ΔΙΠΛΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από πενήντα άτομα προσωπικό αλλά και σε όσους δεν έχουν την υποχρέωση να θεωρούν φορολογικά στοιχεία ετοιμάζει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.
Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες η ΥΠΕΕ θα στείλει επιστολές στις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των πενήντα ατόμων με τις οποίες θα τους ζητεί να της αποστείλουν τον ισολογισμό της χρήσης 2006 προκειμένου να ελέγξει τα οικονομικά τους στοιχεία και να διαπιστώσει εάν υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται αφού πρώτα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και τα φορολογικά δεδομένα που αποτυπώνονται στους ισολογισμούς, στις στατιστικές αναλύσεις του TAXIS, στα αποτελέσματα προγενέστερων ελέγχων, καθώς και στα διάφορα κριτήρια «επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή».
Με τον τρόπο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα αποφύγει πολλαπλούς ελέγχους στις ίδιες επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά θα καταστεί δυνατός ο έλεγχος αυτών που δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού θα μπουν και οι επιχειρήσεις που έχουν απαλλαχθεί από την υποχρέωση να θεωρούν φορολογικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις, που είτε απαλλάσσονται από τη συγκεκριμένη υποχρέωση είτε εκδίδουν τα στοιχεία μέσω ειδικού λογισμικού από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, υποχρεούνται κάθε Ιούλιο να έχουν τακτοποιήσει στο ακέραιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στην περίπτωση επομένως που υπάρχουν εκκρεμότητες, τότε θα θεωρείται ότι οι επιχειρήσεις εκδίδουν αθεώρητα στοιχεία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Βέβαια οι υπόχρεοι που κατά την ημερομηνία ελέγχου διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν χρέη ή δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις και ως εκ τούτου θα χάνουν την απαλλαγή από τη θεώρηση στοιχείων, θα καλούνται να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στις αρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες πάντως θα τους παρέχουν και όλες τις προβλεπόμενες διευκολύνσεις.
Τα κριτήρια της ΥΠΕΕ
Με βάση το σχέδιο που εκπονεί η ΥΠΕΕ, τα στελέχη της θα βάλουν στο «στόχαστρο» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία, ενώ σε δεύτερη φάση θα επιλεγούν επιχειρήσεις ανάλογα με το μέγεθός τους, το αντικείμενο δραστηριοτήτων, τo ύψος των ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών, την ύπαρξη μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠA, την ύπαρξη παραβάσεων του ΚΒΣ ή ΦΠA και τις συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν από τους ισολογισμούς θα εισαχθούν στο πρόγραμμα RegData, μέσω του οποίου θα γίνεται η επεξεργασία και η περαιτέρω αξιοποίηση των ετήσιων δεδομένων των επιχειρήσεων από τα υποσυστήματα Μητρώου, ΦΠΑ και εισοδήματος του TAXIS για να προγραμματιστούν οι έλεγχοι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ