Talk of the market: Κάτι βλέπει η αγορά στο ...ομιχλώδες τοπίο

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 11:05
UPD:11:05

Πτώση χθες στη Wall Street, με σήμα πωλήσεων στις τεχνολογικές μετοχές. Πάντως οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν σε θετικό μοτίβο στις πρώτες ώρες συναλλαγών σήμερα. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης παίρνει απόσταση ασφαλείας από τις 800 μονάδες, μετά τη χθεσινή άνοδο κατά 1,8%, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει τα 78 εκατ. ευρώ από τα 73 εκατ. ευρώ μια μέρα νωρίτερα. Οδηγός της ανόδου είναι οι τράπεζες.

Νέο κάλεσμα απηύθυνε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στο διαδικτυακό συνέδριο “Innovative Greeks”.

Η πανδημία φαίνεται να στέλνει νέο κύμα, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα ενώ επιδημιολόγοι και κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται σχέδια για πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με lockdown τύπου Μαρτίου 2020.

Πάνω από τις μισές αιτήσεις και στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έμειναν εκτός. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τις συνολικά 721.396 αιτήσεις οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 286.181. Στους λόγους απόρριψης των αιτήσεων βασικότερος είναι η αύξηση του τζίρου και η μη εμφάνιση δηλωμένου τζίρου έστω 200 ευρώ το μήνα αναφοράς. Δηλαδή από τις παραπάνω αιτήσεις οι 138.461 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021, οι 175.855 πτώση μικρότερη του 20%, οι 188.804 δεν εμφανίζουν ελάχιστο τζίρο 200 ευρώ πέρυσι και οι 194.950 επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη πριν από το 2018 εμφανίζουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. 

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της πανδημίας υλοποιεί το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια και μέχρι στιγμής, μέσω του προγράμματος, που αναμένεται να συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η πανδημία, έχουν διατεθεί περίπου 6,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη 3 εκατ. ατόμων.

Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η έρευνα για τις εισαγωγές της ΕλβάλΧαλκόρ περατώνεται χωρίς επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (US International Trade Commission) δεν θα προβεί σε έρευνα για τον καθορισμό της ζημίας αναφορικά με τις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά μέσα στη πανδημία, οι δείκτες λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου Autohellas, κινήθηκαν ανοδικά στο δ΄τρίμηνο της χρήσης 2020 με τα κέρδη προ φόρων του τριμήνου να ανέρχονται σε 6,3 εκατ. ευρώ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2019. Οι πωλήσεις του τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 131 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση μόλις κατά 4% και παρά την επίδραση του δευτέρου lockdown κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Με την θετική επίδραση του τελευταίου τριμήνου o όμιλος Autohellas έκλεισε το έτος, καταγράφοντας πωλήσεις σε ενοποιημένο επίπεδο ύψους 491,7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 11,5% σε σχέση με το 2019, EBITDA ύψους 135,4 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 24,2 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 17,4 εκατ. ευρώ.

Σε συμφωνία κατέληξαν η Ελαΐς-Unilever Hellas και η Mινέρβα για την πώληση του κλάδου τοματικών προϊόντων, που περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Pummaro και Pelargos, καθώς και το εργοστάσιο της Γαστούνης. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης, το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου τοματικών προϊόντων θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη.

Βουτιά 55% σημείωσαν το Φεβρουάριο οι πωλήσεις της μητρικής Jumbo, δηλαδή του δικτύου στην Ελλάδα, ενώ στον όμιλο η πτώση τον ίδιο μήνα υπολογίζεται σε περίπου 34%. Στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς οι απώλειες είναι 19%. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο λιανεμπόριο λόγω της πανδημικής κρίσης, επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Jumbo εγείροντας αβεβαιότητες για την έκβαση της νέας χρονιάς. Ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου του ομίλου χάνεται κατά την διάρκεια της αποκριάτικης σεζόν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ενώ όσο δεν ξεκαθαρίζει το μοντέλο επανεκκίνησης της αγοράς ανησυχίες δημιουργούνται και ενόψει του Πάσχα.

Δικαίωση αποτελεί για τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. (ΖΜΘ) το γεγονός ότι, μετά την έκδοση προδικαστικής απόφασης, έγινε δεκτό το αίτημα της συζήτησης της αγωγής της για τη διεκδίκηση καταβολής αποζημίωσης από τον όμιλο Heineken λόγω των αθέμιτων αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών που μετήλθε η θυγατρική του στην Ελλάδα, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων. Το Εφετείο του Άμστερνταμ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, έκρινε ότι είναι αρμόδιο να συζητήσει τη σχετική αγωγή της ΖΜΘ όχι μόνο κατά της μητρικής εταιρίας Heineken αλλά και κατά της ελληνικής θυγατρικής αυτής, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι ο ανεξάρτητος σύμβουλος (ΙΑ) που έχει ορισθεί με βάση τις συμβάσεις πώλησης μετοχών ζήτησε από την εταιρεία την αγοράστρια και τρίτους πρόσθετες διευκρινίσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου και ως εκ τούτου αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά του στις 5.4.2021.

Άλλες 31 επιχειρήσεις προστέθηκαν στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Ε.Μ.Ν.Ε.), σύμφωνα με σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιου Κυριαζή. Συνολικά είναι εγγεγραμμένες 213.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα