Πετζετάκις: Επιβεβαιώνει τη συμφωνία με funds

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2007 10:10

Τη σύναψη δεσμευτικού προσυμφώνου με τέσσερις εταιρείες Επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού και το βασικό της μέτοχο ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Πετζετάκις ύστερα από πολύμηνες προσπάθειες με στόχο τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του συνόλου των οφειλών της, αλλά και τη χρηματοδότηση και ενίσχυση της ρευστότητάς της με νέα και απαραίτητα κεφάλαια κίνησης.

Επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα της «Ν», η Πετζετάκις ανακοίνωσε ότι η παραπάνω συμφωνία προβλέπει τα εξής:

- Την έκδοση από την Εταιρία νέων ομολογιακών δανείων, που θα καλυφθούν από τις τέσσερις εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων, ήτοι:

(α) βραχυπρόθεσμα, ενός κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 7,0 εκ. ευρώ, 4μηνης διάρκειας, για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας προς κάλυψη των άμεσων λειτουργικών αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης, και

(β) μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων 3ετούς διάρκειας, από τα οποία θα εισρεύσουν κεφάλαια ύψους 17,5 εκ. ευρώ, που θα αντιστοιχούν σε περίπτωση μετατροπής τους σε ποσοστό έως 35% περίπου του συνόλου των μετοχών της Εταιρίας, προς κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Εταιρίας σε κεφάλαια κίνησης, αλλά και προς εξόφληση της ως άνω ενδιάμεσης χρηματοδότησης (7,0 εκ. ευρώ). Από τα εν λόγω δάνεια, η διοίκηση της εταιρείας θα έχει δικαίωμα να λάβει μετατρέψιμες ομολογίες, που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό έως 7,5% περίπου του συνόλου των μετοχών της Εταιρίας, εφ’ όσον επιτευχθούν συγκεκριμένα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (ΕΒΙΤDA).

- Η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών οφειλών της Εταιρίας, ύψους 99 εκ. ευρώ περίπου, θα πραγματοποιηθεί με:

(α) Την έκδοση από την εταιρεία, ενός νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, χωρίς τόκο, ύψους 22,9 εκ. ευρώ, 5ετούς διάρκειας, που θα αντιστοιχεί σε περίπτωση μετατροπής του σε ποσοστό έως 20% περίπου του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Η κάλυψη του εν λόγω δανείου θα γίνει, κατ’ αναλογία της σημερινής συμμετοχής τους στις δανειακές οφειλές της Εταιρίας, από όλες τις Πιστώτριες Τράπεζες και Εταιρείες Επενδυτικών Κεφαλαίων του εξωτερικού, που είναι κάτοχοι δανειακών και συναφών απαιτήσεων έναντι της Εταιρίας σήμερα. Η εταιρεία ή/και ο βασικός μέτοχος θα έχουν δικαίωμα να αγοράσουν το εν λόγω δάνειο (κατά το μέρος που δεν θα έχει μετατραπεί) στη λήξη της 5ετίας σε προσυμφωνημένη τιμή, που εξαρτάται από την επίτευξη συγκεκριμένων ενοποιημένων λειτουργικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤDA).

(β) Την αναχρηματοδότηση του υπολοίπου των δανειακών οφειλών της εταιρείας, ύψους 76 εκ. ευρώ περίπου, σε διάρκεια 8ετίας με τη συμμετοχή όλων των εν λόγω Πιστωτριών Τραπεζών και Εταιριών Επενδυτικών Κεφαλαίων.

Η ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών υπόκειται σε ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, στη σύναψη των νομικά δεσμευτικών εγγράφων και στη λήψη όλων των απαραίτητων τελικών εγκρίσεων των Πιστωτριών Τραπεζών, των Εταιριών Επενδυτικών Κεφαλαίων του εξωτερικού, των Εταιρικών Οργάνων της εταιρίας και των αρμόδιων Εποπτικών Αρχών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η συνολική αυτή λύση χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας διασφαλίζει τα ακόλουθα:

1. Διατηρεί στο ακέραιο το σύνολο των επιχειρησιακών και γεωγραφικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.

2. Δυνητικά μειώνει το ύψος των υφιστάμενων δανειακών οφειλών της εταιρείας και ρυθμίζει το υπόλοιπο αυτών με ευνοϊκούς όρους και σε χρονικό ορίζοντα 8ετίας.

3. Επιτρέπει την εισροή νέων απαραίτητων κεφαλαίων για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εταιρείας σε κεφάλαια κίνησης.

4. Διασφαλίζει κατά το δυνατόν τα συμφέροντα τόσο της Εταιρίας όσο και του συνόλου των μετόχων της. Η δομή των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (17,5 εκ. ευρώ και 22,9 εκ. ευρώ) σε συνδυασμό με την σταδιακή τους, σε διάστημα 3 – 5 ετών, μετατροπή επιτρέπει στην εταιρεία να αναπτύξει πλήρως την επιχειρησιακή της δραστηριότητα, κάνοντας χρήση των νέων κεφαλαίων και επωφελούμενη του μειωμένου δανεισμού, ώστε να επιτύχει τα αποτελέσματα και τους στόχους προς όφελος όλων των μετόχων (παλαιών και νέων).

«Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση και την περαιτέρω πορεία της εταιρείας, καθώς επαναφέρει την οικονομική της σταθερότητα και ενισχύει σημαντικά τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες, ενώ, παράλληλα, της επιτρέπει να ενισχύσει και να αναπτύξει απρόσκοπτα πλέον τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σ’ όλους τους τομείς, στους οποίους σήμερα κατέχει την ηγετική θέση», καταλήγει η ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα