Ευρωζώνη: Οι υπηρεσίες συρρικνώνονται αλλά τα εργοστάσια «φορτώνουν»

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 11:59
UPD:12:39
REUTERS/Luc Gnago

Συρρικνώθηκε και πάλι ο κλάδος των υπηρεσιών στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς οι περιορισμοί κρατούν κλειστά τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια στις χώρες του μπλοκ. Παρόλα αυτά τα εργοστάσια επιτάχυναν τη ανάπτυξη σε αποκλίνουσες επιδόσεις που ωφελούν τις κατασκευαστικές οικονομίες όπως της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες, που θεωρείται ένα μέτρο για την «υγεία» του κλάδου, έπεσε στο 44,7 τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη απόδοση σε τρεις μήνες.

Οι δείκτης PMI για τις υπηρεσίες το Φεβρουάριο, βάσει δεδομένων που συλλέχθηκαν μεταξύ 11 και 18 Φεβρουαρίου, δείχνουν  τον έκτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης πέφτει κάτω από το όριο των 50, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων ανέφεραν επιδείνωση των συνθηκών σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, ο τομέας της μεταποίησης που καθοδηγεί τις εξαγωγές έπιασε την τάση με τον αντίστοιχο δείκτη να αυξάνεται στο  57,7 τον Φεβρουάριο. Αυτό ήταν το υψηλότερο σε σχεδόν τρία χρόνια και ήταν πολύ ισχυρότερο από το 54,3 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Η μεγάλη αύξηση της παραγωγικής παραγωγής της ευρωζώνης σημειώθηκε παρά τις ολοένα και πιο εκτεταμένες ελλείψεις εισροών. Το Φεβρουάριο οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών επιμηκύνθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό από όταν ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων για πρώτη φορά το 1997, με εξαίρεση τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης, ανήλθε στο 48,1, κάτω από το 50, καθώς οι υπηρεσίες είναι ο μεγαλύτερος τομέας στην ευρωζώνη.

Με πληροφορίες από Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα