Τι ισχύει στην Ε.Ε. για τα μονοπύθμενα

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2007 11:16

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σύμφωνα με το νέο κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στα πετρελαιοφόρα μονού κύτους, που φέρουν τη σημαία ενός κράτους μέλους να μεταφέρουν βαριά πετρελαϊκά προϊόντα ανεξαρτήτως των χωρικών υδάτων στα οποία πλέουν». Αυτή ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή τι προβλέπεται σε περίπτωση που πετρελαιοφόρα, τα οποία δεν τηρούν τις παραπάνω προδιαγραφές προσεγγίζουν λιμάνια της Ε.Ε. και ειδικότερα τι συμβαίνει με τα πλοία τρίτων χωρών.

Επίσης η ερώτηση ζητούσε πληροφορίες για δυνατότητα επιβολής προστίμων και κυρώσεων, απαγόρευσης εισόδου στα λιμάνια και στοιχεία για συγκεκριμένα περιστατικά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Στην απάντησή της η Επιτροπή υπενθύμισε ότι ήδη από το 2002 απαγορεύεται τα πετρελαιοφόρα μονού κύτους να μεταφέρουν βαριά πετρελαϊκά προϊόντα όταν πλέουν στα κοινοτικά ύδατα.

Κάθε πλοίο που μεταφέρει επικίνδυνες ή ρυπογόνες ουσίες και επιθυμεί να προσεγγίσει λιμάνι της Ε.Ε., θα πρέπει να κάνει γνωστή την ταυτότητά του και το φορτίο του.

Οι εθνικές αρχές διατηρούν το δικαίωμα να απαγορεύουν τον ελλιμενισμό πλοίων που παραβιάζουν τον Κανονισμό και να επιβάλλουν κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης. Εάν παρ' όλα αυτά διαπιστωθεί σε λιμάνι της Ε.Ε. η παρουσία πλοίου που παραβιάζει τα παραπάνω, επιβάλλεται η μεταφορά του φορτίου σε πετρελαιοφόρο που πληροί τους όρους πριν τον απόπλου του πλοίου.

Τέλος η Επιτροπή αναφέρει ότι δεν γνωρίζει περιπτώσεις παραβίασης του Κανονισμού από πλοία με σημαία τρίτης χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα