Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, λαμβάνετε μέτρα στήριξης όμως με προσοχή ώστε να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. Αυτά είναι τα «πρώτα μηνύματα» προς την Ελλάδα από τον «Ευρωπαϊκό Βορρά», ενόψει της συζήτησης για την 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σε ενημερωτικό σημείωμα o υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Βόκπε Χούκστρα, επισημαίνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για τη οικονομική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα της Ελλάδας. Αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτελεστεί σε αρκετούς τομείς όπως και ότι ήταν δικαιολογημένες οι όποιες καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις, εξαιτίας της πανδημίας.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. «Η κρίση COVID-19 επιδεινώνει περαιτέρω την οικονομική και δημοσιονομική επιβάρυνση για την Ελλάδα, γεγονός που αυξάνει επίσης την ανάγκη μακροπρόθεσμης εφαρμογής όλων των μεταρρυθμίσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά. Δεν παραλείπει μάλιστα να τονίσει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα και να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
Στα θετικά εντάσσονται το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα οποία στο τέλος του 2020 ανέρχονταν σε 31 δις. ευρώ (σήμερα ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ) και ότι η χώρα δανείζεται από τις αγορές και μάλιστα με ικανοποιητικά επιτόκια. Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα την τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου από την οποία αντλήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,81%,
Σημειώνεται ότι η 9η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Η συγκεκριμένη έκθεση δεν συνδέεται με απόφαση εκταμίευσης κερδών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες κεντρικές τράπεζες (SNP’s & ANFA’S) ενώ όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση των θεσμών αποδίδονταν εύσημα στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης, αναγνωρίζοντας καθυστερήσεις οι οποίες όμως οφείλονταν στην πανδημία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνονταν στο μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από τις προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα και τον κίνδυνο πτωχεύσεων.
Εκτός από την Ελλάδα, στο Εurogroup έμφαση αναμένεται να δοθεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την επίδραση της πανδημίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας αλλά και το ποιες αλλαγές θα χρειαστεί να γίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα τους τομείς των υπηρεσιών και μεταφορών, όπως ξενοδοχεία, εστίαση, τουρισμός. Παράλληλα, θα γίνει ένας απολογισμός των μέτρων που έχουν ληφθεί από τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ραλλού Αλεξοπούλου