Τουρκικές ανησυχίες για την πώληση της τράπεζας των στρατηγών

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2007 18:45

O ολλανδικός όμιλος τραπεζασφαλειών ING εισέρχεται δυναμικά στην τουρκική τραπεζική αγορά με τη συμφωνία για εξαγορά της Oyak Bank, αντί 2,673 δισ. δολαρίων, σε μετρητά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ολλανδικού ομίλου Μίχελ Τίλμαν είπε: «Η Τουρκία είναι μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη και ολοένα και πιο σταθερή τραπεζική αγορά στην οποία αναζητούσαμε εδώ και καιρό ευκαιρίες».

Η ING θα αγοράσει το 100% των μετοχών της Oyak Bank από το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2007.

Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η σχεδιαζόμενη εξαγορά δεν θα επηρεάσει το τρέχον πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η τουρκική κοινή γνώμη, όμως, μαθαίνοντας γι' αυτήν την αγοραπωλησία έδειξε να προβληματίζεται σχετικά με την Oyak Bank, δηλαδή σε ποιους ανήκει; Ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις; Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία ή μονοπώλιο; Ποιοι ήταν εξουσιοδοτημένοι να προχωρήσουν σ' αυτή τη συμφωνία;

Το Ιδρυμα Oyak ιδρύθηκε στις 27 Μαΐου του 1960, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Οι υπάλληλοι του ιδρύματος είναι εν ενεργεία ή εν αποστρατεία αξιωματικοί.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1984 ιδρύθηκε η Τράπεζα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, η Oyak Bank, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γείτονος που δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. Διαθέτει 1,2 εκατ. πελάτες στο τμήμα λιανικής και 10.000 πελάτες στον τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενα σοβαρό κεφάλαιο της τουρκικής οικονομίας περνάει σε ξένα χέρια, μέσω μιας συμφωνίας από την οποία φαίνεται να ωφελούνται ελάχιστοι.

PEYAMNER NEWS AGENCY KURDISTAN



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα