Τη μεγαλύτερη έξοδο εργαζομένων προκάλεσε η πανδημία στη Βρετανία

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 21:30
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]

Εκτός των επιπτώσεων του Βrexit, η Βρετανία είναι επίσης αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη αποχώρηση εργατικού δυναμικού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2. Μόνον από το Λονδίνο έχουν φύγει περίπου 700.000 εργαζόμενοι, προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, που καλείται να οδηγήσει την οικονομία στην ανάκαμψη μετά το Brexit και την πανδημική κρίση του SARS-CoV-2. Απευθυνόμενος στο πρακτορείο Bloomberg, o καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου επισημαίνει πως ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος ο κόσμος αυτός να μην επιστρέψει ποτέ και έτσι να προκύψουν γενικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και εργαζόμενους με συγκεκριμένα προσόντα. Απώλειες δεν θα προκύψουν μόνον σε όρους ανάπτυξης αλλά και σε φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με ορισμένα στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται πως πάνω 1,3 εκατ. μετανάστες έχουν αποχωρήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Η αποχώρηση των αλλοδαπών εργαζομένων από τη Βρετανία μπορεί να μην επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τόσο την οικονομία αλλά μακροπρόθεσμα αναμένεται να υπάρξουν συνέπειες εάν αναλογιστεί κανείς το δημογραφικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει μόνον η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Αρκετοί δε φοιτητές στη Βρετανία, ιδιαίτερα από την Ε.Ε,  παρέμεναν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στη χώρα για εργασία, διατηρώντας μια κινητικότητα στην αγορά εργασίας με θετικές επιπτώσεις και στην αγορά των ακινήτων. Εκτός των άλλων θα είναι δύσκολο θα βρεθεί προσωπικό σε θέσεις με χαμηλά προσόντα. Όσο η οικονομία θα ανακάμπτει θα είναι δυσεύρετο το προσωπικό στους τομείς της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου, όπου οι μετανάστες κάλυπταν το 30% και 18% της απασχόλησης, αντίστοιχα.

Αν και δεν ξεκίνησε καλά με το ξέσπασμα της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, σήμερα πρωταγωνιστεί στους εμβολιασμούς. Η θεωρία της αγέλης απεδείχθη άστοχη και παρ΄ ολίγο να έχει συνέπειες στην υγεία του ιδίου του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Η χώρα, όμως, έχει επανέλθει δριμύτερη και με αξιοζήλευτες επιδόσεις στο μέτωπο των εμβολιασμών. Από τις χώρες των G7, δηλαδή των επτά ισχυρότερων κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου, η Βρετανία έχει πια μεγαλύτερες πιθανότητες για την ταχύτερη ανάρρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από την πανδημική κρίση χάρις στην άμεση έγκριση εμβολίων και την ταχεία εξέλιξη των εμβολιασμών.  Στη Βρετανία, οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας χαμήλωσαν χθες το επίπεδο συναγερμού για την Covid-19 στη χώρα, επικαλούμενοι τη σταδιακή μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Η χώρα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τις δυο δόσεις των εμβολίων. Σε απόλυτα αριθμητικούς όρους αντιστοιχούν 27,3 ανά το 100 άτομα έναντι των 19,4 στις ΗΠΑ, 6,8 στην Ισπανία, 6,4 στη Γερμανία, 6,1 στη Γαλλία και 5,7 στη Γαλλία, σύμφωνα με την Berenberg Bank.

Αν και το ΑΕΠ της βρετανικής οικονομίας συρρικνώθηκε σχεδόν 10% κατά τη διάρκεια του περσινού έτους, διαγράφοντας ουσιαστικά κάθε ίχνος ανάπτυξης της τελευταίας 7ετίας, η μεγάλη άνοδος της στερλίνας σε επίπεδα, μάλιστα, άνω των 1,40 δολαρίων πρόσφατα αντικατοπτρίζει το θετικό κλίμα εμπιστοσύνης. Όμως, η έλλειψη εργατικού δυναμικού μπορεί να εξελιχθεί σε απρόβλεπτο εμπόδιο. «Αναμένουμε πως θα υπάρξουν χρεωκοπίες και υψηλή ανεργία. Οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τις ανάγκες σε προσωπικό» δήλωσε η Κέιτ Νίκολς, διευθύνουσα σύμβουλος του λόμπι που εκπροσωπεί τον κλάδο της φιλοξενίας, UK Hospitality. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει, σε κάθε περίπτωση, όταν θα έχει επιτευχθεί η ανόσια του πληθυσμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα