Χ.Α.: «Αποχαιρετά» τη Σοφοκλέους τον Ιούλιο

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2007 15:40
UPD:15:46

Στη Λεωφόρο Αθηνών (αρ. 108-110), σε μια επιφάνεια οκτώ στρεμμάτων, μετακομίζει τον επόμενο μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών, από το ιστορικό κτήριο στη Σοφοκλέους 10, όπου βρίσκεται από την ίδρυσή του στις 30 Σεπτεμβρίου 1876.

«Σε λίγες ημέρες αποχαιρετάμε την οδό Σοφοκλέους και μετακομίζουμε στην λεωφόρο Αθηνών και Χρηματιστηρίου γωνία. Θα είναι ένα σοκ για όλους, αφού το Χ.Α έχει συνδεθεί με την οδό Σοφοκλέους, αλλά για τη λειτουργία του χρηματιστηρίου είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος.

«Σημαντικές ωφέλειες»

«Θα προκύψουν σημαντικές ωφέλειες, γιατί θα ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες μας και θα δημιουργηθεί ένα πολύ σύγχρονο μηχανογραφικό κέντρο, στο οποίο θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις για να έχουμε αξιόπιστους μηχανισμούς τεχνολογίας και να μπορούμε να εξυπηρετούμε την πελατεία μας πιο γρήγορα και με πιο ασφαλή τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Καπράλος.

Εκδήλωση στην ιστορική αίθουσα συναλλαγών στις 28/6

Η μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών της ΕΧΑΕ έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου. Συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου, οι περισσότερες υπηρεσίες της ΕΧΑΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα λειτουργούν στο νέο κτίριο και στις 9 Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και των υπολοίπων. Την Πέμπτη 28 Ιουνίου στην ιστορική αίθουσα συναλλαγών (Σοφοκλέους 10) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον αποχαιρετισμό του παλαιού Χρηματιστηρίου.

Τα πρώτα βήματα για τη “νέα” Σοφοκλέους

H αγορά του οικοπέδου, για να δημιουργηθεί το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ολοκληρώθηκε στις 17.5.2002 αντί του ποσού των 17,4 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα 2,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν άλλα έξοδα, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος σε 19,7 εκατ. ευρώ. Από τα 36,7 εκατ. ευρώ που είχε στα ταμεία της η EXAE από την είσοδό της στο XA, περισσεύουν λοιπόν και 17 εκατ. ευρώ που προορίζονται για το κτίσιμο. Στο τέλος του 2003 προκηρύσσεται διαγωνισμός για την κατασκευή 10.000 τ.μ., ο οποίος ακυρώνεται το 2004 και ο νυν πρόεδρος του XA κ. Σπ. Καπράλος διενεργεί ανοιχτό διαγωνισμό.

Μετά από τον διαγωνισμό, η ΕΧΑΕ μελετάει όλες τις προσφορές και αναθέτει την κατασκευή του νέου κτιρίου σε εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρία και με τη μέθοδο της αντιπαροχής του υπολοίπου οικοπέδου που παραχωρεί στην κατασκευάστρια τεχνική εταιρία, αποκομίζει και 7 εκατομμύρια ευρώ.

Iστορική αναδρομή

Αρχικά το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε εγκατασταθεί στη μεγάλη οικία του Βασιλείου Μελά, Αιόλου και Σοφοκλέους γωνία, στον χώρο όπου ως τότε λειτουργούσε το Κεντρικό Ταχυδρομείο. Στο ιστορικό αυτό μέγαρο το Χρηματιστήριο στεγάστηκε ως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1881. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οικία Αργυροπούλου στη γωνία της διασταύρωσης των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους, όπου και παρέμεινε ως το 1885.

Στις αρχές του 1885 εγκαταστάθηκε σε κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους 11, το οποίο είχε ανεγερθεί από την Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία "Ο Ερμής", όπου και παρέμεινε ως τον Οκτώβριο του 1891, οπότε μεταφέρθηκε στο κτίριο της οδού Πεσμαζόγλου 1. Εκεί παρέμεινε ως το 1934.

H εξεύρεση κατάλληλης στέγης για το Χρηματιστήριο έγινε επιτακτική το 1923 λόγω της αύξησης των μελών που συνωστίζονταν στη μικρή αίθουσα συναλλαγών. Το θέμα απασχόλησε τους ιθύνοντες για πέντε χρόνια, ώσπου επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την οικοδόμηση κτιρίου επί της οδού Σοφοκλέους 10. H σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα υπογράφηκε το 1928 και στις 19 Δεκεμβρίου 1934 έγιναν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια του νέου κτιρίου. Έως και σήμερα το Χρηματιστήριο στεγάζεται στο κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους 10.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα