Καραμανλής: Η ποιότητα το στοίχημα για την ανταγωνιστικότητα

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2007 20:00

Στην Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της ΝΔ, που θα διεξαχθεί στον Πειραιά, με θέμα «Η μικρομεσαία επιχείρηση στην κορυφή της ανάπτυξης», μίλησε ο πρωθυπουργός το απόγευμα.

«Στη Χώρα μας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπροσωπούν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων. Συγκροτούν, έτσι, τη βάση της Οικονομίας μας. Δημιουργούν 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας. Αποτελούν, αδιαμφισβήτητα, ισχυρό κεφάλαιο για την οικονομία και την αναπτυξιακή διαδικασία. Ο τοπικός χαρακτήρας τους, επιτρέπει να συνδέονται στενότερα με τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους. Ασκούν, έτσι, πολυσήμαντο ρόλο στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων, την κάλυψη τοπικών αναγκών και τελικά στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Εξίσου βέβαιο είναι ότι η ύπαρξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι μόνο αυξάνει, αλλά και διαχέει τον πλούτο σε μεγάλο αριθμό προσώπων. Και αυτό σημαίνει μεγάλη συμβολή στην κοινωνική συνοχή, την κοινωνική σύγκλιση και, κατ’ επέκταση, στην ίδια τη Δημοκρατία. Για όλους αυτούς τους λόγους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι στις προτεραιότητες της Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής μας.

Είναι γεγονός ότι η παγκοσμιότητα των αγορών και η ένταση του ανταγωνισμού παρουσιάζονται, συχνά, ως απειλή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...

Η απάντηση που οφείλουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, για λογαριασμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν βρίσκεται σε πολιτικές προστατευτισμού και στρέβλωσης των αγορών. Δεν βρίσκονται εκεί όπου προστάζουν οι συντηρητικές απόψεις, φορώντας ψευδεπίγραφους μανδύες.

Τα τελευταία τρία χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρω: Αυξήσαμε τα ποσοστά της χρηματοδότησής τους από το ΕΠΑΝ, κατά 15%. Αυξήσαμε έως και 15% τα ποσοστά της χρηματοδότησής τους από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Και αυτά είναι σημαντικά ποσοστά, που τους στερούσαν οι κυβερνήσεις του χτες.

- Μελετούνται, επίσης μέτρα, που διευκολύνουν τη μεταβίβασή τους.

- Εκσυγχρονίστηκε η Επιμελητηριακή Νομοθεσία.

- Προωθούνται νέες δομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που διευκολύνουν πολίτες και επιχειρήσεις στις καθημερινές συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

- Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη λειτουργία των Ανώνυμων Εταιριών.

- Αναβαθμίζονται οι παλαιότερες και δημιουργούνται νέες βιομηχανικές και βιοτεχνικές υποδομές.

- Στηρίξαμε τη δημιουργία -από τη ΓΕ.Σ.Ε.Β.Ε. και την Ε.Σ.Ε.Ε.- ειδικών Επιστημονικών Ινστιτούτων που να στηρίζουν τις ΜμΕ.

- Θυμίζω, ακόμη, ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες κατάρτισης Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, για τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό...

... Θέλω να υπογραμμίσω, άλλη μια φορά, ότι το στοίχημα για την ανταγωνιστικότητα στη Χώρα μας δεν μπορεί να αναζητείται στη μείωση του εργατικού κόστους. Το πλεονέκτημα αυτό ανήκει σε άλλες αγορές. Το στοίχημα, για μας, είναι αλλού: Είναι στην Ποιότητα. Είναι στην Καινοτομία. Είναι στην υψηλή προστιθέμενη αξία. Είναι η ανταπόκριση στις αυξημένες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των καταναλωτών. Και αυτό αφορά όλους τους τομείς: Τον Τουρισμό, το Εμπόριο, τη Μεταποίηση, τις Υπηρεσίες.

Χρειάζεται, για το σκοπό αυτό, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις...

- να αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία.

- Να συνδέσουν την παραγωγή τους με την έρευνα.

- Να στραφούν στην καινοτομία...

... Υπογραμμίζω ότι το 2006 δημιουργήθηκαν 17 χιλιάδες επιχειρήσεις περισσότερες από εκείνες που έκλεισαν. Δημιουργήθηκαν 70% περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2003. Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο, αυξήθηκε πάνω από 10% σε σχέση με το 2005.

Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι εμφανής. Προσθέτω, όμως, κάτι ακόμη. Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν με προοδευτικά αυξανόμενους ρυθμούς. Δεύτερον, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήσαμε, όπως τα Χωροταξικά Σχέδια, μπαίνουν σε εφαρμογή στο επόμενο διάστημα. Και τρίτον, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν εδώ. Βρισκόμαστε στο μέσον ενός ανηφορικού δρόμου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα