Japan Air: Ενα χρόνο νωρίτερα η μείωση του προσωπικού

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2007 10:14

ΝΩΡΙΤΕΡΑ θα μειώσει το προσωπικό της κατά περίπου 8% η πιο χρεωμένη αεροπορική εταιρεία της Ασίας, Japan Airlines Corp., προκειμένου να περιορίσει ταχύτερα το εργατικό κόστος.

Η εταιρεία θα μειώσει κατά 4.300 τις θέσεις εργασίας έως και τον Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της, Hirokazu Inoue, μιλώντας από τηλεφώνου στο Τόκυο. Η Japan Air εκτιμά να εξοικονομήσει 50 δισ. γιέν (404 εκατ. δολ.) ετησίως μέσω των περικοπών, όπως είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο. Η εφημερίδα Nikkei δημοσίευσε νωρίτερα σήμερα το σχέδιο της εταιρείας.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας από πλευράς πωλήσεων έχει πουλήσει πέντε ξενοδοχεία και θα μειώσει το προσωπικό της σε μια προσπάθεια να περιορίσει το χρέος της, το οποίο διατηρήθηκε στο 1,7 τρισ. γιέν στα τέλη Μαρτίου. Η εταιρεία, που προσπαθεί να πραγματοποιήσει κέρδη για πρώτη φορά σε τρία χρόνια σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει νέα αεροσκάφη με στόχο τη μείωση του κόστους των καυσίμων και να κερδίσει ντόπιους επιβάτες από την All Nippon Airways Co.

Ηδη η εταιρεία έχει απομακρύνει 1.200 υπαλλήλους από τις μισθολογικές της καταστάσεις, μετά την πώληση μεριδίου στην Jalux Inc. νωρίτερα μέσα στο έτος.

Στην αεροδιαστημική έκθεση Air Paris Show αυτήν την εβδομάδα επιβεβαίωσε παραγγελία 10 αεροσκαφών που κατασκευάζει η Empresa Brasileira de Aeronautica SA με την προοπτική απόκτησης άλλων πέντε. Και τα 15 αεροσκάφη κοστίζουν 435 εκατ. δολ. βάσει τιμοκαταλόγου, σύμφωνα με τον Embraer. Τα αεροσκάφη ενδέχεται να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, καθώς καίνε λιγότερα καύσιμα από άλλα μεγαλύτερα αεροσκάφη.

Εως τα τέλη του Μαρτίου η εταιρεία απασχολούσε 53.100 ανθρώπους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Stephen Pearlman, μιλώντας από τηλεφώνου. Το αεροπορικό σκέλος δαπάνησε 272 δισ. γιέν σε μισθούς τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου για το 15% του συνολικού της κόστους.

Η Japan Air επιδιώκει να εμφανίσει κέρδη 7 δισ. γιέν τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2008. Η εταιρεία έχει απωλέσει περίπου 64 δισ. γιέν τις δύο τελευταίες χρήσης.

Οι μετοχές της Japan Air σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στα 232 γιέν στις 2:05 μ.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 9,4% φέτος έναντι ανόδου 5,9% του δείκτη Nikkei 225.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα