Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 12:41
UPD:12:46
Gonzalo Fuentes

Η οικονομική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι. Την αισιοδοξία αυτή οδηγούν οι εμβολιασμοί που θέτουν «εντός τροχιάς» την ανάκαμψη για τη φετινή χρονιά.

Η ετήσια έρευνα κλίματος της Κομισιόν έδειξε πως η οικονομική αισιοδοξία στις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε στις 93,4 μονάδες, φτάνοντας την τιμή εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Οι σχετικοί δείκτες για τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το καταναλωτικό κλίμα  βελτιώθηκαν, αν και μειώθηκε η εμπιστοσύνη στους τομείς της λιανικής και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Επιχειρήσεις και  νοικοκυριά αναμένουν την ανάκαμψη την άνοιξη καθώς το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει «στιγματιστεί από τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών και τα συνεχόμενα lockdown.

Η Ευρώπη αναμένει επίσης να ενισχυθεί η οικονομία της από το Ταμείο Ανάκαμψης αργότερα μέσα στο έτος, αν και αυτό το πρόγραμμα είναι μικρότερο και πιο καταρτισμένο από ό, τι στις ΗΠΑ.

Η ετήσια έρευνα κλίματος υπογραμμίζει πώς η κρίση πλήττει μερικούς τομείς και χώρες πιο έντονα από άλλους.

Ενώ η βιομηχανική παραγωγή σε μεγάλο βαθμό να διατήρησε την λειτουργία της, οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε καταναλωτές, όπως μη απαραίτητα καταστήματα και εστιατόρια έχουν κλείσει σε πολλά μέρη.

Τα εργοστάσια έτσι βελτίωσαν τις προσδοκίες παραγωγής τους, ενώ οι λιανοπωλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επάρκεια των αποθεμάτων τους. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η αισιοδοξία αυξήθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά επιδεινώθηκε στην Ισπανία και τις Κάτω Χώρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg , προβλέπεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,9% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί  κατά περισσότερο από 2% σε καθένα από τα ακόλουθα δύο τρίμηνα.

Ξεχωριστές έρευνες που δημοσιεύτηκαν νωρίς την Πέμπτη έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία και την Ιταλία βελτιώθηκε ενώ  το κλίμα άλλαξε λίγο στη Γαλλία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα