Αναμφίβολα ο κλάδος των υπηρεσιών αποτέλεσε τον «μεγάλο ασθενή» της πανδημίας που άλωσε την παγκόσμια οικονομία την προηγούμενη χρονιά, θέτοντας χαμηλά τον πήχη και για φέτος. Η υγειονομική κρίση δεν έπληξε με τον ίδιο τρόπο όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας, καθώς διακρίνεται ένα σαφές χάσμα μεταξύ αυτών που παράγουν αγαθά και αυτών που παράγουν υπηρεσίες.
Αυτή η διάκριση ανάμεσα στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία σημαίνει ότι πλήττονται περισσότερο οι γυναίκες εργαζόμενες, οι μετανάστες και οι οικονομίες που βασίζονται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, τη διασκέδαση και τις αερομεταφορές.
Η εξάρτηση από τον τουρισμό
Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις πλέον εξαρτώμενες από τον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο εξαρτώμενη από τον τουρισμό χώρα παγκοσμίως- πίσω από την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες- με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει το 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
GZEROMEDIA.COM
Το 2020 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 77% λιγότεροι τουρίστες ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ την στιγμή που την προηγούμενη χρονιά, το 2019 δηλαδή, είχαν φτάσει τα 18,17 δισ. ευρώ. Έτσι οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο διαμορφώθηκαν στα 13,89 δισ. ευρώ.
Με αυτή την «δύσκολη κληρονομιά» του 2020, οι προοπτικές του τουρισμού για φέτος κρίνονται εξαιρετικά αβέβαιες- και σε συνάρτηση με την πορεία των εμβολιασμών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στον πληθυσμό των παραδοσιακών αγορών της χώρας.
STATISTA.COM
Σε συγκρατημένες εκτιμήσεις για την ταξιδιωτική κίνηση κατά την φετινή χρονιά έχει προχωρήσει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), σύμφωνα με την οποία, στο αισιόδοξο σενάριό της,η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια το 2021 θα φτάσει μόλις το 50% των επιπέδων του 2019. Εάν όμως νέα στελέχη του ιού συνεχίσουν να εντοπίζονται, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα και η ανάκαμψη θα μπορούσε να περιοριστεί σε μόλις 13% πάνω από τα επίπεδα του 2020, αφήνοντας τη βιομηχανία στο 38% της ζήτησης επιβατών σε σχέση με το 2019.
Σύμφωνα με την IATΑ, η ταξιδιωτική κίνηση παγκοσμίως μειώθηκε το 2020 κατά 65,9% σε σύγκριση με το 2019. Την ίδια ώρα, η διεθνής ταξιδιωτική ζήτηση μειώθηκε κατά 75,6% και η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 48,8% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Αισιόδοξα μηνύματα
Στα αισιόδοξα νέα της ημέρας, και μετά την ανακοίνωση για χαλάρωση των περιορισμών στη Βρετανία, εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από 300% οι κρατήσεις για πτήσεις και άνω του 600% οι κρατήσεις για διακοπές σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με την EasyJet.
Μάλιστα η Κρήτη περιλαμβάνεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς μεταξύ αυτών που θέλουν να ταξιδέψουν τον Αύγουστο.
Οι κρατήσεις αυτές έγιναν παρά την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά ακριβώς το πώς και πότε θα μπορούν να ξανανοίξουν τα διεθνή δρομολόγια. Οι παραθεριστές θα γνωρίζουν περισσότερα στις 12 Απριλίου όταν η κυβέρνηση δώσει στη δημοσιότητα την αναθεώρηση των οδηγιών της για τα ταξίδια. Αυτή ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση βάσει του λοκντάουν στα περισσότερα διεθνή ταξίδια θα παραμείνει σε ισχύ ως τουλάχιστον τις 17 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στο μήνα η βρετανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, είχε δηλώσει πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος θα μπορέσει να κάνει καλοκαιρινές διακοπές φέτος, αλλά δεν μπορεί να παράσχει βεβαιότητα για το αν οι άνθρωποι θα πρέπει ή όχι να κάνουν από τώρα κρατήσεις για διακοπές. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε εμφανιστεί και ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ο οποίος είχε προτρέψει τους Βρετανούς να μην κλείνουν πακέτα διακοπών από τώρα « ούτε για εγχώριες διακοπές ούτε για διακοπές εκτός συνόρων».
Την βρετανική αυτή γραμμή σχολίασε σε συνέντευξη του στους Financial Times ο υπυργός Τουρισμού της χώρας μας, Χάρης Θεοχάρης, αναφέροντας πως δεν καταλαβαίνει αυτά τα μηνύματα. «Άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο μπόρεσαν να κάνουν διακοπές πέρυσι. . . Δεν βλέπω πώς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα που έχουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας», σχολίασε αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει προτείνει η χώρα μας καλώντας την ΕΕ να «κινηθεί πιο γρήγορα».
Εργαλείο διευκόλυνσης το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «δράσουν γρήγορα» ώστε να υιοθετηθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να επιτρέψουν τις μετακινήσεις και τα ταξίδια , την ώρα που η χώρα μας επιδιώκει να τονώσει τον τουριστικό της κλάδο που έχει πληγεί από την πανδημία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
«Κοιτάζοντας την αντίδραση ορισμένων χωρών στην πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αισθάνομαι ότι υπάρχει πολύ κοντόφθαλμη οπτική. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προετοιμαστούμε », δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης στους FT.
Η υιοθέτηση των διαβατηρίων εμβολιασμού που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιβάτες, που ταξιδεύουν είτε για λόγους αναψυχής είτε για επαγγελματικούς λόγους, να μετακινούνται μεταξύ χωρών έπειτα από τον εμβολιασμό τους θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη.
Τα κράτη μέλη με επικεφαλής την Ελλάδα έριξαν την ιδέα τον περασμένο μήνα, αλλά το μπλοκ είναι διχασμένο και οι διπλωμάτες βλέπουν την πρόωρη υιοθέτηση του προτεινόμενου συστήματος ως απίθανο, λόγω του φόβου ότι θα δημιουργήσουν ένα διακριτικό σύστημα δύο επιπέδων αναφορικά με τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών. Σύμφωνα με τους FT, η Αθήνα ήταν ιδιαίτερα επιθετική στην προώθηση της πρότασης για τα διαβατήρια εμβολιασμού στα οποία βλέπει μία λύση που θα επιτρέψει στους την επιστροφή των τουριστών. Έχει βρει υποστήριξη από κράτη μέλη με μεγάλους τουριστικούς τομείς ή ανησυχίες για ταξίδια από γειτονικές χώρες με υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, αλλά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν έχουν πειστεί.
Παρόλα αυτά το πιστοποιητικό κερδίζει έδαφος, με τον Γερμανός υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ να εκφράζεται σήμερα για πρώτη φορά θετικά για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Η χώρα μας αυτό το μήνα υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ για να επιτρέψει σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί να μετακινηθούν μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να χρειάζεται να δείξουν αρνητικό τεστ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε την συμφωνία ως «δοκιμή που μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι συνομιλίες για παρόμοιες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζονται, αν και η Βρετανία δεν εκδίδει βεβαίωση εμβολιασμού μεταξύ του πληθυσμού της. Επέμεινε επίσης ότι οι εμβολιασμοί δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικοί για τα ταξίδια και αυτό που προτείνει είναι μόνο ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να κάνουν τεστ Covid-19 για να εισέλθουν σε μια χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει ως εργαλείο που θα ευνοήσει τις μετακινήσεις, το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Για εμάς είναι ένα εργαλείο που θα ευνοήσει τις μετακινήσεις. Η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα και θα μπορούσε να προχωρήσει σε συμφωνίες με χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού όπως το Ισραήλ και η Βρετανία. Θα το δούμε στην πορεία. Το θέμα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή»,ανέφερε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
«Ο πρωθυπουργός έχει πει και έχει αρχίσει η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ και ήδη εξετάζονται οι τεχνικές προδιαγραφές ενός τέτοιου πιστοποιητικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί καταρχάς για ιατρικούς λόγους και μετά θα ανοίξει η συζήτηση για περαιτέρω χρήση του», είπε επίσης.
Στο ίδιο πμεύμα και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Για αρχή, αυτή είναι βεβαίωση που μπορεί να έχει υγειονομικό χαρακτήρα. Έχει ανοίξει μία συζήτηση στην Ευρώπη, η οποία είναι πώς θα μπορούσε μία εκδοχή αυτής της βεβαίωσης να τη χρησιμοποιούμε ως εργαλείο διευκόλυνσης, να μπορεί κάποιος να διαβαίνει τα σύνορα ευκολότερα εφόσον έχει τη βεβαίωση», ανέφερε χθες προσθέτοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο «εφόσον έχεις βεβαίωση κι έχεις εμβολιαστεί και δεν χρειάζεται να κάνεις κάποιο τεστ στα σύνορα. Να είναι ευκολότερη η διαδικασία».
naftemporiki.gr