Royal Bank, Fortis, Santander: Στα μέσα Ιουλίου η προσφορά για την ABN Amro

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2007 12:21

EΠΙΣΗΜΗ προσφορά στους μετόχους της ABN Amro Holding NV για την εξαγορά της, τη μεγαλύτερη εξαγορά στον τραπεζικό κλάδο, θα κάνουν στα μέσα Ιουλίου η Royal Bank of Scotland Group Plc, η Fortis και η Santander Central Hispano SA.

Οι τρεις τους με επικεφαλής την Royal Bank αναμένεται να καταθέσουν τα έγγραφα της πρότασης στις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση.

Η ABN Amro με έδρα το Αμστερνταμ, συμφώνησε στις 23 Απριλίου να εξαγοραστεί από την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Βρετανίας, Barclays Plc, σε μια εμπορική συναλλαγή περίπου 64,8 δισ. ευρώ (87 δισ. δολ.).

Η Royal Bank με έδρα το Εδιμβούργο, η Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας και η Fortis με έδρα την Ουτρέχτη και τις Βρυξέλλες, ξάφνιασαν στις 29 Μαΐου προσφέροντας για τον ολλανδικό τραπεζικό οργανισμό το ποσόν των 71,2 δισ. ευρώ. Η προσφορά εξαρτάται από τον όμιλο που αγοράζει το σκέλος LaSalle της ΑΒΝ Amro, το οποίο η τελευταία συμφώνησε να πουλήσει στην Bank of America αντί 21 δισ. δολ., στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την Barclays.

Τα έγγραφα θα δοθούν στους μετόχους της ABN Amro και οι λεπτομέρειες της προσφοράς θα κατατεθούν στην αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, U.S. Securities and Exchange Commission, στα μέσα του επόμενου μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τριών. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα γίνουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις για να ψηφίσουν οι μέτοχοι.

Και η Barclays σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα της δικής της προσφοράς τον επόμενο μήνα και να κάνει γενική συνέλευση για την έγκριση της συμφωνίας από τους μετόχους τον Αύγουστο.

Ο όμιλος με επικεφαλής την Royal Bank προσέφερε 38,45 ευρώ για κάθε μία μετοχή της ABN Amro, με το 79% της προσφοράς σε μετρητά. Η τιμή είναι 9,9% υψηλότερη από την προσφορά της Barclays στα 35 ευρώ ανά μετοχή, ολόκληρη σε μετοχές.

Οι μετοχές της Barclays έχουν υποχωρήσει 1,2% από την συμφωνία για την εξαγορά της ABN Amro, που ανακοινώθηκε στις 23 Απριλίου. Οι μετοχές της Royal Bank έχουν σημειώσει απώλειες 0,4% από την προσφορά της στις 29 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα