Καραμανλής: Ο Εύξεινος, η δεύτερη δυναμικότερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2007 19:48
UPD:19:56

Τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΕΠ ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΟΟΣΑ πέτυχε πρόσφατα την αναγνώριση του ΟΣΕΠ ως Οργανισμού-λήπτη επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας.

«Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, ανακοίνωσα την ίδρυση Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου εντός του Ταμείου Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Οργανισμού. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ενισχύσει αυτό το Ταμείο με 2 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στόχος είναι να υποστηρίζονται μέσω αυτού προτάσεις ελληνικών φορέων, οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους», τόνισε ο κ. Καραμανλής μετά από τη Σύνοδο.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου αποτελεί, σήμερα, τη δεύτερη δυναμικότερα αναπτυσσόμενη περιοχή της υδρογείου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ελήφθησαν πρόσφατα δύο σημαντικές αποφάσεις εντός του Οργανισμού:

- η κατασκευή του Οδικού Δακτυλίου του Ευξείνου Πόντου και

- η επέκταση των ευρωπαϊκών Θαλασσίων Διαδρόμων που έχουν αποφασισθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την περιοχή του Ευξείνου Πόντου και της Κασπίας Θάλασσας. Η Ελλάδα θα προσφέρει την Κοινή Τεχνική Γραμματεία του Δακτυλίου, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει αναληφθεί από την κρατική εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επεξεργάστηκε την πρόταση για την επέκταση των ευρωπαϊκών Θαλάσσιων Διαδρόμων στην περιοχή του ΟΣΕΠ. Η Ελλάδα καλείται τώρα να συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή του Μνημονίου για τη σύνδεση του βόρειου τμήματος του Θαλασσίου Διαδρόμου ΝΑ Ευρώπης με το θαλάσσιο χώρο του ΟΣΕΠ. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτύχουμε τη δικτύωση των λιμένων της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τους λιμένες του Ευξείνου Πόντου.

Ο επόμενος στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τον Οδικό Δακτύλιο του Ευξείνου Πόντου σε «Πανευρωπαϊκό Διάδρομο», εμπλουτίζοντάς τον με έναν «Δακτύλιο Οπτικών Ινών του Ευξείνου Πόντου» και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έναν λειτουργικό «Ηλεκτρικό Δακτύλιο του Ευξείνου Πόντου» που θα επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ όλων των κρατών του Οργανισμού.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν τμήμα του νέου αναπτυξιακού οράματος της χώρας μας για την περιοχή, δηλαδή των «Ολοκληρωμένων Δικτύων του χώρου ΟΣΕΠ» στους τομείς μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα