Κ. Λαγκάρντ: «Όχι» στη βιαστική χαλάρωση των προγραμμάτων στήριξης

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 17:41
UPD:21:43
EPA/ARMANDO BABANI

Ορισμένοι πολιτικοί ανησυχούν ότι οι χώρες τους δανείζονται υπερβολικά προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία τους.Αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες.

Όπως δήλωσε η ίδια στο CNN Business ο μεγαλύτερος φόβος της δεν είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συσσωρεύσει ένα βουνό χρέους, αλλά ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν «βίαια» να αποσύρουν τις εγγυήσεις εργασίας και την εισοδηματική στήριξη πριν η οικονομία ανακάμψει.

Σύμφωνα με την ίδια, τέτοια προγράμματα πρέπει να χαλαρώσουν «σταδιακά» και με προσοχή.

Οι κυβερνήσεις διέθεσαν τρισεκατομμύρια δολάρια σε ανακουφιστικές δαπάνες κατά το 2020 για να μετριάσουν το οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε πανδημία, λαμβάνοντας «άνευ προηγουμένου υποστήριξη» από κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν επίσης ένα πακέτο και προϋπολογισμό ανάκτησης 1,8 τρισ. Ευρώ (2,2 τρισ. $) Για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των οικονομιών του μπλοκ μόλις περάσει η κρίση.

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι, ακόμη και όταν η οικονομία αρχίζει να βελτιώνεται και η ανάκαμψη συνεχίζεται, οι πολιτικοί δεν πρέπει να αποσύρουν την υποστήριξη πρόωρα.

Στην πιο πρόσφατη πρόβλεψή της, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι η οικονομία της Ευρώπης θα επεκταθεί κατά 3,9% το 2021, με την παραγωγή να φτάσει τα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2022.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι τέτοιες προβλέψεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση του εμβολίου, η οποία ξεκίνησε με αργό ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Eurogroup: «Χωρίς σταθερή ανάκαμψη, το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί»

Η Ευρωομάδα των οικονομιών της ευρωζώνης έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί τη βιωσιμότητα των κρατικών χρεών, αλλά η έξοδος από την οικονομική βοήθεια για τον κορωνοϊό πολύ νωρίς θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη, δήλωσε ο επικεφαλής του μπλοκ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Χωρίς σταθερή ανάκαμψη, το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί», δήλωσε ο Πάσκαλ Ντόνοχιου στην εφημερίδα σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Όσον αφορά τη φορολογία των ψηφιακών εταιρειών, πρόσθεσε: «Ο στόχος παραμένει να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι. Οι πιθανότητες έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε που ανέλαβε η νέα αμερικανική κυβέρνηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN Business και Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα