Τα κύρια σημεία του νέου κανονισμού για τη βιολογική γεωργία

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007 18:01

Σε ευρεία σύσκεψη με θέμα «το Νέο Κανονισμό για τη Βιολογική γεωργία» προήδρευσε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός.

Στα βασικά σημεία του νέου Κανονισμού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2009, περιλαμβάνονται τα εξής:

- Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του σε προϊόντα υδατοκαλλιεργειών, φύκη, ζύμες και κρασί.

- Επιτρέπεται η χρήση ανόργανων λιπασμάτων χαμηλής διαλυτότητας

- Συνδέεται η απαγόρευση χρήσης Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών με την ισχύουσα νομοθεσία για τα συμβατικά προϊόντα

- Δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας μονάδων παράλληλης παραγωγής συμβατικών και βιολογικών προϊόντων.

- Επιτρέπεται η χρήση βιοδυναμικών παρασκευασμάτων.

- Θεσπίζονται κανόνες παραγωγής για τα φύκια.

- Θεσπίζονται κανόνες παραγωγής για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας.

- Με τη θέσπιση και λειτουργία Κανονιστικής Επιτροπής για τη βιολογική γεωργία εγκρίνονται προϊόντα και ουσίες που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη βιολογική γεωργία και καταρτίζεται κατάλογος των προϊόντων αυτών.

-Ορίζονται περίοδοι μετατροπής ειδικά για κάθε τύπο καλλιέργειας ή ζωικής παραγωγής

- Υπό τον όρο «ευελιξία» η Επιτροπή προβλέπει την έγκριση εξαιρέσεων από τους κανόνες βιολογικής παραγωγής

- Με τον νέο κανονισμό παραμένει η κατηγορία των μεταποιημένων τροφίμων τα οποία χαρακτηρίζονται ως «βιολογικά» όταν το 95% κατά το βάρος των συστατικών τους είναι βιολογικής προέλευσης . Καταργείται όμως η κατηγορία των μεταποιημένων τροφίμων που εάν το 75% τουλάχιστον κατά βάρος των συστατικών τους είναι βιολογικό μπορεί να αναφέρεται στην επισήμανση των συστατικών τους. Με το νέο σχέδιο κανονισμού όλα τα μεταποιημένα τρόφιμα( πέραν της κατηγορίας 95%) που φέρουν βιολογικά συστατικά γεωργικής προέλευσης μπορούν να το αναφέρουν στα συστατικά τους.

- Ο ευρωπαϊκός λογότυπος τίθεται στα «προσυσκευασμένα» τρόφιμα βιολογικής παραγωγής και δίνεται η δυνατότητα στις χώρες της Ε.Ε. να θέτουν τον εθνικό λογότυπο.

- Αναγράφεται η ένδειξη του τόπου παραγωγής όταν τίθεται ο ευρωπαϊκός λογότυπος.

- Η ένδειξη του ευρωπαϊκού λογότυπου και του τόπου παραγωγής είναι προαιρετικές για τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες.

- Το σύστημα καθορίζεται με βάση τον Καν. 882/2004

- Για προϊόντα που εισάγονται από Τρίτη χώρα, η οποία δεν έχει λάβει ισοδυναμία η ίδια ή ο φορέας ή η αρχή ελέγχου αυτής, τότε η Επιτροπή αναγνωρίζει τις αρχές ή τους φορείς ελέγχου αυτής της τρίτης χώρας αναγνωρίζοντας τους ισοδυναμία με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές CAC/GL32 του Codex Alimentarius και όχι κατά το πρότυπο EN 45 τον οδηγό 65 ISO.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναλύθηκαν οι επιμέρους πτυχές του νέου κανονισμού για την βιολογική γεωργία , αλλά και το πλαίσιο εφαρμογής του, με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας και της παραγωγής βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας.

Πέραν αυτών, εξετάστηκαν και τρόποι επίλυσης προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο της βιοκαλλιέργειας και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν επιμέρους συσκέψεις με την Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εκπροσώπους των βιοκαλλιέργητών, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε θέματα που αφορούν τις αιτήσεις παρέκκλισης από τους παραγωγούς και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Χρήστος Αυγουλάς, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), κ. Σπύρος Τσιτσάμης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας κ. Ν.Ψυλλάκης, εκπρόσωποι των Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών από όλη την χώρα, εκπρόσωποι πιστοποιητικών οργανισμών βιολογικών προϊόντων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα