφαλίζεται η εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ των χωρών, στην οποία προβλέπεται η συμμετοχή τοπικών εταιρειών στην υλοποίηση του έργου.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα