Παρέμβαση της ΕΚΤ για την υπόθεση της Greensill Capital

Eρευνάται η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 06:55
UPD:06:57
REUTERS/FABIAN BIMMER

Από την έντυπη έκδοση

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]

ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες λεπτομέρειες ως προς την έκθεσή τους στην Greensill Capital και την GFG Alliance, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η επίπτωση που μπορεί να έχει η κρίση στο τραπεζικόσύστημα.

Η Greensill Capital βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στο χείλος της κατάρρευσης, αφότου η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin πάγωσε τις δραστηριότητες της θυγατρικής της τράπεζας Greensill Bank που εδρεύει στη Βρέμη, ασκώντας παράλληλα ποινικά μέτρα με την κατηγορία της χειραγώγησης του ισολογισμού της. Είχε προηγηθεί η Credit Suisse η οποία πάγωσε επενδυτικά κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το τμήμα εμπορικής χρηματοδότησης της Greensill Βank.

Σκοπός της ΕΚΤ είναι να εξακριβώσει εάν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα με την Greensill Capital και τον όμιλο GFG Alliance, ο οποίος κατέχει χαλυβουργικές μονάδες σε όλον τον κόσμο και στηρίζεται αρκετά στη χρηματοδότηση της GC, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Δεν είναι εύκολο, ωστόσο, να ξεδιαλύνει κανείς τον ιστό των δραστηριοτήτων της Greensill Capital, ένα εγχείρημα που έχει αναλάβει η επενδυτική εταιρεία Apollo Global Management καθώς ενδιαφέρεται για να αποκτήσει τμήμα του ομίλου.

Τα προβλήματα της Greesill Capital εκτέθηκαν στην κοινή γνώμη στις αρχές Μαρτίου λόγω δικαστικής υπόθεσης που εξελισσόταν στην Αυστραλία. Εκεί βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ομίλου που ίδρυσε ο Λεξ Γκρίσιλ. Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, η ασφαλιστική εταιρεία Tokio Marine ενημέρωσε την Greensill Capital ότι αποσύρει την κάλυψη του ήμισυ δανείων 5,55 δισ. στερλινών διότι δεν είχε αξιολογηθεί ορθά ο πιστωτικός τους κίνδυνος.

Η Greensill Capital, της οποίας σύμβουλος ήταν ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, χρηματοδοτεί εταιρείες -με γνώμονα τα τιμολόγια και το πελατολόγιό τους- για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Εξασφαλίζει τα κεφάλαια μέσω επενδυτικών προϊόντων σαν αυτά που απέσυρε η Credit Suisse. Η ελβετική τράπεζα υπολογίζει πως περίπου 1.000 πελάτες είχαν επενδύσει σε κεφάλαια συνδεδεμένα με την Greensill Capital, αναφέρει η Guardian.

Οι δραστηριότητες του αυστραλιανού ομίλου απλώνονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Μέσα στο 2019 παρείχε χρηματοδότηση της τάξεως των 143 δισ. δολαρίων σε πάνω από 10 εκατομμύρια πελάτες και προμηθευτές σε 175 χώρες. Μια από τις εταιρείες όπου εξασφάλιζε η Greensill Capital κεφάλαια κίνησης ανήκει στον όμιλο GFG Alliance του Βρετανο-ινδού μεγιστάνα Σαντζίβ Γκούπτα. Υψηλόβαθμα στελέχη της Greensill Capital υπέβαλαν την παραίτησή τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του ομίλου Μαρίς Τόμσον και του επικεφαλής της επιτροπής λογιστικών ελέγχων Πατ Αλίν.

Η Apollo Global Management - μαζί με την ασφαλιστική συγγενική εταιρεία Athene- ενδιαφέρεται να αναλάβει τους πιο ισχυρούς πελάτες της Greensill Capital και έχει επικοινωνήσει με κάποιους από αυτούς για να τους διαβεβαιώσει πως θα τους παρέχει κεφάλαια κίνησης εάν προχωρήσει η συμφωνία με τον αυστραλιανό όμιλο, τονίζουν οι Financial Times. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Apollo έχει η Finacity που απέκτησε η Greensill Capital το 2019 και η οποία παρέχει διοικητικές υπηρεσίες που συσχετίζονται με την τιτλοποίηση των τιμολογίων των εταιρειών.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις μπορεί να είναι αισθητές, με τους ειδήμονες να εστιάζουν στην GFG Alliance, η οποία δεν δραστηριοποιείται μόνον στον χαλυβουργικό κλάδο αλλά και τον τραπεζικό, με συνολικά έσοδα 20 δισ. δολαρίων και 30.000 υπαλλήλους. Ύστερα από λογιστικό έλεγχο της Bafin φάνηκε πως η Greensill Bank δεν μπορούσε να παρέχει αποδείξεις για ορισμένες συναλλαγές με την GFG Alliance



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα