Τα 2,9 τρισ. δολ. που έβαλαν συνολικά στην άκρη οι καταναλωτές στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κατά την διάρκεια των lockdowns που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, αποτελούν ένα τεράστιο απόθεμα που θέτει τις βάσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη.
Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλες μεγάλες χώρες ευρωζώνης ξεκίνησαν να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους όταν αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι στο πρώτο κύμα της πανδημίας που άφησε παράλληλα ανενεργή την οικονομία και κλειστά τα καταστήματα. Η ίδια τάση αναμένεται πιθανότατα να συνεχιστεί για όσο παραμένουν οι περιορισμοί και οι κυβερνήσεις ανανεώνουν την οικονομική στήριξη.
Παραπάνω από το μισό από αυτό το ποσό, πάνω από τα 1,5 τρισ. δολάρια δηλαδή, προέρχεται μόνο από τις ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Αυτές οι αποταμιεύσεις αποτελούν το «καύσιμο» που θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη των οικονομιών αφού τεθεί υπό έλεγχο ο νέος κορωνοϊός και νικηθεί τελικά με την χορήγηση των εμβολίων σε επαρκή αριθμό ατόμων του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η αισιόδοξη οπτική θέλει αυτά τα χρήματα να «σκάνε» στα ψώνια καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν στα καταστήματα λιανικής πώλησης, στα εστιατόρια, στους χώρους διασκέδασης, στα τουριστικά θέρετρα και τις αθλητικές εκδηλώσεις.
Η πιο συγκρατημένη οπτική θέλει αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη χρεών ή την εκ νέου αποταμίευσή τους έως ότου ο κορωνοϊός αποτελεί μακρινή ανάμνηση ή η αγορά εργασίας αποκτήσει νέα δυναμική.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αν ξοδευτούν όλα τα χρήματα που έχουν αποταμιευτεί κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ανάπτυξη 9%, μεγαλύτερη δηλαδή από την ανάπτυξη 4,6% που αναμένεται σήμερα για το 2021, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Από την άλλη, αν οι αποταμιεύσεις αυτές δεν δαπανηθούν, η οικονομία θα αναπτυχθεί πιθανώς μόλις 2,2%.
«Το καλοκαίρι του 2020 αποδείχθηκε μια ψευδής αυγή, αλλά έδειξε επίσης πόσο γρήγορα οι οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν όταν χαλαρώσουν οι περιορισμοί », δήλωσε η οικονομολόγος Μέιβα Κάζιν. «Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο πράγμα το 2021; Οι τεράστιες καταθέσεις μετρητών των νοικοκυριών είναι ένας λόγος που είμαστε βέβαιοι ότι η ζήτηση θα ανακάμψει απότομα», συνέχισε.
Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ. Τα νοικοκυριά στην Κίνα έχουν αποταμιεύσει 2,8 τρισ. γιουάν (430 δισ. δολάρια) περισσότερα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από ό, τι θα είχαν αποταμιεύσει υπό κανονικές συνθήκες.
Παρομοίως οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 32,6 τρισ. γιεν (300 δισ. δολάρια) στην Ιαπωνία και 117 δισ. λίρες (160 δισ. δολάρια) στη Βρετανία. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο 387 δισ. ευρώ (465 δισ.δολάρια), με μπροστάρη τη Γερμανία και τα 142 δισ. ευρώ της.
Ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για κατανάλωση, ωστόσο, αποτελούν τα χαμηλά επιτόκια που μειώνουν την ελκυστικότητα της διατήρησης των κεφαλαίων στην τράπεζα.
«Βραχυπρόθεσμα, πολλά εξαρτώνται από τη μετα-πανδημική συμπεριφορά - η οποία μπορεί να πάρει χρόνο για να επιστρέψει σε προ-πανδημικούς κανόνες», σχολίασε η οικονομολόγος των ΗΠΑ Γελένα Σουλιατίεβ. «Μεσοπρόθεσμα, είτε τα επιπλέον κεφάλαια προορίζονται για κατανάλωση, αποπληρωμή χρέους, ή ακόμα και παραμονή στην τράπεζα ως ταμείο δύσκολων ημερών, αυτό είναι θετικό για την ανάπτυξη», κατέληξε.
naftemporiki.gr