Market Beat: Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές μετοχών συνεχίζεται προσθέτοντας εδώ νευρικότητα

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 09:30
UPD:09:31

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η μεικτή εικόνα των ασιατικών χρηματιστηρίων αποτυπώνει την αναταραχή που προκάλεσε η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ. Τονίζει επίσης την ανασφάλεια των επενδυτών καθώς το νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ  ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ συνηγορώντας για την επιτάχυνση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης άσκησε νέα πίεση στα ομόλογα αλλά και στις μετοχές τεχνολογίας με υψηλές αποτιμήσεις.

«Με το πέρασμα από την Γερουσία, αναμένουμε να επιταχυνθεί η δυναμική της ανάπτυξης και προβλέπουμε ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε ετήσιο ρυθμό στο 7,5% στα μέσα τρίμηνα του έτους», ανέφεραν στο Reuters οι οικονομολόγοι της JPMorgan.

Ωστόσο, οι αναλυτές ανέμεναν επίσης απότομη επιτάχυνση του πληθωρισμού, που οφείλεται εν μέρει στην τελευταία αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η οποία αύξησε τις αποδόσεις των ομολόγων και κλάδεψε τις αποτιμήσεις των μετοχών, ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Δυο κύρια είναι οι παράγοντες που ωθούν προς την ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχικές αξίες παγκόσμια. Ο πρώτος σχετίζεται με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ, που ωθεί ψηλότερα τα επιτόκια δανεισμού γενικά. Ο δεύτερος είναι ακόλουθο του πρώτου και αφορά στις μετοχές των εταιριών τεχνολογίας τις λεγόμενες και growth stocks. Αρκετοί εκλαμβάνουν την αύξηση των αποδόσεων στο κρατικό χρέος των ΗΠΑ, ως προάγγελο ξαφνικής εκτόξευσης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι πλέον αρμόδιοι, δηλαδή η Fed και η Υπουργός οικονομιών κ Γιέλεν, την αποδίδουν στην αναγνώριση της ισχυροποίησης στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και δηλώνουν σταθερά, πως για καιρό δεν θα αλλάξουν πορεία στη νομισματική πολιτική. Η στήλη επιλέγει αυτή την θεώρηση, καθώς τα επίπεδα ανεργίας των ΗΠΑ δεν επιτρέπουν την εμφάνιση πιέσεων προς τα άνω με νόημα στις αμοιβές.

Αφού οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια έξω θα συνεχιστούν, στην Αθήνα συνεπώς, θα χρειαστεί οι επενδυτές να διατηρήσουν επενδυτικά κριτήρια, όπως αυτά που έδωσαν πρόσφατα μερικώς ανεξάρτητη κίνηση στις τιμές του μέσου όρου. Το θεωρούμε πιθανό για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι απόλυτα αγοραίος και αφορά στο σαφή διαχωρισμό των μετοχών που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναφορικά με τη δυνατότητά τους να εμφανίσουν κέρδη στο επόμενο διάστημα και όσων έχουν περάσει σε επενδυτική δυσμένεια, για συγκεκριμένα αίτια ανά περίπτωση. Στην πρώτη ομάδα εντάσσονται οι ΔΕΗ με +22,14% απόδοση από το τέλος του 2020, ΒΙΟ +14,97% και ΕΥΡΩΒ +13,17% και ακολουθούν με υπερτριπλάσια των δεικτών άνοδο οι ΜΥΤΙΛ +8,74%, ΑΡΑΙΓ +7,77% και ΤΙΤC +6,11%. Στον αντίποδα με διψήφιες απώλειες συναντάμε ΠΕΙΡ -39,85% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -21,74%, ενώ ακολουθούν ΑΔΜΗΕ -7,37%, ΛΑΜΔΑ -6,34% και ΤΕΝΕΡΓ -6,06%. 

Ο δεύτερος λόγος είναι απόρροια των συμπερασμάτων με βάση τη στατιστική. Υπάρχει σαφής βελτίωση στα επίπεδα που μεταμορφώνονται σε στηρίξεις καθώς ξεδιπλώνεται η άνοδος στην Αθήνα. Από τις 726 μονάδες διαπιστωμένη στήριξη στη πρώτη σύνοδο του Φλεβάρη, είμαστε τώρα στις 800 που σχηματίστηκαν από την τότε κορύφωση στις 16/2 και ακολουθεί η διαπιστωμένη από τις συνόδους στις 23 και 24 Φεβρουαρίου ζώνη μεταξύ 772 και 779 μονάδων.

Με ποδαρικό σε παραδοσιακά καθοδικό μήνα, μια εκτίναξη του μέσου όρου κατά +4,12% σε νέα υψηλά έτους και κλείσιμο στις 825 μονάδες, που είχαν να φανούν από τις 25 Φεβρουαρίου του 2020, ήταν αναμενόμενη η βελτίωση των προσδοκιών των εγχώριων αναλυτών.

  • Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ  αναφέρει: “Η τεχνική εικόνα της Αγοράς προϊδεάζει για ανοδική κίνηση αφού, ενδεχομένως, προηγηθεί εύλογη περίοδος συσσώρευσης. Στις 805 μονάδες το πλησιέστερο όριο στήριξης του ΓΔ και στις 796 η επόμενη”.
  • Η Merit Sec. επισημαίνει: “Σημειώνεται ότι η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων έχει αρνητική επίπτωση στις αποτιμήσεις και στο κόστος δανεισμού των εταιρειών. Η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔΧΑ παραμένει ανοδική (ΚΜΟ 20: 791 μονάδες) και για να συνεχιστεί χρειάζεται καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές και αύξηση του όγκου συναλλαγών. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 810 και 800 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 820 και 830 μονάδες. Η Jumbo ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφθούν τα καταστήματα Jumbo, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (click–inside), στις Περιοχές Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Γιαννιτσά, Ίασμο Ροδόπης, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Σέρρες, Χανιά και Κόρινθο και θα επιτρέπεται επίσης και η αγορά μέσω της λειτουργίας click-away. Στις ‘κόκκινες’ Περιοχές τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η ΔΕΗ έδωσε παράταση έως τον Ιούνιο των συμβάσεων προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και των διαπραγματεύσεων με τη Βιομηχανία για τα νέα τιμολόγια”.
  • Η Leon Depolas Sec. αναφέρει: “Συνεχίζεται η συσσώρευση του ΓΔΧΑ, ενώ στο εξωτερικό καταγράφηκαν νέες πιέσεις με πρωταγωνιστή και πάλι τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Ο S&P 500 διέγραψε σχεδόν όλα τα κέρδη του 2021, καθώς η ομιλία Πάουελ δεν περιείχε κάτι καινούριο σχετικά με τον πληθωρισμό και την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων. Στο εσωτερικό, τα ανοδικά περιθώρια παραμένουν υψηλά και η διάθεση για ρίσκο εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι διακυμάνσεις στα τρέχοντα επίπεδα είναι φυσιολογικές, τουλάχιστον μέχρι να διαφανεί το άνοιγμα του Λιανεμπορίου. Αξιολογούμε θετικά τους ολοένα και υψηλότερους πυθμένες του ΓΔΧΑ από τα τέλη Ιανουαρίου (με χαμηλό τις 726 μονάδες) και μετά, μοτίβο που ενδέχεται να συνεχιστεί και παραπέμπει στην διατήρηση του Δείκτη πάνω από την περιοχή των 790 - 780 μονάδων”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές δηλώνουν: Θα αντιληφθούν την έλευση της άνοιξης από τις ΗΠΑ

Η Wall Street την Παρασκευή εμφάνισε δυναμική που την έστειλε απότομα υψηλότερα μετά από μια γεμάτη νευρικότητα  συνεδρία, με τον Nasdaq να ανακάμπτει, στο τέλος μιας εβδομάδας που είδε να μεγαλώνουν οι απώλειές του ως -10% περίπου από το προηγούμενο ρεκόρ του. Και οι τρεις βασικοί δείκτες ανέκαμψαν από τις απώλειες νωρίτερα στην ημέρα. Οι επενδυτές στις πρόσφατες συνόδους έδειξαν να φοβούνται από την άνοδο στα επιτόκια που ψαλίδισαν την αισιοδοξία για μια, πιθανά με καλύτερους από τους ως τώρα ρυθμούς, οικονομική ανάκαμψη.

Η Microsoft σημείωσε άνοδο 2,15%, ενισχύοντας τον S&P 500 περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μετοχή, με τα κέρδη στις Alphabet, Apple και Oracle να ωθούν επίσης ψηλότερα τον δείκτη.

Οι αποδόσεις 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασαν σε νέο υψηλό σε βάθος ενός έτους στο 1,626%, όταν γνωστοποιήθηκε ότι τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 379.000 οι θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις 182.000 που προβλέπανε οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Ο Nasdaq παρά την άνοδο την Παρασκευή σημείωσε την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, μετά από μια πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων, μετά το έντονο ψαλίδισμα στη ζήτηση για μετοχές υψηλής τεχνολογίας. Η αύξηση των επιτοκίων πλήττει δυσανάλογα τις εταιρείες τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης, επειδή οι επενδυτές τις αποτιμούν με βάση τα αναμενόμενα κέρδη στο μέλλον, και τα υψηλά επιτόκια βλάπτουν την αξία των μελλοντικών κερδών περισσότερο από την αξία των κερδών που πραγματοποιούνται βραχυπρόθεσμα. Ο Nasdaq είναι περίπου -8% κάτω από το υψηλό του στις 12 Φεβρουαρίου.

Οι αρμόδιοι ειδοποιούν

Η μείωση των λοιμώξεων, η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η πιθανή υλοποίηση ενός πακέτου ανακούφισης από την κρίση λόγω πανδημίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων οδήγησαν στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Ορισμένοι που ανησυχούν για τον πληθωρισμό έχουν υποθέσει ότι η Fed θα ενεργήσει, για να ενισχύσει το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ώστε να μειώσει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού.

"Μια πραγματική αύξηση στις πραγματικές αποδόσεις, θα μου προκαλούσε ανησυχία ότι το ποσό της ώθησης που παρέχουμε στην οικονομία μειώνεται, και αυτό θα δικαιολογούσε να εξετάσουμε μια πολιτική απάντηση. Δεν βλέπουμε μεγάλη κίνηση στις πραγματικές αποδόσεις, αλλά μάλλον μια αύξηση σε ό, τι οι επενδυτές ομολόγων απαιτούν σαν αποζημίωση για τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό". Δήλωσε πρόεδρος της Fed στην Μινεάπολις Neel Kashkari.

Ο Πρόεδρος της Fed του St. Louis James Bullard συμφώνησε ότι οι κινήσεις της αγοράς ομολόγων  δεν απαιτούν περισσότερη χαλάρωση της Fed.

Οι παρατηρήσεις από τους αδιαμφισβήτητα πιο ένθερμους οπαδούς της χαλάρωσης, αρμόδιους για τη χάραξη της πολιτικής της Fed ήταν σύμφωνες με εκείνες του προέδρου της Fed Jerome Powell. Την Πέμπτη δήλωσε ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική ήταν κατάλληλη και απέρριψε την ανησυχία ότι η πρόσφατη αύξηση των 10ετών αποδόσεων θα μπορούσε να εμποδίσει το έργο της Fed. Σύμφωνα με ένα νέο πλαίσιο πολιτικής που εγκρίθηκε πέρυσι, η Fed υποσχέθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο, έως ότου η οικονομία φτάσει στην πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει το 2% και φαίνεται ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξής τους. Επίσης, αγοράζει ομόλογα 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού. Ο Bullard απέρριψε την ανάγκη η Fed να προσαρμόσει αυτές τις αγορές για να περιορίσει την αύξηση των αποδόσεων.

Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ είδε την απόδοσή του πάνω από το 1,62% την Παρασκευή πριν πέσει στο 1,58% περίπου. Ένα επίπεδο σύμφωνο με όσα ίσχυαν  έξι μήνες πριν από την πανδημία, που όπως σχολίασε ο Bullard είναι αρκετά χαμηλή  ζώνη για την απόδοση των 10ετών. Επανέλαβε επίσης την πρόσφατη πρόβλεψή του για το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, που τώρα είναι στο 6,2%, πως θα τελειώσει το έτος στο 4,5% περίπου και ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι περίπου 6,5%. Η επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed θα συναντηθεί στη συνέχεια στις 16-17 Μαρτίου.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, το 72,22% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε άνοδο αλλά αρνητική απόδοση έτους εκτός του βραζιλιάνικου εμφάνισε ο Nasdaq των εταιριών τεχνολογίας. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή -0,38%, στο 2021 αποδίδει +1,00%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε άνοδο +0,74%, με επίδοση +1,81% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,67%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +8,94%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία  πτώση -2,70% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +8,44%. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -3,44%, ενώ στο 2021 αποδίδει -1,16%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +2,17% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +2,53%. Ο DAX κέρδισε +0,97% και στο έτος αποδίδει +1,47%, ο CAC είχε μεταβολή +1,39% αλλά στο 2021 κερδίζει +4,17%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +0,75% ενώ στο έτος έχει επίδοση +2,64%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,29% με ετήσια επίδοση +3,06%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε +0,91% με ετήσια μεταβολή +2,42%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε κατά +4,70% διαμορφώνοντας επίδοση έτους -3,21%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +3,92% ενώ στο 2021 αποδίδει +5,16%. Ο χρυσός με μεταβολή -2,01%, βρέθηκε στα 1698,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -10,70%. Κέρδη +7,49%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 66,28 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +36,89%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,35%, έχει απόδοση στο 2021 +5,17%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +0,44%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +5,32%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +2,66% και στο έτος κερδίζει +5,30%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +0,41% ενώ στο έτος αποδίδει +6,86%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,20%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε να αποδίδει στο 2021 +0,83%.

Τα 1,9 τρις βοήθεια έρχονται

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε το Σάββατο σχέδιο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ανακούφιση από την κρίση λόγω COVID-19 ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ψηφοφορία 50-49 με την υποστήριξη κάθε Δημοκρατικού αλλά όχι Ρεπουμπλικάνων. Μετά από μια 12ωρη σύνοδο που καθυστέρησε επανειλημμένα καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι  προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να προωθήσουν περίπου τρεις δωδεκάδες τροπολογίες. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα τόνωσης στην ιστορία των ΗΠΑ και δίνει στον Μπάιντεν την πρώτη του σημαντική νομοθετική νίκη. Είπε το Σάββατο ότι ελπίζει για γρήγορη έγκριση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να μπορέσει να το υπογράψει και να αρχίσει να στέλνει 1.400 $ με άμεση πληρωμή στους Αμερικανούς.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Στένυ Χόιερ δήλωσε στο Twitter ότι το Σώμα θα ψηφίσει την Τρίτη το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία. Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Schumer, προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα υπογράψει το νομοσχέδιο ανακούφισης έως τις 14 Μαρτίου. Ο τελικός λογαριασμός περιλαμβάνει 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε εφάπαξ πληρωμές 1.400 $ σε πολλούς Αμερικανούς. Περιλαμβάνει επίσης 300 $ την εβδομάδα σε παρατεταμένα επιδόματα ανεργίας για τα 9,5 εκατομμύρια άτομα που απολύθηκαν από την εργασία στην κρίση. Οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να μειώσουν αυτά τα οφέλη από 400 $ την εβδομάδα, προκειμένου να διασφαλίσουν την ψήφιση στη Γερουσία. Θέλουν το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο πριν λήξουν οι τρέχουσες παροχές επιδομάτων ανεργίας στις 15 Μαρτίου.

Η άνοιξη έρχεται

Η καλύτερη ένδειξη ότι μια δυνατή ανάπτυξη για τη μεγαλύτερη οικονομία είναι μπροστά μας, προέρχεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες τείνουν να προβλέπουν κέρδη και οικονομική ανάπτυξη περίπου έξι μήνες νωρίτερα. Εκτός από μερικές περιοχές με κερδοσκοπικές υπερβολές που πιέζονται, οι αγορές διαμηνύουν ότι όλα θα πάνε καλά.

Η κυβέρνηση “εκτυπώνει” χρήματα, οι καταναλωτές ξοδεύουν σαν τρελοί, και οι επιχειρήσεις ξανακτίζουν αποθέματα. Αυτό το εντυπωσιακό πακέτο οδήγησε σε πολύ ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη από το αναμενόμενο, και οι εταιρείες στον βιομηχανικό τομέα του S&P 500 επωφελούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι θα υπονοούσε ο δείκτης τιμών μετοχών του κλάδου. Τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και η κατασκευάστρια αεροπλάνων Boeing είχαν μια δύσκολη χρονιά το 2020, παρασύροντας πολλές βιομηχανίες που εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από αυτές. Πολλοί πελάτες ακύρωσαν παραγγελίες για τα αεροσκάφη 737 MAX της Boeing πέρυσι, και αυτά σε συνδυασμό με την έλλειψη τουριστών που πετούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έβλαψαν ένα μεγάλο οικοσύστημα εταιρειών που εξυπηρετούν την αεροπορική βιομηχανία. Όμως η ελπίδα για αναβίωση μεγαλώνει.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα θα έχει αρκετά εμβόλια για όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Μαΐου. Αυτό σίγουρα θα δώσει στις αεροπορικές εταιρείες και στον ταξιδιωτικό κλάδο μια ευκαιρία. Ο αριθμός των νέων θετικών κρουσμάτων, χρησιμοποιώντας μέσο όρο 10 ημερών, μειώθηκε σε 65.599, από την κορυφή των  232.583 του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ. Οι νοσηλείες μειώθηκαν επίσης, σε 54.707 από την κορυφή Ιανουαρίου των 130.386.  

Μια έξαρση δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά θα ισχύσει πιθανώς βραχυπρόθεσμα, καθώς ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται αυξάνεται γρήγορα. Έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 78 εκατομμύρια δόσεις, εμβολιάζοντας το 15,6% του πληθυσμού των ΗΠΑ με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις 3 Μαρτίου. Επί του παρόντος γίνονται περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια εμβολιασμοί την ημέρα, και ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι όλοι οι ενήλικες θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια έως τα τέλη Μαΐου.

ΧΑ

Με ανεξάρτητη τάση +4,12% κέρδη στο ξεκίνημα του Μαρτίου

Η ανησυχία των επενδυτών παγκόσμια κορυφώθηκε στο τέλος του Φεβρουαρίου, λόγω των αναταράξεων που προκάλεσε η σχεδόν κατακόρυφη άνοδος των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα ΗΠΑ. Στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δεν εξαφανίστηκαν οι επιφυλάξεις, μετριάστηκαν. Και αυτό αποτυπώθηκε στις εβδομαδιαίες μεταβολές των βασικών δεικτών, που ήταν κυρίως θετικές στην Ευρώπη και αρνητικές στην Ασία, αλλά μικρότερες του +/-1%, λόγω των σκαμπανεβασμάτων. Εδώ αντίθετα, με τέσσερις ανοδικές συνεδρίες και την ενδιάμεση πτωτική την εβδομάδα της αύξησης των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων στις μεγάλες πόλεις της χώρας, οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν την πέμπτη και καλύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά.

Η πρώτη συνεδρία σφραγίστηκε από την ανάπτυξη σταθερής ζήτησης ως τις 15:40 σε συντονισμό με την άνοδο  που επικράτησε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Ήταν γενικευμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον στο πρώτο μέρος για 22 από τα 25 blue chip. Η αγορά με αρωγούς  τις Τράπεζες (+3,95%), και με την ώθηση από τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,35%, ΑΡΑΙΓ +3,44%, ΤΙΤC +2,71%, έδωσε στον ΓΔ μεταβολή +1,29%, οδηγώντας τον στις 802,60 από 792,38 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1918,10 από 1892,53 με άνοδο +1,35%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,867 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,155 εκατ. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου αναφοράς παρέμεινε άνω του +1%.

Την Τρίτη, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,580 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,621 εκατ. Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,76%), και τα κέρδη των ΜΠΕΛΑ +5,33%, ΑΡΑΙΓ +4,61%,  ΟΠΑΠ +3,77%, ΑΔΜΗΕ +3,14% μετά από σταθερή ζήτηση ως τις 16:30, σε χαλαρό συντονισμό με την άνοδο  που επικράτησε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του ευρώ. Ο ΓΔ με μεταβολή +1,80% οδηγήθηκε στις 817,03 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1964,88 με άνοδο +2,44%. Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξε ουσιαστικά μια ανατροπή στη δυναμική με κίνηση σαν Λ μόνιμα σε θετικό πεδίο, ως  τις 15:48 και μετά άρχισαν οι εναλλαγές πρόσημου. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,486 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 0,830 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,24% οδηγήθηκε στις 815,10 μονάδες, ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη ως +1,3%. Ο 25άρης έκλεισε στις 1960,97 με πτώση -0,20%.

Την Πέμπτη με κυριαρχία της καθόδου στα διεθνή η Αθήνα εμφάνισε άνοδο. Για δεύτερη σύνοδο στη σειρά επηρέασαν μεικτά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,33%), ενώ ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΒΙΟ +5,90%, ΕΤΕ +1,96%, ΕΧΑΕ +1,46%, ΤΙΤC +1,25%, ΜΠΕΛΑ +1,18% και ΕΕΕ +1,18%. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,26% οδηγήθηκε στις 817,24 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1964,35 με κέρδη +0,17%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,964 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 0,617 εκατ.  Την Παρασκευή η συσσώρευση στα διεθνή, αντικαταστάθηκε εδώ από  κέρδη +0,95%, ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος απώλειες ως -0,66%. Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,51%), και τα κέρδη των ΜΟΗ +4,90%, ΔΕΗ +2,31%, ΕΛΠΕ +2,14%, ΤΕΝΕΡΓ +1,81 και ΕΕΕ +1,77%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,255 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 0,264 εκατ. Η απόδοση του δεκαετούς διατηρήθηκε στο 0,961%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέβηκε στα 55,471 από 53,562 δις ευρώ στο τέλος Φλεβάρη. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,4 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 1,9 εκατ.  ενώ την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν 67,07 και 8,05 αντίστοιχα. Υπήρξε συνεπώς αύξηση στην αξία των ελεύθερων συναλλαγών κατά 6 εκατ. ευρώ τη μέρα.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +4,12% που ταυτίζεται με την μηνιαία απόδοση, ενώ στον Φεβρουάριο +5,73% με επίδοση για το έτος +1,987%, ο 25άρης κέρδισε +4,85%, στον μήνα Φεβρουάριο +6,17% και στο 2021 +2,54%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή 2,45%, στον Φεβρουάριο μήνα κερδίζει +6,54% και αποδίδει στο 2021 +3,78%.

Καθώς προχωρούμε στην τρέχουσα χρονιά οι αλλαγές στην στατιστική εικόνα των blue chip αλλάζει κυρίως ως προς τα μέγιστα των τελευταίων 12 μηνών και τα χαμηλά των τελευταίων 3 μηνών. Η εικόνα των μεταβολών τους αποτυπώνει το φαινόμενο να είναι το ανώτερο εβδομάδας ανώτερο τελευταίων 30 ημερών για περισσότερα από δέκα. Ενώ για πέντε ήταν και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών, όταν για τέσσερα ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ έγινε κορυφή δωδεκάμηνου. Μόλις τέσσερα εμφάνισαν απώλειες ήτοι ΣΑΡ -4,63% με +2,32% τον Φεβ. και -5,35% στο έτος, ΛΑΜΔΑ -3,06% με +7,86% τον Φεβ. και -6,34% στο έτος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,81% με -0,79% τον Φεβ. και -21,74% στο έτος, και ΟΛΠ -0,10% με +3,19% τον Φεβ. και -0,72% στο έτος.

Στον αντίποδα με άνοδο μεγαλύτερη των δεικτών συναντάμε οκτώ, τις ΑΛΦΑ +15,15% με +9,27% τον Φεβ. και -0,44% στο έτος, ΕΥΡΩΒ +12,74% με +5,72% τον Φεβ. και +13,17% στο έτος, ΒΙΟ +11,40% με +14,88% τον Φεβ. και +14,97% στο έτος, ΕΤΕ +10,95% με +7,64% τον Φεβ. και +3,05% στο έτος, ΜΟΗ +7,21% με -1,90% τον Φεβ. και 3,39% στο έτος, ΜΠΕΛΑ +7,12% με +5,17% τον Φεβ. και +2,67% στο έτος, ΑΡΑΙΓ +5,92% με +27,80% τον Φεβ. και +7,77% στο έτος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,76% με +18,55% τον Φεβ. και +14,09% στο έτος.

Μεταβολές κοντά στων δεικτών είχαν TITC +4,14% με -3,31% τον Φεβ. και +6,11% στο έτος, ΕΕΕ +4,01% με +7,36% τον Φεβ. και +2,20% στο έτος. Με αξιοπρεπή κέρδη έχουμε τις ΑΔΜΗΕ +3,38%, ΕΧΑΕ +2,85%, ΕΛΠΕ +2,69%, ΟΠΑΠ +2,51%, ΤΕΝΕΡΓ+2,48%, ΔΕΗ +1,97%, ΠΕΙΡ +1,69% με ετήσια απόδοση -39,85%, και ΜΥΤΙΛ +1,49%. Ενώ απέφυγαν απλώς την πτώση οι ΦΡΛΚ +0,62%, ΕΥΔΑΠ +0,30%, και ΟΤΕ +0,08%. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η ελαφρά αισιόδοξη προσέγγιση κερδίζει φίλους 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό αρχικά και από το μέσο περίπου της συνόδου σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 9,21 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 19,48 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:39 και ήταν οι 1948,65 μονάδες. Το ανώτερο, οι 1984,03, εμφανίστηκε στις 16:07. Το κλείσιμο στις 1983,83 από 1964,35 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,99% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 11,107 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μαρτίου άλλαξαν χέρια 795 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 1987,75 μονάδες και κατώτερο τις 1946,25 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1984,00 από 1961,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5369 από 5341 τα ανοικτά συμβόλαια. Στη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 55 συμβόλαια με τιμή κλεισίματος στις 1984,25 από 1963,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 175 από 153.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 27 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1925 ως τις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1875 και 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 2 για τιμή εξάσκησης στις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +4,12% που ταυτίζεται με την μηνιαία απόδοση, ενώ στον Φεβρουάριο +5,73% με επίδοση για το έτος +1,987%, ο 25άρης κέρδισε +4,85%, στον μήνα Φεβρουάριο +6,17% και στο 2021 +2,54%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή 2,45%, στον Φεβρουάριο μήνα κερδίζει +6,54% και αποδίδει στο 2021 +3,78%.

Καθώς προχωρούμε στην τρέχουσα χρονιά οι αλλαγές στην στατιστική εικόνα των blue chip αλλάζει κυρίως ως προς τα μέγιστα των τελευταίων 12 μηνών και τα χαμηλά των τελευταίων 3 μηνών. Η εικόνα των μεταβολών τους αποτυπώνει το φαινόμενο να είναι το ανώτερο εβδομάδας ανώτερο τελευταίων 30 ημερών για περισσότερα από δέκα. Ενώ για πέντε ήταν και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών, όταν για τέσσερα ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ έγινε κορυφή δωδεκάμηνου.

Η αγορά με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές τοποθετήθηκε σε ανοδικό κανάλι και οι συνεδρίες της πρώτης βδομάδας του Μαρτίου, έφεραν τους βασικούς δείκτες πολύ κοντά στο άνω άκρο του. Αυτό καθιστά το επίπεδο των 830 μονάδων οροφή, που έχει τη “δυνατότητα” να προκαλέσει επιστροφή ως τις 800. Αλλά τότε, αν υπάρξει σεβασμός στα όρια του ανοδικού καναλιού, αναφαίνεται η πιθανότητα υπέρβασης και των 830 μονάδων. Αυτή θα δώσει το δικαίωμα να επανέλθει ως επόμενος στατιστικά στόχος η προσέγγιση των 930, που δεν εκπληρώνεται χωρίς την ανατροπή των επιφυλάξεων για τις Τράπεζες. 

Ο Πέτρος Τσούρτης  της Merit Sec.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο ΓΔ για 5η συνεχή εβδομάδα, συνεχίζοντας την ανεξάρτητη πορεία του από τις Διεθνείς Αγορές, από την αρχή του χρόνου. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 791 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 810 και 800 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 820 και 830 μονάδες.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, χαμηλότερα τόσο από τις εκτιμήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ (-9,8%) όσο από και την δική μας (-10,9%). Η καλύτερη των εκτιμήσεων πορεία του ΑΕΠ οφείλεται στο 4ο τρίμηνο, κατά το οποίο παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο. Η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών (+31,8%), των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (+1%) και στην μείωση των εισαγωγών (-3,6%).

Τα αποτελέσματα της Autohellas ήταν καλά, με αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών, λόγω της καλύτερης διαχείρισης των κεφαλαίων κίνησης και μείωση του καθαρού δανεισμού. Σε γενικές γραμμές, οι Εταιρείες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής καλά αποτελέσματα, τα οποία, στην χειρότερη περίπτωση, είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις των Επενδυτών.

Η Eurobank θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα την Τετάρτη 10 Μαρτίου. Το ενδιαφέρον των Επενδυτών θα επικεντρωθεί στο guidance της Διοίκησης για το 2021 και για την νέα τιτλοποίηση ΜΕΑ μέσω του “Ηρακλή 2”, στην πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, καθώς και των εσόδων από τόκους.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, είναι το σημαντικότερο νέο για τις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Δεύτερη πτωτική εβδομάδα για τον S&P 500, λόγω της ανόδου της απόδοσης του 10ετους ομολόγου. Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη και των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη, είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας. Σημεία στήριξης οι 3720 και 3688 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 3809 και 3870 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και οι Τράπεζες έβαλαν το χέρι τους την εβδομάδα που πέρασε, για να μπει το πρώτο λιθαράκι, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της αρνητικής παράδοσης του Μαρτίου. Αν και είναι ακόμα μόλις η πρώτη εβδομάδα του μήνα, η ενεργοποίηση των Επενδυτών στις Τραπεζικές αξίες, σημαίνει πολύ περισσότερη “δράση” στην Αγορά.

Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank έχουν μετοχολόγια που υπερβαίνουν σε αριθμό τους 100.000 Μετόχους, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή η άνοδος έχει πολύ περισσότερους αποδέκτες. Επιπλέον η πρόσφατη άνοδος ενισχύει την αγοραστική δύναμη των χαρτοφυλακίων, βελτιώνοντας σημαντικά συμμετοχή και συναλλακτική δραστηριότητα.

Η αιτία για την αύξηση των τιμών των Τραπεζών, θα πρέπει να αναζητηθεί σε μια σειρά από ενέργειες και γεγονότα, που έχουν καταληκτικό χαρακτήρα:

Η Alpha Bank προχωράει επίσημα, πλέον, με σαφή χρονοδιαγράμματα για την τιτλοποίηση του “Galaxy” αντλώντας, παράλληλα, 500 εκατ. ευρώ από τις Αγορές ομολόγων, η Εθνική Τράπεζα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση “Frontier”, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, τα νομοσχέδια για την συμμετοχή του ΤΧΣ και την έγκριση των εγγυήσεων του “Ηρακλή ΙΙ” ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Όλες αυτές οι κινήσεις, αν και αναμενόμενες, απελευθερώνουν δυνάμεις και βάζουν τις Ελληνικές Τράπεζες σε μια λογική κανονικότητας, την λογική της επόμενης ημέρας των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και της επιστροφής στην οργανική ανάπτυξη.

“Κερασάκι στην τούρτα” των Τραπεζικών προσδοκιών, η μικρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερο ύψος προβλέψεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, επομένως καλύτερη αφετηρία βάσης για τα Ευρωπαϊκά “τεστ αντοχής”, που έρχονται το Καλοκαίρι.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού ανέβασε αποφασιστικά όγκους, επέστρεψε πάνω από τις 800 μονάδες. Η ακολουθία των τιμών κρίνεται άκρως συντηρητική, έως και αισιόδοξη, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στο εξωτερικό, με τον ΓΔ να καταγράφει πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, έναντι τριών συνεχόμενων πτωτικών του δείκτη Nasdaq, φαινόμενο αρκετά σπάνιο για τα Ελληνικά δεδομένα.

Οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει τα “ηνία” της Αγοράς, κρατώντας ανέπαφες κρίσιμες ζώνες τιμών, όπως η ζώνη των 800 μονάδων, που έχει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης. Κατά τα λοιπά, η διαγραμματική εικόνα έγινε ισχυρά αισιόδοξη, αφού μετά την αντίσταση των 830 μονάδων, ακολουθεί ένα “ξέφωτο ανόδου” έως τις 910 μονάδες. Οι ταλαντωτές, σε ημερήσια βάση, ακόμα δεν έχουν μπει σε υπερτιμημένες ζώνες και τόσο ο MACD και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών, κρατούν την θετική τους άποψη για την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της τάσης.

Με αρκετό ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη εβδομάδα, η οποία θα έχει και το πρώτο Τραπεζικό αποτέλεσμα για την χρήση του 2020.

Την Τετάρτη το απόγευμα η Eurobank θα ενημερώσει την Επενδυτική Κοινότητα για τις επιδόσεις του δ’ τριμήνου και την εξέλιξη των δανείων σε αναστολή, δίνοντας και ένα στίγμα για το τι θα πρέπει να αναμένουμε στα Τραπεζικά “τεστ αντοχής”, που έρχονται το Καλοκαίρι.

Αποτελέσματα χρήσης και μέρισμα θα ανακοινώσει και η Intercontinental ΑΕΕΑΠ την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η γ.σ. της Αεροπορίας Αιγαίου με θέμα την Α.Μ.Κ. Στην συνέλευση θα ανακοινωθούν οι όροι συμμετοχής, καθώς προβλέπεται μερική παραίτηση του δικαιώματος συμμετοχής από υφιστάμενους Μετόχους.

Σήμερα

Σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές εμφάνισαν μεικτή εικόνα, καθώς το νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ  ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ συνηγορώντας για την επιτάχυνση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης άσκησε νέα πίεση στα ομόλογα αλλά και στις μετοχές τεχνολογίας με υψηλές αποτιμήσεις.

Αυτό φάνηκε από το ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq αντιστρέφουν τα αρχικά τους κέρδη για να υποχωρήσουν -1,0%, σύροντας τα συμβόλαια S&P 500 προς τα κάτω κατά -0,30%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ακολούθησε με πτώση 0,5%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,06%. Τα κινεζικά blue chip υποχώρησαν -0,9% αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -3,38%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο 0,2%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,58%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 και του FTSE100 ήταν ακόμη με θετικό πρόσημο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα