ΗΠΑ: Στη Γερουσία τα φώτα για την έγκριση του πακέτου στήριξης

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 18:02
UPD:18:08
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Στην Γερουσία στρέφεται το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα, μετά την έγκριση του γιγαντιαίου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από την Βουλή το Σάββατο. Oι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ, που επιθυμούν το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο ανακούφισης της οικονομίας στις επόμενες δύο εβδομάδες, έχουν επιλύσει ένα πιθανό κρίσιμο σημείο για την έγκρισή του μέσα σε μία διαιρεμένη Γερουσία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε στενά το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και την ενίσχυση της οικονομίας νωρίς το Σάββατο 27/2. Η δράση κινείται τώρα στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τους Ρεπουμπλικανούς, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών - περίπου το 70% - είναι θετικά διακείμενη προς το νομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί εγκατέλειψαν ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο να χρησιμοποιήσουν τη φορολογική πολιτική των ΗΠΑ ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις να υπερδιπλασιάσουν τον ελάχιστο μισθό σε 15 $ ανά ώρα, σύμφωνα με μια πηγή εξοικειωμένη με τις διαπραγματεύσεις. Η πρόταση θα περιπλέκει την έγκριση της Γερουσίας.

Η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Δημοκρατίας Κάμαλα Χάρις μπορεί να χρειαστεί να ψηφίσει σε μια αίθουσα όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 50 έδρες και οι Δημοκρατικοί και οι σύμμαχοί τους ελέγχουν τις άλλες 50. Ακόμη και αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από το ότι όλοι οι Δημοκρατικοί παραμένουν ενωμένοι πίσω από το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο που θα περάσει.

«Προωθούμε με ένα νομοσχέδιο που πιθανότατα δεν θα λάβει ψήφους Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, αλλά θα έχει ευρεία υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους στη χώρα», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς στο CNN.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο λένε ότι το σχέδιο είναι πολύ δαπανηρό και περιλαμβάνει πράγματα όπως έργα μεταφορών που δεν έχουν καμία σχέση με την ανακούφιση για την COVID-19.

«Είναι 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από τα μισά δεν θα δαπανηθούν καν σε αυτό το ημερολογιακό έτος ... Λοιπόν, πώς θα μπορούσε να είναι η ανακούφιση από τον κορωνοϊό; Κανείς δεν περιμένει ένα χρόνο από τώρα ότι θα είμαστε στην κρίση COVID που βρισκόμαστε τώρα », δήλωσε ο γερουσιαστής της Ρομπ Πόρτομαν στο «This Week»του ABC.

Το πακέτο έχει και την έγκριση του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνεί με μια τόσο επιθετική προσέγγιση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας του Πανεπιστημίου Κολούμπια το πακέτο θα μειώσει την φτώχεια στις ΗΠΑ κατά 30% μέσα στο 2021 οδηγώντας 12 εκατομμύρια Αμερικανούς πάνω από το όριο της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα