Πλαίσιο ιδίων πόρων: Κατατέθηκε το ν/σ για επικύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 18:17
UPD:18:20
REUTERS/Yves Herman

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της Ε.Ε. για το πλαίσιο ιδίων πόρων, όπως έγραφε χθες το naftemporiki.gr. Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται παράλληλα οι αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το σχέδιο νόμου θεσπίζει κανόνες σχετικά με την κατανομή ιδίων πόρων στην Ένωση, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ετήσιου προϋπολογισμού της Ένωσης. Τόσο η Ελλάδα, όσο και τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσουν στην επικύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να «ανοίξει ο δρόμος» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δανειστεί από τις αγορές και να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα, μόλις 7 χώρες-μέλη (σε σύνολο 27 κρατών) έχουν προχωρήσει στην συγκεκριμένη έγκριση : Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία. 

Υπάρχουν τέσσερα είδη ιδίων πόρων:

  • Παραδοσιακοί: Αυτοί περιλαμβάνουν κυρίως τους τελωνειακούς δασμούς κατά τις εισαγωγές στην ΕΕ. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι χώρες παρακρατούν το 25% των δασμών που εισπράττονται για την κάλυψη των εξόδων είσπραξης.
  • Πόροι που βασίζονται στον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ): Εφαρμόζεται συντελεστής 0,3% επί της εναρμονισμένης βάσης ΦΠΑ κάθε χώρας της ΕΕ, η οποία περιορίζεται στο 50% του ακαθάριστου εθνικού της εισοδήματος (ΑΕΕ), και τα έσοδα μεταφέρονται στην ΕΕ.
  • Πόροι που βασίζονται στο ΑΕΕ: Κάθε χώρα της ΕΕ μεταβιβάζει ενιαίο ποσοστό του ΑΕΕ της στην ΕΕ. Το ποσοστό προσαρμόζεται ούτως ώστε τα συνολικά έσοδα να αντιστοιχούν στο συμφωνημένο επίπεδο πληρωμών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της ΕΕ.
  • Νέοι πόροι: Από την 1η Ιανουαρίου 2021, η συνεισφορά των χωρών της ΕΕ που βασίζεται στην ποσότητα μη ανακυκλούμενων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών αποτελεί έναν νέο ίδιο πόρο της ΕΕ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ετήσια μείωση των αντίστοιχων συνεισφορών της Ελλάδας που υπολογίζεται σε 33 εκατ. ευρώ ετησίως, επανακαθορίζεται το ύψος των ανώτατων ορίων ιδίων πόρων που διατίθενται, παρέχεται έκτακτη εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανείζεται έως και το 2026 τα κεφάλαια για το Ταμείο Ανάκαμψης και προσδιορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων και τόκων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2058. Επίσης προβλέπεται, ως έσχατη λύση, η χορήγηση προσωρινής ρευστότητας από τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφόσον οι πιστώσεις της δεν επαρκούν για τη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020 εξέδωσε νέα απόφαση για το σύστημα ιδίων πόρων, αυξάνοντας τη μέγιστη ποσότητα πόρων που μπορεί να ζητηθεί από τις χώρες της ΕΕ σε ένα δεδομένο έτος για τη χρηματοδότηση των δαπανών της ΕΕ. Το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων αυξήθηκε από 1,20% σε 1,40% του συνολικού ΑΕΕ (Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα) των 27 χωρών της Ε.Ε. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει την ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και ρυθμίζει το ζήτημα της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το οποίο αποτελούσε καθαρό χρηματοδότη του προϋπολογισμού.

Η απόφαση εξουσιοδοτεί επίσης την Επιτροπή, κατ’ εξαίρεση, να δανειστεί ποσό ύψους έως 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης Covid-19. Παράλληλα, το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων θα αυξηθεί περαιτέρω, κατ’ εξαίρεση και προσωρινά, κατά 0,6% για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της Ε.Ε. που απορρέουν από τον δανεισμό αυτό, έως ότου αποπληρωθεί το σύνολο των δανειακών κεφαλαίων.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα