Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Τα ζητήματα των εδαφικών περιορισμών στις εξαγωγές, αλλά και φορολογικά θέματα εντός Ευρωζώνης έθεσαν στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Thierry Breton και στο διοικητικό συμβούλιο του Eurocommerce 25 ηγετικά στελέχη μεγάλων ομίλων του λιανεμπορίου.
Πιο συγκεκριμένα, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους προς τον επίτροπο σχετικά με τους εδαφικούς περιορισμούς στις εξαγωγές ανάμεσα σε κράτη της Ευρωζώνης για προϊόντα που κάποιες χώρες δεν θέλουν να εισάγουν αφού έχουν δική τους παραγωγή.
Όπως επισημάνθηκε, η Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες (έχει ζητήσει να λάβει συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία από τις εταιρείες σε εμπιστευτικό επίπεδο), αλλά υπάρχει πραγματική ανάγκη για ταχεία δράση.
Επίσης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι ο επίτροπος θα αναλάβει δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του κλάδου εντός των χωρών της Ευρωζώνης. Ως παράδειγμα έφεραν τους φόρους στο λιανικό εμπόριο στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Breton είπε ότι το λιανεμπόριο είναι ένας τομέας που γνωρίζει καλά ως πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Carrefour. Το συγκεκριμένο οικοσύστημα, σημείωσε, έπαιξε ζωτικό ρόλο στην υγεία της ενιαίας αγοράς και πολλών άλλων οικοσυστημάτων. Αυτό κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid, κατά την οποία ο τομέας έδειξε πως ξεπερνά τις σαφείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, διατηρώντας τον εφοδιασμό καθημερινών βασικών προϊόντων για τους πολίτες της Ε.Ε. Και είναι ένας τομέας εξίσου σημαντικός για την ανάκαμψη.
Θέσεις του ΕΒΕΠ
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στο σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τη θέση του υπουργείου Οικονομικών, που λέει ότι πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί και τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις στη φάση της ανάκαμψης, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα, σύνεση και διορατικότητα.
Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Κορκίδης, η κυβέρνηση πιστεύει στην επιτυχία της ανάκαμψης και δρομολογεί την προχρηματοδότηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε, το επόμενο δεκαήμερο αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις, ενώ εντός του Μαρτίου το ελληνικό πλήρες σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν.
Επιπλέον σε ένα νέο πρακτικό πολιτικής για το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης αναφέρεται πως η Ελλάδα βρίσκεται εκτός της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πειθαρχίας λόγω πανδημίας και από το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοδοτικής βοήθειας που έληξε, σηματοδοτώντας το τέλος της αυστηρής εποπτείας. Ωστόσο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, «η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις κατά την επόμενη δεκαετία: την κληρονομιά της μακράς οικονομικής της κατάθλιψης, τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και τον τρόπο αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αδυναμιών του οικονομικού της μοντέλου. Οι αναλυτές εξετάζουν προσεκτικά τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως οι εξαγωγικές επιδόσεις της, που δεν είναι αρκετές για μια χώρα με το επίπεδο εισοδήματος της Ελλάδας, τα χαμηλά επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων και την έλλειψη χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Θεωρούν επίσης ότι πρέπει η Ευρώπη να κάνει παραπάνω πράγματα, πέρα από το ταμείο ανάκαμψης, για να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει μια πλήρη ανάκαμψη».
Μοναδική ευκαιρία
«Γνωρίζουμε ότι τα βασικά οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί και η πανδημία αυξάνει τα προβλήματα της χώρας. Όμως, το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων ώστε να κάνει την Ελλάδα να φτάσει σε μια υψηλότερη πορεία ανάπτυξης», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάκης, συντάκτης της έκθεσης και συνιδρυτής της εταιρείας οικονομικών συμβουλών MacroPolis. «Η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει και οι κρατικοί της θεσμοί, όπως η εξυγίανση των τραπεζών της, που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για μεταρρύθμιση και επενδύσεις. Αντίστοιχα και η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Εάν οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αυξήσουν τη ζήτηση και τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ήπειρο, οι πιο αδύναμες χώρες θα αγωνίζονται πάντοτε να καλύψουν τη διαφορά», τόνισε από την πλευρά του ο Christian Odendahl, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης.
Προστατευτισμός
Ο επίτροπος Εμπορίου Thierry Breton δήλωσε μεταξύ άλλων αποφασισμένος ότι ο Covid δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για περισσότερο προστατευτισμό. Η νέα ειδική ομάδα για την επιβολή της ενιαίας αγοράς είχε ως στόχο την ταχεία δράση κατά των μέτρων αυτών. Από την πλευρά του, δεν θα δίσταζε να αναλάβει και νομική δράση.
Παράλληλα ανέφερε ότι κατανοεί την απογοήτευση λιανοπωλητών σε πολλές χώρες που απαγορεύεται το άνοιγμα την Κυριακή και που διαφορετικά θα μπορούσε να επεκτείνει την παρουσία των πελατών πιο ομοιόμορφα και να αντισταθμίσει τις χαμένες πωλήσεις. Είναι θέμα των κρατών-μελών, αλλά θα αναλάβει να θέσει το ζήτημα την επόμενη φορά και υπογράμμισε ότι η χαλάρωση αυτών των κανόνων θα αποτελούσε πραγματική βοήθεια για την ανάκαμψη.
Ως απάντηση σε πολλούς που έθεσαν το πρόβλημα των εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα είναι ενεργή. Όσον αφορά την ψηφιακή φορολογία, ήταν πρόθυμος να δει εάν ήταν δυνατή μια συμφωνία στον ΟΟΣΑ, αλλά η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη με τη δική της -ισορροπημένη- νομοθεσία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον ΟΟΣΑ.