Market Beat: Η αναταραχή στις αγορές μετοχών και ομολόγων παγκόσμια θα λειτουργήσει αρνητικά

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 09:02
UPD:09:04

Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία στις αγορές μετοχών και ομολόγων η αναγνώριση της βελτίωσης στη διαχείριση της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και όχι μόνο έφερε την αύξηση της κλίσης στην καμπύλη που αποτυπώνει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Αλλά η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς αναφοράς των ΗΠΑ από ορισμένους εκλήφθηκε ως μήνυμα για εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτές θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο από τα επιδόματα στους πληγέντες από την πανδημία του επιπλέον πακέτου ύψους 1,9 τρις δολαρίων που θα καταθέσει η διοίκηση Μπάιντεν ίσως μέσα στη βδομάδα στην Βουλή των αντιπροσώπων. Οι εξελίξεις στα διεθνή παραμένουν, σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση, βασικός διαμορφωτής των επενδυτικών επιλογών στην Αθήνα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Πιθανά αυτό συμβαίνει γιατί η ροή των ειδήσεων από το εσωτερικό, δεν αρκεί για να σχηματίσουν κίνητρα για την ανά σύνοδο συμμετοχή τους. Αρκετοί εγχώριοι παράγοντες έχουν συμβιβαστεί με την ταύτιση της διάθεσης των συναλλασσόμενων με τα διεθνή. Σε αυτούς απευθύνουμε ένα αφελές ίσως ερώτημα. Η πιθανότητα εκτίναξης του πληθωρισμού, επειδή αναμένεται να τρέξει έντονα η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, και υπάρχουν πολλές συγκλίνουσες εκτιμήσεις για αυτό, μάλλον θα ελεγχθεί από την Fed και επίσης η Κεντρική Τράπεζα θα ορίσει έμμεσα πλαφόν στην άνοδο των επιτοκίων. Άρα τα κεφάλαια από το επιπλέον πρόγραμμα της διοίκησης Μπάιντεν θα ωθήσουν τις αγορές ψηλότερα, αν και ήδη ξεκουράζονται ελαφρά χαμηλότερα από τα προσφάτως κατακτηθέντα ρεκόρ υψηλών βίου. Γιατί όμως τα εμφάνισαν; Γιατί προεξοφλούν την επιτυχία στους εμβολιασμούς και την επιστροφή στις δραστηριότητες με τον φυσιολογικό για το ανθρώπινο είδος τρόπο. Το ερώτημα μας λοιπόν σχετίζεται με το πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές όταν η είδηση της μέρας είναι πως η πανδημία έλαβε τέλος στον αναπτυγμένο κόσμο. Μήπως στην είδηση αρχίσουν το ξεφόρτωμα;

Αφού τώρα αρκετοί αναλυτές αποδίδουν την αδυναμία να ξεπεράσει ο ΓΔ τις 800 μονάδες στα μέτρα για τον COVID, η αντίδραση των επενδυτών, όταν αποσυρθούν τα μέτρα, συμπεραίνεται πως θα αρχίσει η προεξόφληση ενός λαμπρού καλοκαιριού. Ωστόσο αξίζει να απασχοληθούμε με τί θα συμβεί, αν τότε στις ΗΠΑ και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα εφαρμόζεται ο κανόνας “αγόραζε στη φήμη πούλα στο γεγονός”. Άραγε στην Αθήνα θα έχουν τη διάθεση να προεξοφλήσουν καλύτερες μέρες;

Ένα από τα αρνητικά από την απουσία βάθους της αθηναϊκής αγοράς μπορεί να είναι και η βραδύτητα στις αντιδράσεις που σχετίζονται κύρια με τα στατιστικά της πανδημίας. Σε αγορές με άφθονη ρευστότητα και παρουσία πολλών ενεργών επενδυτών κάθε κατηγορίας, οι συναλλασσόμενοι τρέχουν να προλάβουν να τοποθετηθούν στις μετοχές και τους κλάδους εταιριών που εκτιμούν πως στο μέλλον θα αυξήσουν τα έσοδά τους και τα κέρδη. Εδώ όμως, με αραιωμένο το επενδυτικό κοινό και χαμηλή ρευστότητα στους ιδιώτες επενδυτές, η διακύμανση προκαλείται χωρίς το άγχος της προεξόφλησης των επερχόμενων εξελίξεων, με αποτέλεσμα να δίνουν τάση οι τρέχουσες ειδήσεις. Όπως φάνηκε με την ανακοίνωση των μέτρων στην πρωτεύουσα. Την καλοκαιρινή οικονομική άνοιξη, θα την ενσωματώσουν στις αποτιμήσεις… την πρωτομαγιά. 

Θεωρώντας τον τζίρο των συνεδριάσεων της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου χαμηλό και την αποκλιμάκωση των αποτιμήσεων από την ώρα που ο μέσος όρος ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 800 μονάδες κύρια αιτία για την εμφάνιση αλυσίδας 4 πτωτικών κλεισιμάτων, οι εγχώριοι αναλυτές προσδοκούν για τη συνέχεια μια πλαγιοκαθοδική συσσώρευση. Ειδοποιώντας για την επιλεκτικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος καθώς θα δημοσιεύουν αποτελέσματα οι εισηγμένες στο ΧΑ. Η Leon Depolas Sec. αναφέρει: “Πλέον επικεντρωνόμαστε στην πορεία του εμβολιασμού και την πιθανότητα να υπάρξει μεγάλη χρονική παράταση στους περιορισμούς, γεγονός που θα υποχρεώσει την Αγορά και πάλι, σε ένα εύρος διακύμανσης, ενδεχομένως σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Η υποχώρηση των τιμών όλων των ομολόγων των υπερχρεωμένων Δυτικών Οικονομιών, ελέω των δημοσιονομικών πακέτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φέρνουν και την άνοδο των αποδόσεων. Εξέλιξη που επιδρά αρνητικά στις μετοχικές αποτιμήσεις. Η πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ είναι, επομένως, το πιθανότερο σενάριο βραχυχρόνιας κίνησής του, μετά τη διάσπαση του ορίου των 784 μονάδων, με τις 765 μονάδες να αποτελεί το επόμενο όριο στήριξης”.

Ο Πέτρος Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec.) σχολίασε μεταξύ άλλων: Ο ΓΔ προσπάθησε και αυτή την εβδομάδα να ξεπεράσει την ισχυρή αντίσταση των 800 μονάδων αλλά δεν τα κατάφερε. Σημεία στήριξης οι 750 και 718 μονάδες (ΚΜΟ 200) και ισχυρό σημείο αντίστασης οι 800 μονάδες. Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να είναι ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς, λόγω της χαμηλότερης του αναμενόμενου ανάπτυξης το 2021, της αύξησης των ΜΕΑ και των επικείμενων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι εξετάζει, σχεδιάζει και αναλύει διαρκώς όλες τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές κεφαλαιακής ενίσχυσής. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι και η μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με δυνατότητα συμμετοχής του ΤΧΣ, παράλληλα με Ιδιώτες Επενδυτές, εάν και όταν το επιτρέψει η σχετική νομοθεσία και λάβει σχετική απόφαση το ΤΧΣ για τη συμμετοχή του και το ύψος αυτής. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί, πάντως, εταιρική απόφαση για υλοποίηση κάποιας από τις παραπάνω εξεταζόμενες πιθανές επιλογές. Η Τράπεζα θα ανακοινώσει στα μέσα Μαρτίου τα ετήσια αποτελέσματα και θα ενημερώσει αναλυτικά για την εξέλιξη και το στάδιο υλοποίησης των δράσεων ενίσχυσης κεφαλαίων, που είχαν δημοσιοποιηθεί με την ανακοίνωση της 23/11/2020.

Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 2281716 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank, που προέκυψαν από την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης, καθώς και η διαπραγμάτευση των 5403850 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της AVE, που προέκυψαν από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές.

Στο μέτωπο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων η Epsilon Net παίρνει την σκυτάλη, με την συνοπτική δημοσίευση των οικονομικών πεπραγμένων του 2020.

Ο ΟΛΠ ανακοινώνει αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ακολουθούν το απόγευμα της Πέμπτης 25/2, ενώ ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης του Χ.Α. με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδια ημέρας.

Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των σταθμίσεων του MSCI.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι υπερβολές φοβίζουν, μάλλον… υπερβολικά

Η εβδομάδα που πέρασε σφραγίστηκε από τις εντυπώσεις που δημιούργησε η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ, η οποία απλώθηκε στο σύνολο των αγορών κρατικού χρέους. Αναδύθηκε λοιπόν μια κλασική στο επενδυτικό σύμπαν αντίληψη, που θεωρεί την άνοδο των αποδόσεων στις αγορές σταθερού εισοδήματος αιτία για εγκατάλειψη σημαντικών προς διαχείριση κεφαλαίων από τις μετοχές και γενικότερα τις, σε αξίες υψηλού ρίσκου, επενδύσεις. Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο αναφοράς, η οποία αυξάνεται όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, ανέβηκε σε υψηλό ενός έτους αυτή την εβδομάδα, στο 1,36%, τροφοδοτούμενη από τις προσδοκίες ότι η πρόοδος στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και η περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση θα επιτάχυναν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Κυριάρχησε η εκτίμηση πως η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ θα έρθει πιο γρήγορα και θα αποκτήσει μεγαλύτερο, από τον αρχικά εκτιμώμενο, βηματισμό. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια ξαφνική εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων, που θα ανάγκαζε την Fed να κάνει στροφή προς πολιτικές σύσφιξης. Θεωρώντας μάλιστα πιθανό να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο των αρμοδίων. Για την ώρα θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των επενδυτικών ομίλων για την κατάσταση και για το πόση σταθερότητα μπορεί να αποκτήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Την εμφάνισή τους δεν αμφισβητεί κανένας, αλλά αρκετοί θεωρούν πως όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες τα, λόγω lockdown, συσσωρευμένα κεφάλαια για καταναλωτικές δαπάνες, θα γεννήσουν προσωρινές πιέσεις, που αργότερα θα εκτονωθούν.

Πηγές ανησυχίας

Αυτή η προβληματική ενισχύθηκε από μια σειρά φαινομένων που υπογραμμίζουν την υπερβολή στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει η καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Η τελευταία έρευνα της BofA Global Research στους διαχειριστές κεφαλαίων έδειξε, ρεκόρ στο καθαρό ποσοστό όσων επιλέγουν υψηλότερο από το κανονικό ρίσκο, με το ύψος των διαθέσιμων μετρητών στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013, με την τοποθέτηση σε μετοχές και εμπορεύματα στο υψηλότερο σημείο σε βάθος μιας δεκαετίας.

Ο αντιπροσωπευτικότερος και βαρύτερος μετοχικός δείκτης S&P500, στο τέλος της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, ταλαντώνεται κοντά στα ρεκόρ υψηλών βίου. Σύμφωνα με την Refinitiv, με δείκτη τιμής προς προσδοκώμενα κέρδη στο 22,2. Η αποτίμησή δεν είναι χαμηλή σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15,3, αν και αρκετοί επενδυτές δήλωσαν ότι οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται σχετικά φθηνές σε σύγκριση με τα ομόλογα.

Παρά το ότι τα εταιρικά αποτελέσματα αποτυπώνουν συνολικά κέρδη 17,2% πάνω από τις προσδοκίες, υπάρχει, για όσους ανησυχούν, πλήθος ενδείξεων ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και τα φορολογικά κίνητρα έχουν τροφοδοτήσει υπερβολικά μεγάλη όρεξη για κίνδυνο. Αναφέρουν τα εκπληκτικά διαδικτυακά “συλλαλητήρια” στο Bitcoin και στις μετοχές της Tesla. Με το πρώτο να περνά αισθητά ψηλότερα από το ψυχολογικό, καθώς τεχνικό όριο δεν υπάρχει, των 50.000 δολαρίων, ενώ στην αρχή του μήνα με την “ευλογία” του Ίλον Μασκ  ξεπέρασε τα 40.000.

Επίσης σαν επιπλέον ένδειξη των υπερβολών στην εξοικείωση με το ρίσκο αναφέρεται ο πολλαπλασιασμός των εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPACs). Δεν συμπληρώθηκαν δύο μήνες στο 2021 και οι εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκέντρωσαν περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο, σχεδόν το ένα τρίτο του ρεκόρ των 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συλλέχθηκαν από 248 SPAC καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020. Οι αποκαλούμενες εταιρείες «άνευ υποχρέωσης ελέγχου» δεν έχουν άλλες λειτουργίες ή επιχειρηματικό σχέδιο, εκτός από την απόκτηση μιας μη εισηγμένης εταιρείας χρησιμοποιώντας τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέσω Δημόσιας Εγγραφής IPO, επιτρέποντας έτσι στην τελευταία να περνά σε δημόσια διαπραγμάτευση γρήγορα.

Τα SPAC είναι ένας τύπος από την ποικιλία των μονοπατιών που υπάρχουν για την χρήση εταιριών που λειτουργούν ως όχημα, για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο από το “παράθυρο”, αλλά νομότυπα. Για παράδειγμα μια επιτυχημένη εκτός χρηματιστηρίου εταιρεία συγχωνεύεται με ένα κατάλοιπο εισηγμένης που είχε λειτουργήσει κερδοφόρα στο παρελθόν και καταλήγει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο μέσα από ένα κενό κέλυφος. Τα SPACs απλώς διαφέρουν, στο ότι η εταιρεία κέλυφος είναι μια ενεργή οντότητα, φορτωμένη με μετρητά από την δημόσια εγγραφή της που ψάχνει για στόχους μη εισηγμένων εταιριών.

Οι εκτιμήσεις Μεγάλων Οίκων

Μέχρι στιγμής, τα χρηματιστήρια στην κίνηση των αποδόσεων έχουν ανταποκριθεί με μια άνω του μέτριου ταλάντευση. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεχής αύξησή τους, η οποία “υποστηρίζεται” από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα μπορούσε να μειώσει τη γοητεία πιο επικίνδυνων συγκριτικά επενδύσεων, όπως οι μετοχές και να επηρεάσει τον S&P 500 που έχει αυξηθεί περίπου 75% από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αναλυτές της Citi σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν, ότι η πτώση κατά -10% «φαίνεται πολύ εύλογη». Τονίζοντας ότι «εάν η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων προκαλέσει πτώση σε δημοφιλείς μετοχές growth (με άνω του μέσου ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων) υψηλής κεφαλαιοποίησης, του τομέα της πληροφορικής, θα επηρεάσει τον δείκτη ευρύτερα, λόγω της μεγάλης παρουσίας αυτών των μετοχών στον S&P500».

Οι αναλυτές της Nomura, εν τω μεταξύ, είχαν δηλώσει νωρίτερα στη βδομάδα ότι μια κίνηση άνω του 1,5% στις αποδόσεις για τα 10ετή, θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση -8% στις μετοχές.

Οι χαμηλές αποδόσεις και αντίστοιχα τα χαμηλά επιτόκια υποστηρίζουν τις μετοχές με διάφορους τρόπους, όπως η μείωση του κόστους χρέους και δανεισμού, ή καθιστώντας τις μετοχές ελκυστικότερες σε σχέση με τα ομόλογα, προκαλούν επίσης αύξηση της αξίας των μελλοντικών ταμειακών ροών των εταιρειών.

Ο J. Bryant Evans στον αντίποδα, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Cozad Asset Management, πρόσθεσε μετοχές τραπεζών και εταιρειών ενυπόθηκων δανείων, σε ένα χαρτοφυλάκιο υψηλών μερισμάτων αυτήν την εβδομάδα, για να επωφεληθεί από τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές και από το περιβάλλον που οδηγεί στην αύξηση των επιτοκίων. Θεώρησε δε πως τα ομόλογα, θα μπορούσαν να αρχίσουν να ανταγωνίζονται πιο επιθετικά τις μετοχές, όταν η απόδοση των 10ετών πιάσει το 3%.

Ο Paul Nolte, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Kingsview Investment Management, δήλωσε: Η απότομη κλίση στην καμπύλη απόδοσης, είναι «ο τρόπος της αγοράς ομολόγων για να πούμε σε όλους ότι η οικονομία ανακάμπτει και γίνεται υγιής».

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, το 61,1% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη που ήταν αρκετά ώστε να είναι για όλους, εκτός του βραζιλιάνικου, θετική η επίδοση του έτους. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή -0,71%, στο 2021 αποδίδει +3,93%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε κέρδη +0,11%, με επίδοση +2,90% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,36%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +9,92%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία  πτώση -0,99% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +14,78%. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -1,57%, ενώ στο 2021 αποδίδει +7,65%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +0,52% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +2,53%. Ο DAX υποχώρησε -0,40% και στο έτος αποδίδει +2,00%, ο CAC είχε μεταβολή +1,23% αλλά στο 2021 +4,00%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +1,20% ενώ στο έτος έχει επίδοση +0,96%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,17% με ετήσια επίδοση +4,06%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 κέρδισε +0,21% με ετήσια μεταβολή +3,97%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -0,84% διαμορφώνοντας επίδοση έτους -0,49%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +1,58% ενώ στο 2021 αποδίδει +1,89%. Ο χρυσός με μεταβολή -2,29%, βρέθηκε στα 1783,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -6,23%. Πτώση -1,21%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 59,01 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +21,87%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,69%, έχει απόδοση στο 2021 +9,38%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +0,23%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +8,15%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -1,27% και στο έτος κερδίζει +6,31%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +1,56% ενώ στο έτος αποδίδει +12,54%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,12% κατέληξε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, στο 2021 αποδίδει +6,42%.

Συμπεράσματα

Την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον πληθωρισμό, την ευθύνη και το ρόλο της Fed, σε συνδυασμό με το πολύ συζητημένο πρόγραμμα των 1,9 τρις δολαρίων της διοίκησης Μπάιντεν. Ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell μιλά την Τρίτη και την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας και της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Την περασμένη εβδομάδα, οι προσδοκίες για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη συνέβαλαν στην αύξηση των επιτοκίων. Ακόμα και οι αποδόσεις του Γερμανικού 10ετούς πήραν την ανηφόρα, μαζί με αυτές των ομολόγων της περιφέρειας του ευρώ. Το φαινόμενο στη χρηματιστηριακή ορολογία αναφέρεται ως Reflation trade. Αυτό συμβαίνει όταν σημειώνονται πωλήσεις, στην περίπτωσή μας ομολόγων, με βάση την προσδοκία νέων εκδόσεων με πιο συμφέρουσες επενδυτικά συνθήκες, ήτοι ακόμα υψηλότερων αποδόσεων.

Οι μετοχές εταιριών που τα πηγαίνουν καλά όταν βελτιώνεται η οικονομία, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα σε βάρος αυτών της τεχνολογίας, εάν η εστίαση της αγοράς παραμείνει στα καλύτερα μακροοικονομικά δεδομένα και στα επερχόμενα κίνητρα. Ενώ το ευρύτερο χρηματιστήριο ήταν ασταθές, οι μετοχές που εμφάνισαν καλή ανάκαμψη και ξεχώρισαν ήταν των εταιριών στα χρηματοοικονομικά, οι αεροπορικές εταιρείες και οι βιομηχανικές. Αυτό είναι γνωστό ως reflation trade στις μετοχές. Πωλήθηκαν θέσεις σε κερδισμένες μετοχές για να τοποθετηθούν τα κεφάλαια σε εταιρίες που υστέρησαν λόγω μέτρων για την πανδημία. 

Επειδή υπάρχει reflation trade και στα ομόλογα και στις μετοχές, δεν αποκλείεται να αλληλοεξουδετερωθούν μετά από κάποιες αναταράξεις.

ΧΑ

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου έφερε ανοδική συσσώρευση

Την στατιστική εικόνα της εβδομάδας που περιλάμβανε την εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου στα ΣΜΕ και τα options του FTSE25 “έσωσαν” οι δυο πρώτες συνεδρίες. Η πρώτη λόγω του άλματος που σχηματίστηκε με αποτέλεσμα την αποφασιστική υπέρβαση των 780 μονάδων και η δεύτερη με το ανώτερο μέρας, εβδομάδας και μήνα, στις 803,94 μονάδες. Σχηματίστηκε από την Τρίτη μια αλυσίδα τεσσάρων καθοδικών κλεισιμάτων για την οποία δεν είχαν αποκλειστική ευθύνη οι Τράπεζες. Υπήρξε μια κυκλικά ασκούμενη πίεση στα Τραπεζικά blue chip αλλά και σε αρκετά από τα υπόλοιπα, με αλλαγές στο ποιες μετοχές περνούσαν στο επίκεντρο των πιέσεων. Έτσι σχηματίστηκε ένας σαφής διαχωρισμός των ανοδικών από την πτωτικές μετοχές. Η αδυναμία υπέρβασης της οροφής των 800 μονάδων αποδόθηκε εν μέρει στην απογοήτευση που προκάλεσε το lockdown στην Αττική και στην επιμέτρηση της οικονομικής ζημιάς από την πανδημία.

Τη Δευτέρα είχαμε δυναμική μιας κατεύθυνσης, μόνιμα σε θετικό πεδίο. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +2,61%, ενώ εμφάνισε γενικότερα μεταβολές καλύτερες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.  Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,86%), και η ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip ΠΕΙΡ +9,25%, ΒΙΟ +5,44%, ΑΛΦΑ +5,06%, ΛΑΜΔΑ +5,04%, ΔΕΗ +4,83%, ΜΟΗ +4,33%, ΜΥΤΙΛ +3,55%, ΕΧΑΕ+3,26%, ΕΛΠΕ +3,19% και ΕΤΕ +3,15%. Ενώ στον αντίποδα βρέθηκε μόνο η ΣΑΡ -0,78%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,710 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 7,194 εκατ. και έτσι ο ΓΔ με μεταβολή +2,61% οδηγήθηκε στις 796,38 από 776,09 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1897,37 από 1848,22 με άνοδο +2,66%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,920 από 52,822 δις ευρώ τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα. Την Τρίτη είχαμε δυναμική πολλών κατευθύνσεων, σε θετικό κυρίως πεδίο. Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,06% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη ως +0,95% και το ανώτερο εβδομάδας. Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,37%), και οι απώλειες των ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,33%, ΒΙΟ -2,65%, ΤΕΝΕΡΓ -2,62%, και ΛΑΜΔΑ -2,10%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,490 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,877 εκατ. ενώ ο ΓΔ, με μεταβολή -0,06% οδηγήθηκε στις 795,91 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1895,50 με πτώση -0,10%.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη υπήρξε ομοιότητα στη δυναμική της αγοράς και στο καθοδικό αποτέλεσμα. Καθώς την Τετάρτη, με αύξηση του τζίρου στα 67,266 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 12,758 εκατ., ο ΓΔ με μεταβολή -0,90% οδηγήθηκε στις 788,75 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1873,84 με πτώση -1,14%. Ώθηση  στον ΓΔ προσέφεραν  από τα blue chip οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,30% και  ΔΕΗ +3,25%. Επηρέασαν αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,80%), ενώ συνέβαλλαν καθοδικά οι ΤΕΝΕΡΓ -2,27%, ΟΤΕ -2,02%, ΣΑΡ -1,97%, ΜΠΕΛΑ -1,91%, και ΕΕΕ -1,80%. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε στο 0,808% μετά από καιρό παραμονής κοντά στο 0,650%. Την επόμενη, ο ΓΔ με μεταβολή -0,83% οδηγήθηκε στις 782,23 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1851,95 με πτώση -1,17%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,487 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,575 εκατ. Οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,96%), και οι απώλειες των ΤΙΤC -2,50%, και ΜΥΤΙΛ -2,08% ξεχώρισαν. Ενώ ανοδικά ώθησαν από τα blue chip οι  ΔΕΗ +3,72%, ΒΙΟ +1,85%. Την Παρασκευή, όπως και στις τρεις προηγούμενες συνεδρίες, οι πιέσεις εντάθηκαν στο δεύτερο μέρος και κράτησαν ως τις δημοπρασίες. Έτσι ο ΓΔ με μεταβολή -0,10% οδηγήθηκε στις 781,42 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1852,78 με οριακή άνοδο +0,04%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,573 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 4,279 εκατ. Την διαπραγμάτευση σφράγισε η επιλεκτικότητα στις ισχυρές  πιέσεις και το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για αρκετά blue chip, χωρίς ωστόσο να προκληθούν μεγάλα ημερήσια κέρδη. Ξεχώρισαν για την άνοδο πάνω από +1,5% οι  ΔΕΗ ΦΡΛΚ ΜΠΕΛΑ ΠΕΙΡ ΒΙΟ και η ΕΥΡΩΒ. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 0,881% με μέγιστο μέρας το 0,912%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,022 δις ευρώ από 52,822 την προηγούμενη Παρασκευή. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,7 εκατ. ευρώ από 55,4 την προηγούμενη βδομάδα και των πακέτων στα 6,1 εκατ. από 9, ουσιαστικά χωρίς σημαντικές αλλαγές.  Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,69%, ενώ στον μήνα +4,26% με επίδοση για το έτος -3,41%, ο 25άρης κέρδισε +0,25%, στον μήνα +3,96% και στο 2021 -4,23%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,70%, στον μήνα κερδίζει +7,70% και αποδίδει στο 2021 +2,40%.

Η εικόνα των blue chip σε εβδομάδα που εξυπηρετήθηκαν και σκοπιμότητες λόγω της εκπνοής στα παράγωγα, μέτρησε επίσης στη διαμόρφωση των μετοχών που ξεχώρισαν για το μέγεθος της μεταβολής τους στον μήνα. Στα ανοδικά του Φεβρουαρίου με κέρδη πάνω από +6% έχουμε τις ΔΕΗ +32,06%, ΕΕΕ +10,01%, ΒΙΟ +9,97%, ΑΡΑΙΓ +8,29%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,39%, και ΜΥΤΙΛ +6,14%. Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες υπάρχουν οι ΠΕΙΡ -14,89% και ΤΕΝΕΡΓ -12,52%.

Σε εβδομαδιαία βάση με επίδοση καλύτερη των βασικών δεικτών είχαμε τις ΔΕΗ +17,14%, ΒΙΟ +8,68%, ΑΡΑΙΓ +5,34%, ΜΥΤΙΛ +3,39%, ΠΕΙΡ +2,68%, ΛΑΜΔΑ +2,52%, ΟΛΠ +2,44%, ΕΛΠΕ +2,25%, ΕΧΑΕ +1,98%, ΜΟΗ +1,68%, ΦΡΛΚ +1,44% και ΜΠΕΛΑ +1,14%. Ακολουθούν οι μετοχές με μεταβολή κοντά στους δείκτες ήτοι ΑΔΜΗΕ +0,83%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,70% και ΟΤΕ +0,49%. Με απώλειες απέμειναν 10 blue chip δηλαδή οι ΤΕΝΕΡΓ -14,46%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,98%, ΑΛΦΑ -2,63%, ΕΤΕ -2,04%, ΟΠΑΠ -1,97%, ΕΕΕ -1,59%, ΕΥΔΑΠ -1,49%, ΣΑΡ -0,67%, ΕΥΡΩΒ -0,64% και ΤΙΤC -0,28%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εκπνοή δεν ώθησε προς δυσοίωνες προσδοκίες

Στην τελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο κυρίως και αρνητικό σε μικρά διαστήματα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,95 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,83 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο, οι 1870,89, εμφανίστηκε στις 11:51. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 13:43 και ήταν οι 1850,53 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1852,78 από 1851,95  μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,04% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 13,864 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 642 ΣΜΕ, με τελευταίες πράξεις στις 1850 μονάδες και αφέθηκαν 895 ανοικτές θέσεις για να κλείσουν στο τέλος. Εμφανίστηκε σημαντικό ενδιαφέρον και για την σειρά Μαρτίου που θα γίνουν κυρίαρχες από σήμερα με 848 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1867,25 μονάδες και κατώτερο τις 1867,25 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1853,00 από 1848,75  μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5040 από 4736 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 100 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1850 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850  και τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου επίσης διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΠΕΙΡ με 7235 συμβόλαια λήξης Μαρτίου και 410 για τη σειρά Ιουνίου, της ΑΛΦΑ με 4538, της ΕΤΕ με 2273, της ΕΥΡΩΒ με 3546, της ΔΕΗ με 1933 και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1396 συμβόλαια για την σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 11.314 συμβόλαια για ΔΕΗ, στα 1.639 για ΠΕΙΡ και στα 500 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ. 

Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,022 δις ευρώ από 52,822 την προηγούμενη Παρασκευή. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,7 εκατ. ευρώ από 55,4 την προηγούμενη βδομάδα και των πακέτων στα 6,1 εκατ. από 9, ουσιαστικά χωρίς σημαντικές αλλαγές.  Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,69%, ενώ στον μήνα +4,26% με επίδοση για το έτος -3,41%, ο 25άρης κέρδισε +0,25%, στον μήνα +3,96% και στο 2021 -4,23%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,70%, στον μήνα κερδίζει +7,70% και αποδίδει στο 2021 +2,40%.

Η εικόνα των blue chip σε εβδομάδα που εξυπηρετήθηκαν και σκοπιμότητες λόγω της εκπνοής στα παράγωγα, μέτρησε επίσης στη διαμόρφωση των μετοχών που ξεχώρισαν για το μέγεθος της μεταβολής τους στον μήνα. Στα ανοδικά του Φεβρουαρίου με κέρδη πάνω από +6% έχουμε τις ΔΕΗ +32,06%, ΕΕΕ +10,01%, ΒΙΟ +9,97%, ΑΡΑΙΓ +8,29%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,39%, και ΜΥΤΙΛ +6,14%. Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες υπάρχουν οι ΠΕΙΡ -14,89% και ΤΕΝΕΡΓ -12,52%.

Σε εβδομαδιαία βάση με επίδοση καλύτερη των βασικών δεικτών είχαμε τις ΔΕΗ +17,14%, ΒΙΟ +8,68%, ΑΡΑΙΓ +5,34%, ΜΥΤΙΛ +3,39%, ΠΕΙΡ +2,68%, ΛΑΜΔΑ +2,52%, ΟΛΠ +2,44%, ΕΛΠΕ +2,25%, ΕΧΑΕ +1,98%, ΜΟΗ +1,68%, ΦΡΛΚ +1,44% και ΜΠΕΛΑ +1,14%. Ακολουθούν οι μετοχές με μεταβολή κοντά στους δείκτες ήτοι ΑΔΜΗΕ +0,83%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,70% και ΟΤΕ +0,49%. Με απώλειες απέμειναν 10 blue chip δηλαδή οι ΤΕΝΕΡΓ -14,46%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,98%, ΑΛΦΑ -2,63%, ΕΤΕ -2,04%, ΟΠΑΠ -1,97%, ΕΕΕ -1,59%, ΕΥΔΑΠ -1,49%, ΣΑΡ -0,67%, ΕΥΡΩΒ -0,64% και ΤΙΤC -0,28%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης  της Merit sec.

Ο ΓΔ προσπάθησε και αυτή την εβδομάδα να ξεπεράσει την ισχυρή αντίσταση των 800 μονάδων αλλά δεν τα κατάφερε. Σημεία στήριξης οι 750 και 718 μονάδες (ΚΜΟ 200) και ισχυρό σημείο αντίστασης οι 800 μονάδες.

Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να είναι ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς, λόγω της χαμηλότερης του αναμενόμενου ανάπτυξης το 2021, της αύξησης των ΜΕΑ και των επικείμενων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι εξετάζει, σχεδιάζει και αναλύει διαρκώς όλες τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές κεφαλαιακής ενίσχυσής. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι και η μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με δυνατότητα συμμετοχής του ΤΧΣ, παράλληλα με Ιδιώτες Επενδυτές, εάν και όταν το επιτρέψει η σχετική νομοθεσία και λάβει σχετική απόφαση το ΤΧΣ για τη συμμετοχή του και το ύψος αυτής. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί, πάντως, εταιρική απόφαση για υλοποίηση κάποιας από τις παραπάνω εξεταζόμενες πιθανές επιλογές. Η Τράπεζα θα ανακοινώσει στα μέσα Μαρτίου τα ετήσια αποτελέσματα και θα ενημερώσει αναλυτικά για την εξέλιξη και το στάδιο υλοποίησης των δράσεων ενίσχυσης κεφαλαίων, που είχαν δημοσιοποιηθεί με την ανακοίνωση της 23/11/2020.

Τα ετήσια αποτελέσματα των ΕΛΠΕ την Πέμπτη και του ΟΤΕ την Παρασκευή, είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της επόμενης εβδομάδας. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσει την Πέμπτη, για να αποφασίσει για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παραμένουμε θετικοί για Εταιρείες με αμυντικά χαρακτηριστικά και παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως ΕΥΔΑΠ, ΑΔMHΕ Συμμετοχών και ΟΤΕ. Είμαστε ακόμα θετικοί για Κυκλικές Εταιρείες που η απόδοσή τους είναι δυναμική σε κανονικό περιβάλλον και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι Jumbo και ΟΠΑΠ, καθώς και για Εταιρείες υπό αναδιάρθρωση με θετικούς καταλύτες όπως η ΔΕΗ.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, αλλά μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα δώσουν αξία στους Μετόχους, αφού θα έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους από το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχουν πραγματικά και όχι λογιστικά κεφάλαια.

Η ανακοίνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών την Τετάρτη, των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη και του προσωπικού εισοδήματος την Παρασκευή είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της επόμενης εβδομάδας, για το NYSE. Σημεία στήριξης οι 3887 και 3730 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 3960 και οι 4020 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Εγχώρια Εγορά την εβδομάδα που πέρασε. Οι κινήσεις έχουν περισσότερο επιλεκτική διάσταση, καθώς το οικονομικό κλίμα παραμένει κάτω από την αρνητική επίδραση των μέτρων κατά της πανδημίας. Η Αγορά παραμένει καθαρά Ελληνική υπόθεση και αυτό δεν διευκολύνει την αποτελεσματικότητα της. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου επιβεβαίωσαν την τάση αυτή, καθώς έδειξαν εκ νέου μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Λιανικής Επενδυτικής και εισροές από κωδικούς Ελληνικής προέλευσης 6 εκατ. ευρώ. Τα συναλλακτικά δεδομένα δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν ανοδική ένταση στο σύνολο των μετοχών του Χ.Α., ωστόσο αναδεικνύουν κλάδους που αποκτούν σταδιακά περισσότερους Οπαδούς.

Ο κλάδος της Ενέργειας έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, κερδίζοντας καθημερινά εντυπώσεις και εισροές. Η μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο παραγωγής Ενέργειας, με την υιοθέτηση προτύπων “υπεύθυνης επένδυσης” (ESG), έχει οδηγήσει σε σημαντικές υπεραξίες τους κύριους εκφραστές αυτής της τάσης. Είναι ίσως από τις λίγες φορές που η Εγχώρια Αγορά βρίσκει βηματισμό με το εξωτερικό, σε έναν σημαντικό κλάδο δραστηριότητας και το ευχάριστο είναι ότι αυτή η σχέση φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.

Οι σκοπούμενες επενδύσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια σε ΑΠΕ και Συμβατικές Μονάδες Παραγωγής Ενέργειας, βάζουν στην εικόνα και το στοιχείο της ανάπτυξης, δίνοντας και μελλοντικό υπερτίμημα στις αποτιμήσεις. Παράλληλα στο παρασκήνιο προετοιμάζονται χρηματοδοτικές δράσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη, φέρνοντας παράλληλα νέους Επενδυτές στην Ελληνική Αγορά. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στους Παραγωγούς, αλλά ακουμπάει και συναφείς δραστηριότητες όπως η Αποθήκευση και η Διανομή, για τις οποίες φαίνεται να δημιουργείται ενδιαφέρον από Επενδυτικά Κεφάλαια, διαφορετικού προσανατολισμού και μεγέθους.

Τεχνικά το σήμα αγορών του MACD αποδείχθηκε αξιόπιστο, δίνοντας ώθηση στον Γενικό Δείκτη ως την περιοχή των 800 μονάδων. Η αδυναμία διάσπασης και διαφυγής από την συσσώρευση των τελευταίων τριών μηνών ήταν εμφανής, καθώς οι τζίροι, για μια ακόμα φορά, έσβησαν στην προσπάθεια της Αγοράς να κάνει την υπέρβαση της κυριότερης τοπικής αντίστασης. Παρόλα αυτά ο Γενικός Δείκτης συγκράτησε τις απώλειες της κατοχύρωσης κερδών και παρέμεινε σε ισορροπία, διατηρώντας, έστω και οριακά, την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, με κριτήριο την κίνηση των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών.

Η Αγορά δείχνει μια “διάθεση συστολής” στα τρέχοντα επίπεδα και κινείται πιο επιλεκτικά, χωρίς να είναι έτοιμη να αναμετρηθεί με βασικές αντιστάσεις, ή στηρίξεις. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε μια πλάγια κίνηση τις επόμενες ημέρες, κυρίως στην λογική της συντήρησης και της αναμονής, ενόψει των αποτελεσμάτων χρήσης που αποκτούν momentum προς το τέλος του μήνα.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές εμφάνισαν μικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 22/2, καθώς οι προσδοκίες για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και αύξηση στον πληθωρισμό παγκοσμίως πλήγωσαν τα ομόλογα και ώθησαν ψηλότερα τις τιμές στα εμπορεύματα, ενώ η αύξηση των πραγματικών αποδόσεων έκανε τις αποτιμήσεις των μετοχών να φαίνονται πιο “φουσκωμένες” συγκριτικά.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ξεκίνησε σταθερός, μετά την πτώση από το ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ απογοητεύει τους επενδυτές. Αλλά στο δεύτερο μέρος των συνεδριάσεων και στις 8:40 δική μας ώρα εμφάνισε μεταβολή -0,84%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε αρχικά +0,8%, αλλά στο δεύτερο μέρος και στις 7:30 εμφάνισε μεταβολή +0,69% και στις 8:40 δική μας ώρα εμφάνισε μεταβολή +0,46%. Στη Νότια Κορέα ο KOSPI έχανε αρχικά -0,1%, αλλά στις 8:40 εμφάνισε μεταβολή -0,76%. Τα  κινεζικά  blue chip έχαναν αρχικά -1,4% αλλά στις 8:45 εμφάνισε μεταβολή -1,51%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 μειώθηκαν -0,22% και τα συμβόλαια για EUROSTOXX 50 -0,3%, ενώ τα συμβόλαια FTSE υποχώρησαν -0,7%.

Τα ομόλογα έχουν πληγωθεί από την προοπτική μιας ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης και ακόμη μεγαλύτερου δανεισμού καθώς εξελίσσεται η διαδικασία έγκρισης για το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Joe Biden.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα