Διαβεβαιώσεις γ.γ. ΥΕΝ στους φορείς της Σαντορίνης

Για το ναυάγιο του Sea Diamond
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2007 17:53

Σύσκεψη με φορείς της Σαντορίνης για την προστασία του περιβάλλοντος από το ναυάγιο του Sea Diamond, είχε σήμερα ο γενικος γραμματέας του ΥΕΝ κ.Τζωάννος.

Ο γ.γ. του ΥΕΝ έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια και την πλήρη αποκατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος και την απόδοσή του στους κατοίκους του νησιού στην πριν από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου κατάσταση.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζωάννος αναφέρθηκε στα μέτρα-πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί στην πλοιοκτήτρια εταιρεία (1,7 εκατ. ευρώ) και διαβεβαίωσε τους φορείς της Σαντορίνης ότι το ΥΕΝ θα συνεχίσει να επιβάλλει καθημερινά πρόστιμα 9 έως 17 χιλ. ευρώ ημερησίως έως ότου αποκατασταθεί πλήρως το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το ΥΕΝ δεν πρόκειται να εγκρίνει οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των κατοίκων της Σαντορίνης τόσο για την πλήρη απάντληση των πετρελαίων και των λιπαντικών όσο και για θέματα που σχετίζονται με την ανέλκυση του Sea Diamond».

Eπιπρόσθετα ενημέρωσε τους φορείς της Σαντορίνης για την πρόθεση του ΥΕΝ να αναθέσει μέσω του Γαλάζιου Ταμείου πρόσθετη μελέτη σε εξειδικευμένο διεθνή οίκο για θέματα που αφορούν στην αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην απάντληση του πετρελαίου και στην ανέλκυση του πλοίου από τις συνέπειες του ναυαγίου.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα υποχρεώσουν τους υπαιτίους να ανελκύσουν το ναυάγιο και τέλος ζήτησε από τους φορείς της Σαντορίνης να επισπεύσουν τις διαδικασίες ούτως ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι προσφυγές για τις Αστικές Ευθύνες των υπευθύνων και των ασφαλιστικών τους εταιρειών για τις συνέπειες του ναυαγίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα