Πενθήμερο απωλειών στην Ευρώπη

Νευρικότητα και στη Wall Street
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2007 00:01

ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ διαδοχική συνεδρίαση υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, με τις μετοχές του τραπεζικού και μεταλλευτικού τομέα να παρασύρουν τους δείκτες στην κατηφόρα.

Στη Wall Street επικράτησε νευρικότητα στον απόηχο των απαισιόδοξων μακροοικονομικών στοιχείων για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών και οι δείκτες περιπλανήθηκαν για την αναζήτηση κατεύθυνσης.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κρίσης που μαστίζει την αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην ευρύτερη οικονομία, ανέβασε στα ύψη την αδρεναλίνη των επενδυτών αν και οι μετοχές ανέκτησαν μέρος αρχικών απωλειών μετά το άνοιγμα της Wall Street..

Οδείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,5% στις 1.579,5 μονάδες, στο κατώτερο επίπεδο από τις 12 Ιουνίου. Ο δείκτης έχασε ποσοστό 2% τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας τη χειρότερη μηνιαία απόδοση από το Φεβρουάριο, όταν η κατακόρυφη πτώση των κινεζικών μετοχών αναστάτωσε τις διεθνείς αγορές.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,48% στις 6.527,60 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,20% στις 5.941,67 μονάδες και ο DAX κατά 0,75% στις 7.801,23 μονάδες.

Ο Nout Wellink, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε σήμερα ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο νέας αύξησης των βασικών επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Η Northern Rock σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1997 καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της δε θα ικανοποιήσουν τους αναλυτές.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και η Axa ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της Ευρώπης ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων.

Απώλειες κατέγραψε και η BHP Billiton, η Νο.1 μεταλλευτική εταιρεία παγκοσμίως, μετά και τη υποχώρηση των τιμών των μετάλλων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% στις 387,81 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει κινηθεί πτωτικά κατά 3,1% από τα υψηλά 6 ½ ετών που είχε καταγράψει την 1η Ιουνίου.

Τέταρτη ημέρα απωλειών η χθεσινή για το Nikkei ο οποίος υποχώρησε κατά 1,2% στις 17.489,28 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα